Vakvezető kutyák: hogyan segíthetnek?

A vakvezető kutyák olyan speciálisan kiképzett állatok, amelyek megkönnyíthetik a vakok és gyengénlátók mindennapjait, és segítségükre lehetnek abban, hogy minél önállóbban élhessék az életüket.

A vakvezető kutyák olyan állati segítők, akik speciális kiképzésüknek köszönhetően képesek biztonságosan elvezetni a gyengénlátót a céljához, hozzájárulhatnak a rehabilitációjához és ahhoz, hogy minél teljesebb, minél önállóbb életet éljen.

Így segíthet a vakvezető kutya

A vakvezető kutya elsősorban a mobilitásban segíti a gazdáját: segít neki biztonságosan eljutni egyik helyről a másikra. Azonban a vakvezető kutyának legalább annyira szüksége van a gazdájára, mint annak őrá: a kutya nem ismeri a célt, és mivel a színlátása különbözik az emberétől, a közlekedési jeleket sem tudja értelmezni. Úgy szokták fogalmazni: a gazda a navigátor, aki tudja, hogy hova és hogyan kellene eljutni, a vakvezető kutya pedig a pilóta, aki az út közben felbukkanó akadályokra figyel.

A vakság oka Lassú folyamat, melynek során a beteg egyre inkább úgy érzi, mintha egy vízfüggöny ereszkedne a szeme elé. Idősek ezrei szenvednek a szürke hályogtól, de minden életkorban előfordulhat - világszerte ez a vakság leggyakoribb oka. Olvasson tovább, kattintson! A vakvezető kutya segít elnavigálni egy forgalmas útszakaszon, megáll a járda szélén, segít kikerülni az akadályokat, és összességében segít eligazodni egy kevésbé ismert útvonalon. Azt azonban, hogy milyen buszra kell felszállni vagy hogy milyen jelzése van éppen a közlekedési lámpának, nem tudja megállapítani. Ehhez továbbra is egy másik, látó ember segítsége szükséges, azonban a vak vagy gyengénlátó jóval kevésbé van másokra utalva akkor, ha egy kutya is segíti őt.

A vakvezető kutya értéke pénzben nem mérhető, hiszen nemcsak hasznos segítőtársa a vak vagy gyengénlátónak, de barát is egyben. A terápiás állatok egészségre gyakorolt pozitív hatásairól számos tanulmány született már. Nemcsak az önbizalmat és a biztonságérzetet növeli, de segít beilleszkedni a közösségbe is, megnyugtat, csökkenti a vérnyomást, a szorongást, a depresszióra való hajlamot, a magány és az elszigeteltség érzését.

A segítő kutya több mozgásra "kényszeríti" a gazdáját, és ennek újabb pozitív egészségügyi hozadékai lehetnek. A segítő kutya gazdája bátrabb és nyitottabb lesz, szívesebben vesz részt új élményekben, hiszen tudja, a kutyája ott van mellette. A segítő kutya a szociális kapcsolatokon is javíthat, hiszen témát szolgáltathat egy beszélgetéshez is.

A vakvezető kutyák nagyon sokat segítenek

A vakvezető kutyák nagyon sokat segítenek

Vakvezető kutya nem minden vak-, illetve gyengénlátó számára alkalmas. Ugyanúgy, ahogy egy háziállat sem való mindenkinek, a vakvezető kutya hatalmas elkötelezettséget jelent. Nemcsak társként, sőt családtagként kell szeretni, de el kell fogadni azt is, hogy a kutyatartás nehézségekkel, felelősséggel, kényelmetlenségekkel jár.

A vakvezető kutyát a legtöbb igénylő ingyen vagy jelképes összegért cserébe kapja meg, de a kutya etetése, ápolása, orvosi ellátása, oltásai stb. mind a későbbi gazdát terhelik. A gazdának emellett meg kell tanulnia értelmeznie a kutya jelzéseit is, rá kell hangolódnia a kutyára. A kiképző feladata, hogy a kutya és a leendő gazdi személyiségét egyaránt megismerve összeállítsa azokat a párosokat, akik hosszú éveken keresztül hűséges társak, barátok lehetnek.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15, +20 °C
Minimum: +4, +11 °C

A felhőátvonulások mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Szórványosan alakul ki zápor. Erős, olykor viharos lesz az északnyugati szél, 15, 20 fok közötti maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn nem jön újabb front, de még mindig hidegfronthoz hasonló hatás lesz tapasztalható. Görcsös fejfájás, izomgörcs léphet fel, sokan ingerlékenyek, nyugtalanok lehetnek. Az összetett légköri helyzet több panaszt is okozhat. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: