A migrén ezekre a betegségekre hajlamosít

A szakértők szerint a rendszeres migrénnel küzdők bizonyos betegségekre is hajlamosabbak lehetnek másoknál.

Stroke

Kutatások szerint a rendszeres migrénnel küzdők közül különösen a 35 és 45 év közötti nőkre nézve magasabb a stroke kockázata. Éppen ezért nekik érdemes kerülniük minden olyan dolgot, amely növeli a vérrögök kialakulásának esélyét, többek között például a fogamzásgátló tabletták szedését és a dohányzást is.

A migrénnel küzdők bizonyos betegségekre is hajlamosabbak
A migrénnel küzdők bizonyos betegségekre is hajlamosabbak

Fibromyalgia

Az állandó fizikai fájdalommal járó fibromyalgiában szenvedők közel fele egyúttal rendszeresen tapasztal migrénes rohamokat is a kutatások szerint. Az összefüggés okai egyelőre nem ismertek pontosan, de valószínű, hogy a két betegség gyökere hasonló lehet, amely azzal függhet össze, hogy a szervezet valami miatt nem tudja megfelelően kontrollálni a fájdalomérzetet.

Így zajlik le a migrén - részletekért kattintson !

Depresszió

A migrén gyakrabban jelentkezik olyanoknál, akik depressziósak, illetve bipoláris zavarban szenvednek. Minél gyakoribbak a migrénes rohamok valakinél, annál nagyobb esélye van arra, hogy depressziós is legyen. Ilyen esetekben különösen fontos, hogy az érintettek eleget aludjanak, rendszeresen sportoljanak, illetve legalább napi 20 percet töltsenek a szabad levegőn.

Szorongás

A krónikus migrénben szenvedők csaknem felének a szorongással is meg kell küzdenie. Szakértők szerint ennek az egyik oka, hogy migrénnel élni nem könnyű, a folyamatos félelem a következő rohamtól pedig egy idő után szorongás kialakulásához vezethet.

Parkinson-kór

Ha a migrénes rohamokat aura (villanások, lebegő fényfoltok észlelése) is kíséri, az csaknem megduplázza a Parkinson-kór kialakulásának esélyét. Ez különösen a középkorúak esetében igaz. Bár a migrénes rohamok okát a mai napig kutatják, szakértők úgy vélik, hogy a dopaminháztartás zavaraihoz is köze lehet.

Forrás: prevention.com

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +23 °C
Minimum: +15 °C

A záporok, zivatarok számossága éjszaka csökken, de teljesen nem szűnik meg a csapadék. Átmenetileg a felhőzet is nagyobb területen szakadozik, majd hajnalra többfelé képződik réteges felhőzet, illetve párássá válhat a levegő, foltokban köd is képződhet. A légmozgás többnyire gyenge marad, de zivatar környezetében előfordulhat szélerősödés. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 13 és 17 fok között alakul, de néhol egy-két fokkal hűvösebb lehet az idő. Kettős fronthatás nehezítheti meg a frontérzékenyek napját.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra