Fejfájás: ez súlyosbíthatja a panaszokat

Gyakori, hogy fejfájáskor bekapunk egy fájdalomcsillapítót, ám ha ez túl gyakran fordul elő, maga a gyógyszer is okozhat fejfájást, így könnyedén ördögi körbe kerülhetünk.

Akkor szenved valaki fájdalomcsillapító-túlhasználat által okozott fejfájásban, ha legalább három hónapon át havi minimum 15 napon fáj a feje, miközben túlzásba viszi a fejfájáscsillapító szedésétolvasható a Harvard Medical School tanulmányában.

fejfájás, fájdalomcsillapító, gyógyszerfüggőség
Ha gyakran fáj a fejünk, érdemes a kiváltó okokat is megfejteni. Képünk illusztráció. Fotó: Getty Images

Ha például valaki migrénes, és ezt heti két-három napnál gyakrabban próbálja tüneti kezeléssel orvosolni, akkor már túlkezeli magát. Akinek viszont nincs meglévő fejfájásos problémája, hanem valamilyen más panaszra szed fájdalomcsillapítókat, annál általában nem alakul ki a gyógyszer miatt fejfájás.

Ezért ha valaki fejfájós, erre pedig rendszeresen gyógyszert szed, de mind gyakoribb a (közvetlenül a gyógyszer beszedése után elmúló) fejfájás, előfordulhat, hogy a fájdalomcsillapító szedése állhat a háttérben.

A középkorú nők használják a legtöbb fájdalomcsillapítót

A fájdalomcsillapító-túlhasználathoz társuló fejfájás világszerte a lakosság 1-2 százalékát érinti. Bárkinél előfordulhat, de leggyakrabban a 40-50 éves nőknél jelentkezik. A krónikus napi fejfájás a világ népességének 4-5 százalékát érinti, egyharmaduknál jelentkezik fájdalomcsillapító-túlhasználathoz társuló fejfájás. Ez Magyarországon 100-200 ezer embert érint – foglalja össze a Telex.

A fejfájás megelőzése fontos lépés a kezelésben: először is csökkenteni kell a fejfájást kiváltó fájdalomcsillapítók szedését, ilyenkor a javulásra általában várni kell néhány hetet. Emellett aki erre hajlamosabb, annak célszerű kerülnie mindent, ami fejfájást válthat ki. Ilyen a kiszáradás, az éhség, az alváshiány, a stressz, valamint bizonyos ételek és italok. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy ha heti két napnál többször kell fejfájás elleni gyógyszereket szedni, érdemes orvoshoz fordulni.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +10, +20 °C
Minimum: -2, +6 °C

Erősen felhős lesz az ég, a nap második felétől egyre többfelé lehet eső, zápor. Erős délnyugati szél mellett 10, 20 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön melegfronti hatás érvényesül. Az érzékenyek körében puffadás és egyéb emésztési panaszok jelentkezhetnek, emellett keringési problémák léphetnek fel. Az arra hajlamosak akár intenzív migrént is tapasztalhatnak. Gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: