A prosztatarák kockázata így csökkenthető

Tudósok szerint a magasabb testtömegindex az előrehaladott prosztatarák nagyobb kockázatával jár.

Nemrégiben jelent meg egy átfogó tanulmány, amely 15 korábbi tudományos munka adatainak elemzése után jutott fontos következtetésekre. A tudósok összesen mintegy 831 ezer férfi adatait nézték át, akik közül 52 ezer főnél diagnosztizáltak előzőleg prosztatarákot.

prosztatarák, daganatok, férfiak, túlsúly, BMI, testtömegindex, egészséges testsúly, derékbőség
prosztatarák, daganatok, férfiak, túlsúly, BMI, testtömegindex, egészséges testsúly, derékbőség

Ennyit számít a BMI

Kattintson ide és számolja ki testtömegindexét!

A szakemberek az eredmények összegzése után arra jutottak, hogy azoknál a középkorú vagy idősebb férfiaknál állt fenn az előrehaladott prosztatarák legmagasabb kockázata, akik testtömegindexe (BMI) az egészségesnek tekintett érték (21-25) felett volt. "Ezek az eredmények azt is mutatják, hogy az előrehaladott prosztataták kialakulásának kockázata csökkenthető az egészséges testsúly fenntartásával" - mondta Jeanine Genkinger, a tanulmány szerzője.

A szakember kiemelte azt is, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres testmozgás olyan tényezők, amelyek bármilyen életkorban segíthetnek elérni és megtartani az egészséges testsúlyt.

A derékbőség is árulkodó

A kutatók emellett még egy fontos összefüggésre rávilágítottak. Azt látták, hogy a nagyobb derékbőség is az előrehaladott prosztatarák és a korai halál megnövekedett kockázatával jár. A magasabbtesttömegindexés a prosztatarák nagyobb kockázata között egyébként már korábbi tanulmányok is vontak párhuzamot, de a mostani tudományos munka az első, amely felhívja a figyelmet arra, hogy a betegség kialakulása és a nagyobb derékbőség között is fontos összefüggés lehet.

Forrás: webmd.com

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: