A férfiasság ára

Nagyot változott a világ. Ma már (bár óvatosan) beszélünk arról is, hogy a férfiaknak is vannak szexuális problémáik. Ennek ellenére a teremtés koronái többnyire nem verik nagydobra, ha potenciagondjaik támadnak..

Nagyapám még szemérmesen, a fürdőszobában felvett hosszú hálóingben - melyen úgy hastájékon célszerű lyuk is volt - közelített nagyanyámhoz, hogy elvégezze férfiúi kötelességét, azaz gyermeket nemzzen. Ha ez megtörtént, többé már nem kínozta a vágy, fütyült az egészre, elvégre dologidőben, aratáskor, disznóvágáskor, vagy ha éppen fát kellett vágni, a férfiember gondolatai nem az ágyban jártak.

Nagyot változott a világ. Ma már (bár óvatosan) beszélünk arról is, hogy a férfiaknak is vannak szexuális problémáik. Ennek ellenére a teremtés koronái többnyire nem verik nagydobra, ha potenciagondjaik támadnak, inkább eltitkolják a bánatukat, mintsem kockáztassák, hogy a környezet tudomást szerezzen ezekről.

Csodaszerek

A potenciagondok egyik ellenszerét egy magyar orvos fedezte fel - Franciaországban. Műtét közben értágítót adott be páciensének, és elképedve tapasztalta, hogy a beteg "férfias" jelenségeket produkál.

-1984-ig az impotenciát pszichológiai okokra vezették vissza, amelyeket csupán hosszas lélekbúvárkodással lehetett kezelni - meséli dr. Mohamed. - Bár a férfiak ma is többnyire szégyenlősek, ha "arról" van szó, mégis egyre többen fordulnak szakorvoshoz, s vállalkoznak gyógyszeres kezelésre, vagy akár műtagbeültetésre is.

Woody Allen nem nevezhető maszkulin szépségnek, szexuális életéről nyilvánosan is némi malíciával beszél. Tőle származik a mondás: igazán nem érti, miért mondják róla a nők, hogy nem teljesít megfelelően az ágyban, elvégre az alatt az öt másodperc alatt, amíg a dolog lezajlik, nem szerezhetnek mélyreható tapasztalatokat.

- A villámgyors szeretkezések komoly gátlásokat alakíthatnak ki - mondja dr. Fekete János pszichiáter. - Ezek többnyire segítség nélkül nem küzdhetők le. A 21. század szexuális kultúrája meglehetősen egysíkú, elmaradnak az előjátékok, nem divat gyengédnek, türelmesnek lenni. A férfiak pedig úgy érzik, hogy értéküket elsősorban az jelzi, miként teljesítenek az ágyban.

Ha már a gyógyszer sem segít

A pirula sokaknak a megváltást jelentette, volt, aki számolatlanul kapkodta be a bogyókat, mit sem törődve a következményekkel. Másoknak azonban ez sem jelentett megoldást, így hát tetszett, nem tetszett, vállalkozniuk kellett a műtétre.

A férfiasság helyreállítása protézis beültetésével egyszer és mindenkorra elvégezhető, de természetes, hogy ettől némelyek ódzkodnak. Dr. Mohamednek volt azonban már 82 éves páciense is, aki vállalkozott a műtétre, mert úgy érezte, e nélkül nem lenne teljes az élete.

A felkészülés, a műtét és a lábadozás nagyjából három hetet vesz igénybe. Az előzetes felmérés során kiderül, milyen protézisre van szükség, maga a műtét pedig nem tart tovább, mint egy óra. Nem olcsó mulatság, de ez az az eset, amikor a férfi nem számolgatja a pénzt, kerül, amibe kerül, csak a végeredmény legyen kiváló. A protézis pedig olyan, mintha valódi lenne - nem egy esetben a szerelmi partner sem veszi észre, hogy párja nem a maga erejéből "dolgozik".

Ágyú, löveg nélkül

Vannak férfiak, akiknek időleges impotenciáját az okozza, hogy félnek: teherbe ejtik partnerüket. Nem bíznak abban sem, ha a másik fél fogamzásgátlót szed. Számukra az egyetlen megoldás, ha magtalanítják magukat. Ám ez nem olyan egyszerű. A feltételek szigorúak: az alsó korhatár 35 év, s ha házasságban él a férfi, három élő gyermekének kell lennie, és fontos a házastárs belegyezése is. A férfi kiválaszthatja a legmegfelelőbb időpontot, amikor nemzőképessége a csúcson van, és igénybe veheti a spermabankot, így biztosítva, hogy a későbbiekben, lombikkörülmények között mégiscsak apja lehet egy gyermeknek. Az ondóvezeték elkötését orvosi vizsgálat és három hónapos gondolkodási idő is megelőzi - ez alatt akár meg is változtathatja a véleményét a férfi.

A férfiak egy része elvi okokból vállalkozik a műtétre, mások azonban így akarják elkerülni, hogy trükkös hölgyek akaratuk ellenére apává tegyék őket. Az orvostudomány ismer olyan eseteket is, amikor a meddővé tett férfi egy kisebb operációval ismét nemzőképes lehet.

Mélyhűtött apák

Az ondó fagyasztásának, spermabankban történő tárolásának és felhasználásának témakörében nálunk dr. Demeter János kutatott és írt doktori disszertációt. A spermiumok életben tartásának gondolata azonban nem vadonatúj: az 1700-as évek végén bizonyos Spallanzoni már tett kísérleteket arra, hogy az ondót hóban tartósítsa.

A módszer azóta fokozatosan finomodott, létrejöttek a spermabankok, nálunk az első 1987-ben, az akkori Orvostovábbképző Egyetemen. Ma már szinte minden jelentősebb klinikán van ilyen. Az eljárás során a férfiú nem kevés tortúrának veti alá magát, többszörös anyagvétel során lesz optimális a hűttetni kívánt ondó mennyisége.

A spermabankban őrzött anyag felhasználhatósága a tulajdonos bele-egyezésétől függ - és ez történhet más javára is. A titkosság szigorú, a mélyhűtött apa sosem tudhatja meg, hol és milyen körülmények között él az a gyermek, aki a génjeit hordozza. Mint ahogyan a megtermékenyített anya sem szerezhet tudomást arról, ki is az apja az annyira áhított gyermeknek. X.évf./1.sz.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció