Bajban vannak a férfiak egy kutatás szerint

Termékenységi problémákat okozhat a légszennyezettség a férfiaknál egy új kínai kutatás szerint.

Korábban egereken végzett kísérletek is azt mutatták, hogy a légszennyezettség károsíthatja a hímivarsejteket.

Sanghaji kutatók egészen pontosan arra vonatkozóan találtak összefüggést, hogy a magasabb szállópor-koncentrációjú területeken élő férfiak spermaminősége valamelyest rosszabb, főként a hímivarsejtek mozgékonysága terén. Mindehhez közel 34 ezer férfi ondómintáját vizsgálták meg Kína különböző területeiről - írta meg az IFLScience.com. Bár korábbi tanulmányok már többféle egészségkárosító hatást is kapcsolatba hoztak a légszennyezettséggel, legyen szó akár szív-érrendszeri problémákról, demenciáról, vagy éppen autizmusról, a hímivarsejtek egészségéről eddig nem születtek hasonlóan összeszedett kutatási eredmények.

A légszennyezettség a férfiak nemzőképességére is kihatással lehet
A légszennyezettség a férfiak nemzőképességére is kihatással lehet. Fotó: Getty Images

A szálló por (PM) koncentrációja egy gyakran használt mutató a légszennyezettség leírására. Azokat az apró szilárd részecskéket és folyékony cseppeket értjük ide, amelyek a levegőben szállva észrevétlenül bejuthatnak az emberi szervezetbe. Különösen a legapróbb, 2,5 mikrométernél kisebb átmérőjű részecskék (PM2,5) veszélyesek, mert ezek a tüdő legmélyebb szöveteibe is behatolnak, majd onnan bekerülhetnek a véráramba. A kínai tanulmány szerzői szintén úgy találták, hogy főleg ezek a parányi szennyezőanyagok felelősek a spermiumok gyenge mozgásképességéért.

Szakértők szerint ugyanakkor egyelőre korai lenne messzemenő következtetéseket levonni a kínai eredményekből. "Ez a tanulmány is hozzátesz a meglévő bizonyítékokhoz, amelyek alapján valós a kapcsolat (a légszennyezettség és a spermaminőség között - a szerk.), illetve lenyűgöző abban a tekintetben, hogy több mint 30 ezer férfi ondóminőségi adatait használja fel. A következtetései (melyek szerint a légszenyezettség Kína ezen területén összefüggésben állhat a hímivarsejtek csökkent motalitásával) is izgalmasak, azonban természetesen a korreláció még nem ok-okozati összefüggés" - kommentálta az eredményeket Allan Pacey, a Sheffieldi Egyetem andrológus professzora.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)