Bajban vannak a férfiak egy kutatás szerint

Termékenységi problémákat okozhat a légszennyezettség a férfiaknál egy új kínai kutatás szerint.

Korábban egereken végzett kísérletek is azt mutatták, hogy a légszennyezettség károsíthatja a hímivarsejteket .

Sanghaji kutatók egészen pontosan arra vonatkozóan találtak összefüggést, hogy a magasabb szállópor-koncentrációjú területeken élő férfiak spermaminősége valamelyest rosszabb, főként a hímivarsejtek mozgékonysága terén. Mindehhez közel 34 ezer férfi ondómintáját vizsgálták meg Kína különböző területeiről - írta meg az IFLScience.com . Bár korábbi tanulmányok már többféle egészségkárosító hatást is kapcsolatba hoztak a légszennyezettséggel, legyen szó akár szív-érrendszeri problémákról, demenciáról , vagy éppen autizmusról , a hímivarsejtek egészségéről eddig nem születtek hasonlóan összeszedett kutatási eredmények.

A légszennyezettség a férfiak nemzőképességére is kihatással lehet
A légszennyezettség a férfiak nemzőképességére is kihatással lehet. Fotó: Getty Images

A szálló por (PM) koncentrációja egy gyakran használt mutató a légszennyezettség leírására. Azokat az apró szilárd részecskéket és folyékony cseppeket értjük ide, amelyek a levegőben szállva észrevétlenül bejuthatnak az emberi szervezetbe. Különösen a legapróbb, 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű részecskék (PM2,5) veszélyesek, mert ezek a tüdő legmélyebb szöveteibe is behatolnak, majd onnan bekerülhetnek a véráramba. A kínai tanulmány szerzői szintén úgy találták, hogy főleg ezek a parányi szennyezőanyagok felelősek a spermiumok gyenge mozgásképességéért.

Szakértők szerint ugyanakkor egyelőre korai lenne messzemenő következtetéseket levonni a kínai eredményekből. "Ez a tanulmány is hozzátesz a meglévő bizonyítékokhoz, amelyek alapján valós a kapcsolat (a légszennyezettség és a spermaminőség között - a szerk.), illetve lenyűgöző abban a tekintetben, hogy több mint 30 ezer férfi ondóminőségi adatait használja fel. A következtetései (melyek szerint a légszenyezettség Kína ezen területén összefüggésben állhat a hímivarsejtek csökkent motalitásával) is izgalmasak, azonban természetesen a korreláció még nem ok-okozati összefüggés" - kommentálta az eredményeket Allan Pacey, a Sheffieldi Egyetem andrológus professzora.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +2 °C
Minimum: -1 °C

Nagyrészt erősen felhős vagy borult lesz az ég, csak a keleti, északkeleti tájakon vékonyodhat, szakadozhat fel a felhőzet. Kora délelőttig főként a Dunántúlon, a főváros tágabb környezetében, valamint az Északi-középhegység nyugati felén lehet havas eső, havazás, a középső tájakon eső is, de kisebb körzetekben ónos eső is előfordulhat. Ezt követően az Alföldön is egyre többfelé ered el az eső, amit nyugat felől fokozatosan havazás vált. Az Alföld északkeleti részére csak estefelé ér el a csapadék. A légmozgás nagyrészt mérsékelt marad. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában -1 és +4 fok között alakul, a Tiszántúlon ennél néhány fokkal melegebb is lehet. Késő este -3, +2 fok valószínű. Az előrejelzés szerint napközben melegfronti hatás lesz domináns, ami sokak számára okozhat kellemetlenségeket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra