A merevedési elégtelenség gyógyítható - de mivel?

A merevedési zavar (erectilis diszfunkció) tartós képtelenséget jelent a kielégítő nemi tevékenységhez szükséges merevedés elérésére és fenntartására. Ennek átmeneti zavara is mély nyomot hagy az érintett férfiakban.

Hamis pirulák

Nemzetközi és hazai felmérések alapján a 40 év feletti férfiaknak csaknem fele küszködik valamilyen fokú merevedési zavarral. Ez a szám a fiatal férfiak szempontjából sem elhanyagolható, még ha az előfordulás gyakorisága az életkorral egyenes arányban emelkedik is.

Az erectilis diszfunkció az elmúlt években az érdeklődés középpontjába került, mivel már több mint fél évtizede a legtöbb esetben gyógyszeresen is gyógyítható. Természetesen nem mindegy, hogy mivel.

A merevedési zavarra adandó gyógyszerekre is érvényes Murphy törvénye, hogy "ha valami jó, akkor hamisítják". Erről a jelenségről hazai újságokban, mint például a Színes Mai Lap hasábjain is (2003. nov. 16., 34. old. ) "Nagy biznisz a hamis gyógyszer" címmel olvashattunk riportot. Ebben leírták, hogy az Egészségügyi Világszervezet felmérése alapján éppen az erektilis diszfunkció kezelésére szolgáló gyógyszert hamisítják leggyakrabban. "Ezek az álgyógyszerek amellett, hogy nem gyógyítják a betegséget, még egészségkárosodást is okozhatnak a bennük található káros, olykor mérgező komponensek miatt" - szerepel a cikkben.

A Népszava Online is beszámolt a hamis gyógyszer internetes hálón való kereskedelmének veszélyeiről "halálos internetes pirula-kereskedelem" címmel.

Az Amerikai Egyesült Államok egy rangos orvosi folyóiratában (JAMA, Febr. 4, 2004. Vol 291, No. 5, 559-562) cikk jelent meg egy 100% természetesnek hirdetett készítményről, melyről kiderült, hogy nem mérgező ugyan, de a hatóanyag megegyezik egy vényköteles merevedési zavar kezelésében használt, ismert nevű gyógyszerével. A "természetes hatóanyag" tartalom miatt "természetesen" drágábban lehetett hozzájutni, igaz, recept nélkül.

E sorok írója maga is naponta szembesül e-mail címére érkező (spam) reklámokkal, mellyel merevedési zavar kezelésére használatos gyógyszereket hirdetnek a piacinál olcsóbb áron. Természetesen e reklámok nagyon jó táptalajra találnak a szemérmességből problémáikat elrejtő és orvoshoz fordulni nem akaró, vagy csupán potenciájukat növelni kívánó internetezők körében. Jobb esetben az ismert márkanévvel reklámozott, de hamisított termék maradandó károsodást nem okoz, de az esetek zömében megfelelő hatóanyagot sem tartalmaz. Így hatása gyakorlatilag megegyezik bármely placebóéval (hatóanyagot nem tartalmazó, a gyógyszerek hatásának vizsgálatakor kontrollként adott szer).

A médiában hallhattunk ismert márkájú gyógyszereket és extasy-t együttesen tartalmazó "keverékről", mely dupla élvezetet kínál. Sajnos ezeknek a feketepiacon megvásárolt szereknek az árusai elfelejtik felhívni a jóhiszemű(?) fogyasztó figyelmét a "csodagyógyszer" mellékhatásaira, mely fiatal, egészséges szervezetben is könnyen halálos lehet. A rendkívül súlyos mellékhatások miatt - amennyiben a két szert a "csodagyógyszer" valóban tartalmazza - a túlélő fogyasztó nem fog újra próbálkozni a termék megvásárlásával.

Természetgyógyászatinak reklámozott készítmények

A merevedési zavarok ellen a médiában is széles körben ajánlott készítmények másik csoportját természetgyógyászati szerként reklámozzák. Ezeknek a súlyos mellékhatásokat ugyan nem okozó gyógyszereknek az a legnagyobb bajuk, hogy nincs gyógyító hatásuk, legalábbis tudományosan bizonyított biztosan nincs. Ugyanakkor az áruk nem marad el az évtizedes kutatások során kifejlesztett, szigorú, több fázisú kipróbáláson átjutott, placébóval kontrollált, több tízezer férfi által kipróbált és a legrangosabb nemzetközi folyóiratokban publikált gyógyszerektől! Mert az emberi hiszékenységet kihasználó és azzal visszaélő, gyors meggazdagodást lehetővé tevő természetgyógyászati készítmények gyártói és forgalmazói nem "bajlódnak" ilyen vizsgálatokkal. Ők - jobb esetben - az ősi kultúrákban már használt csodákról beszélnek.

Az ilyen természetgyógyászati készítmények a fentieken túl is súlyos aggályokat vetnek fel.

Nem ismerjük pontos hatóanyagukat, mivel nincsenek feltüntetve a készítmény csomagolásán. Hatékonyságuk - korrekt hatástanulmányok híján - bizonytalan, mellékhatásuk ismeretlen.

A készítmények előállítása sok esetben ritka állatok vagy növények kipusztításával jár együtt.

Összegezve: a természetgyógyászati termékeket kipróbáló férfinak jobb esetben csak a pénztárcája, rosszabb esetben akár egészsége is bánhatja az efféle "bátor kísérletezést". Remélem, sok internetező és merevedési panasszal küszködő férfit sikerült meggyőznöm, hogy panaszok esetén keressen fel urológust, hogy indokolt esetben mihamarabb hozzájuthasson egy bizonyítottan, akár 80-90%-ban hatásos gyógyszerhez. Természetesen nem győzöm hangsúlyozni, hogy - főleg fiatalabb korban - a panaszok hátterében más megbetegedés állhat, melynek gyógyításával a mellékesen jelentkező merevedési panaszok is megszűnnek.

BROADWAY ORVOSI CENTRUM

1065 BUDAPEST, NAGYMEZŐ U. 21.

Bejelentkezés: (06-1) 311-9786

www.broadwayoc.hu

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: