Valóban semmit sem hall a siket?

Siketség kialakulhat születéstől kezdve, vagy betegség, baleset, daganat következtében. A siketek legfeljebb erős mély hangokat hallanak, de a többség teljes csendben él. Bizonyos esetekben műtéttel korrigálható.

Siketség azt jelenti, hogy az audiogram legalább 90 dB halláscsökkenést mutat mindkét fülön. Ez azt jelenti, hogy a siket, vagy hallássérült legfeljebb az erős mély hangokat érzékeli, de a legtöbb esetben egyáltalán nem hall semmit. Hivatalos adatok szerint Magyarországon 60 ezer embert érint ez.

Örökölt és szerzett siketség

Az esetek felében a siketség örökölt rendellenesség és már születés óta fennáll. Kisbabáknál úgy fedezhető fel, hogy nem rezzen össze a zajokra, nem reagál például a csengőre. A többi esetben szerzett a halláskárosodás, azaz balesetnek (fejsérülésnek), betegségnek, fertőzésnek, vagy egy gyógyszer mellékhatásának, esetleg mérgezésnek, zajártalomnak, idegrendszeri bántalomnak a következménye, de van, hogy valaki daganat miatt veszti el hallását.

A siketség kialakulása szerint megkülönböztetünk prelingvális (az anyanyelv elsajátítása előtti), perilingvális (anyanyelv elsajátítása közbeni), illetve posztlingvális (anyanyelv elsajátítása utáni) siketséget. Ez a rehabilitáció szempontjából fontos.

Van, ami korrigálható probléma

Ha a rendellenesség a középfülben van, a siketség korrigálható. A belső fül zavara esetében jó eredménnyel alkalmazható a cochleáris implantáció, amely a szőrsejtek feladatát veszi át. Belsőfül-károsodás esetén gyakran hallókészülék segíthet.

A hallóideg, illetve az agy működési zavara esetében a siketség csak kis mértékben vagy egyáltalán nem gyógyítható.

Köszönjük a cikk lektorálását dr.Csokonai Vitéz Lajos fül-orr-gégész, audiológusnak !

)
Béres Csepp 50 (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +8 °C
Minimum: -3, +4 °C

Többfelé erősen felhős, borult lesz az ég, de lesznek tájak, ahol kisüt a nap. Számottevő csapadék nem várható, de ónos szitálás, illetve kisebb eső egy-két helyen kialakulhat. Mérsékelt marad a szél, a legmagasabb hőmérséklet 3, 8 fok között alakul. Vasárnap folytatódik az eseménytelen, frontmentes időszak. Az ízületi panaszok egész nap fennállhatnak, emellett gyakoriak lehetnek az alvásproblémák és a fejfájásos tünetek. A fényhiány lehangoltságot, ingerültséget okozhat. Fennáll a megfázás veszélye. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: