A merevedési zavar érbetegségek tünete is lehet

A középkorú férfiak körében gyakori merevedési elégtelenség (erectilis diszfunkció) nemcsak önmagában vizsgálandó működési zavar, hanem egyben súlyos szív- és érrendszeri megbetegedések korai tünete is lehet.

Idősebb korban sem természetes

Az erectilis diszfunkció az Egyesült Államok Nemzeti Egészségügyi Intézetének meghatározása alapján a nemi élethez szükséges merevség elérésének vagy fenntartásának a legalább 3 hónapig tartó konzisztens képtelensége (NIH 1992).

A merevedési képtelenség előfordulása a kor előrehaladtával egyenes arányban emelkedik. A szakirodalomban létező legnagyobb felmérés szerint - amely az Egyesült Államokban, Massachussets államban készült - az erektilis diszfunkció a 40 és 70 éves kor közötti férfiak 52%-át érinti valamilyen mértékben.

Ugyanezen epidemiológiai adatok alapján a merevedési panasz 85 éves korban 75%-ban figyelhető meg. Ugyanakkor legújabban a kort nem tekintik az erectilis diszfunkció kockázati tényezőjének és szükséges velejárójának, hanem inkább a magasabb korban gyakrabban előforduló társuló betegségek magyarázzák a panaszok halmozott jelentkezését.

Leggyakrabban szív- és érrendszeri betegségekhez társul

A erectilis diszfunkció a következő arányban fordul elő az alábbi megbetegedésekben:

CukorbetegségBenignus prostata megnagyobbodásPerifériás ér megbetegedésSzívbetegségHyperlipidemiaMagas vérnyomás
Egészségügyi állapot Előfordulási arány (%)
4.1
2.9
2.6
1.8
1.7
1.6

Ha ezen csoportokból kiemeljük a cardiovasculáris megbetegedéseket (perifériás ér-megbetegedés, szívbetegség és magasvérnyomás), akkor látjuk, hogy az ilyen típusú betegeknél fordul elő leggyakrabban erectilis diszfunkció. Az arányt még tovább növeli az a tény, hogy a hyperlipidémia is kedvez a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának.

Más szóval az ér- és szívbetegségben szenvedőknek sokkal nagyobb az esélyük életükben merevedési képtelenség kialakulására. Ugyanakkor e megállapítás fordítva is igaz, vagyis az ED a későbbiekben megjelenő vaszkuláris vagy koronaria megbetegedések bevezető tünete is lehet.

A gyógyszeres kezelés fokozott óvatosságot igényel

A nemi élet okozta keringési terhelés közismert, és az orvosok által széles körben vizsgált. A szexuális aktivitás során, egyénileg változó mértékben a pulzusszám és a vérnyomás is emelkedik, a simaizom-sejtek fokozott oxigén igénye mellett.

A kardiovaszkuláris betegségek, illetve azok szövődményei és nemi élet közötti összefüggésre számos adat létezik. Tekintettel arra, hogy már több éve rendelkezésünkre állnak az erectilis diszfunkció kezelésére hatásos gyógyszerek (PDE 5 vagy foszfodiészteráz gátló vegyületek), melyeket a nemi terhelésre fokozottan veszélyeztetett ér- és szívbetegség miatt kezelt betegek is szednek, rendkívül fontos ezek kardiovaszkuláris hatásainak ismerete.

A szív- és érrendszeri megbetegedések és a merevedési elégtelenség közötti kapcsolat a nitrogén-monoxid által szabályozott érfal elégtelen működése lehet. A szexuális aktivitás során jelentkező leggyakoribb kardiológiai tünet a ritmuszavar (extrasystole), mely nem különbözik a szokásos napi tevékenység mellett jelentkezőtől. A kardiológiai megbetegedésben és erektilis diszfunkcióban együttesen szenvedőknél, továbbá a szívinfarktust átélt, nemi életet újra vállalóknál tehát fokozott körültekintéssel, szükség esetén csak kardiológiai konzílium mellett adandók a foszfodiészteráz-gátlók.

A betegeket kockázat alapján három csoportba soroljuk:

A "kis" kockázatú betegeknél a merevedési panaszok orvoslására a gyógyszerek biztonsággal adhatók.

A "közepesen" súlyos kardiológiai betegeket szakorvosnak kell vagy "kis" vagy "nagy" kockázatú csoportba sorolni.

Magas kockázat esetén a kezelés nem javallott. Tekintettel a foszfodiészteráz-gátló és az ún. nitrátok hasonló hatására, ezek együttes adása abszolút nem megengedett, mert a vérnyomást együttesen túlságosan csökkentik. Olyan betegeknél tehát, akik nitrát tartalmú szívgyógyszert szednek, a merevedési panaszok gyógyszeresen nem gyógyíthatók. Ugyanakkor sokszor ezeket a szereket a kardiológus más, a foszfodiészterázokkal már együttesen adható gyógyszerekre cserélheti.

A fentiek alapján tehát nem meglepő az a vizsgálatokkal is alátámasztott tény, hogy a foszfodiészteráz származékok rendszeres szedése nem csak a merevedésért felelős barlangos testek ereire, és ezáltal a spontán merevedési képességre, hanem a szervezetre, különös tekintettel annak kardiovaszkuláris rendszerére is jótékony hatással van. Legújabb kísérletes vizsgálatok az egyik PDE5-gátló (phospho-diesterase-5) jótékony és gyógyító hatását fedezték fel az agyvérzést követő regeneráció során.

Összefoglalva: Az ér- és szívrendszeri megbetegedésben szenvedőknél gyakrabban jelentkező merevedési panaszok kezelése fokozott körültekintés mellett történjék. Továbbá az erektilis diszfunkció a később jelentkező kardiovaszkuláris megbetegedések legelső hírnöke is lehet, így felhívva mindenki figyelmét a kockázati tényezők mihamarabbi csökkentésére.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció