A prosztatarákot így előzhetjük meg

A bőrrák mellett a prosztatarák a férfiakat érintő második leggyakoribb rákfajta. Fontos tudni, hogy ennek a rákfajtának jók a gyógyítási esélyei, viszont ehhez kulcsfontosságú a korai felismerés.

A prosztatarák kialakulásának megakadályozásáért is sokat tehetünk.

Kevesebb hús és tejtermék

Kutatások szerint azoknál a férfiaknál, akik több állati eredetű zsiradékot tartalmazó élelmiszert fogyasztanak, nagyobb a prosztatarák kialakulásának esélye. Fontos leszögezni, hogy nem arról van szó, hogy ezek az ételek kifejezetten rákot okoznak, ugyanakkor kimutatták az összefüggést a nagy mértékben végzett fogyasztásuk, illetve a betegség között.

ideges férfi
A prosztatarák a férfiakat érintő második leggyakoribb rákfajta.Fotó: Getty Images

Sok brokkoli

Brokkolit ezért együnk naponta.

A keresztes virágú zöldségekről, mint a karfiol vagy a brokkoli, több kutatás is bizonyította, hogy rákmegelőző hatásuk lehet. Éppen ezért ezeket is érdemes minél gyakrabban beépíteni az étrendbe.

Dohányzásstop

A dohányzás nemcsak a tüdőrák kialakulásának esélyét növeli meg, hanem a prosztatarákét is. Egy 2010-ben készült kutatás szerint a dohányos férfiak körében 24-30 százalékkal nagyobb az esélye, hogy prosztatarákban halnak meg.

E-vitamin csak mértékkel

2014-ben jelent meg az a tanulmány, amely szerint a túlzásba vitt E-vitamin-fogyasztás növelheti a prosztatarák kialakulásának esélyét. Napi 15 mikrogrammnál többre nincs szüksége a szervezetnek ebből a vitaminból, így normál táplálkozás esetén nincs szükség rá, hogy táplálékkiegészítő formájában is szedjük.

Rendszeres ejakuláció

A rendszeres nemi élet, illetve önkielégítés is csökkentheti a prosztatarák kialakulásának esélyét. Egy ausztrál kutatás szerint a heti 5 alkalommal maszturbáló férfiak esetében 34 százalékkal kisebb a prosztatarák kialakulásának esélye.

Forrás: menshealth.com

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)