Étkezési szokásaink tehetnek a migrénről?

Egy friss tanulmány szerint bizonyos tápanyagok hiányoznak a rendszeresen erős fejfájásól, illetve migréntől szenvedők étrendjéből. Mutatjuk, min érdemes változtatni.

Az erős fejfájás, illetve a migrén általában olyan, mintha derült égből villámcsapásként érkezne, de szakemberek szerint van jó pár olyan tényező, amely kiválthatja vagy súlyosbíthatja a rohamokat. Egy friss tanulmány szerint étkezési szokásaink is ide sorolhatók.

Sokan szenvednek migréntől. Hátterében számos ok állhat, egyebek mellett étkezési szokásaink is. Fotó: Getty Images
Sokan szenvednek migréntől. Hátterében számos ok állhat, egyebek mellett étkezési szokásaink is. Fotó: Getty Images

Ezek hiányozhatnak az étrendből

A Nutritional Neuroscience című szaklapban megjelent tanulmány szerzői az 1999-2004 közötti National Health and Nutrition Examination Survey felmérésben részt vevő 8 953 alany adatait nézték át. Először azt összesítették, hogy a közel kilencezer résztvevőből 1838-an szenvedtek migréntől. A lehetséges változók figyelembevétele mellett, az adatokat elemezve – a prognosztikai tápláltsági index (PNI) segítségével – kapcsolatot kerestek az étrend és a súlyos fejfájás, valamint a migrén között. A tudósok arra jutottak, hogy az enyhe, valamint a közepes és súlyos alultápláltság összefüggött a gyakrabban tapasztalt, intenzívebb fejfájással.

Ezenkívül azt is megállapították, hogy a súlyos fejfájástól és migréntől szenvedők étrendjéből általában hiányoztak bizonyos vitaminok és tápanyagok, mint az élelmi rostok, a folsav, a riboflavin, a szelén, a kálium és a magnézium, valamint az A-, B6-, B12-, C- és K-vitamin. Másrészt több kávét és több, a csokoládéban is megtalálható teobromint fogyasztottak. A kutatócsoport végül arra a következtetésre jutott, hogy az étrend összefüggésbe hozható a migrén kockázatával és súlyosságával.

Min érdemes változtatni?

A szakemberek szerint sokat tehetünk az erős fejfájás vagy a migrén elkerüléséért, ha nap közben ügyelünk arra, hogy ne essen le a vércukorszintünk. Vagyis ne hagyjunk ki étkezéseket, ne várjunk túl sokat a következő étkezésre és ne hanyagoljunk teljesen egy tápanyagfélét sem (például a szénhidrátokat). Ha ugyanis leesik a vércukorszintünk, az is erős fejfájáshoz vezethet. Ezenkívül egyes vitaminok, főként a B-vitaminok és a magnézium hiánya is hozzájárulhat a súlyos migrénhez. Érdemes ezeknek a bevitelére, illetve pótlására is jobban figyelni.

Bizonyos étrendek, például a vegán, a vegetáriánus vagy a ketogén diéta szintén vitamin- és ásványianyag-hiányhoz vezethetnek, ha meggondolatlanul vágunk bele ezekbe. Érdemes dietetikussal konzultálni, aki segíthet egy olyan étrend kialakításában, amely hozzájárul egészségünk megőrzéséhez és a migrén kockázatának csökkentéséhez is. Ha pedig régóta küzdünk erős fejfájással, ne halogassuk az orvos felkeresését és a kivizsgálást, mert egyéb probléma is állhat a háttérben, amelynek kezelésével a migrén is megszüntethető.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

)
Milyen betegségeket okozhat kutyáknál a kullancs?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +19 °C
Minimum: +5, +10 °C

A napsütéses időszakok mellett többször erősen felhős időre készülhetünk, szórványosan várható eső, zápor, néhol zivatar is. Élénk, erős északnyugati szél mellett 13, 19 fokos maximumhőmérsékletekre számíthatunk. Szombaton kettősfronti hatást tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakoriak lehetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, emellett görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, többszöri rosszullét léphet fel. A fülledt időszakokban jellemző lehet a légszomj és a nehézlégzés. A kinti programok során változékonyságra kell készülni. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: