Szemre fel!

Szemünk fényét a szemre helyezett kontaklencse is védi. A kontaktlencse egyébként a szem fénytörési hibáinak korrigálására szolgáló optikai eszköz, melyről érdemes többet megtudni.

A kontaktlencse (régies nevén kontaktüveg) a szem fénytörési hibáinak korrigálására szolgáló optikai eszköz, melyet közvetlenül a szemre helyezve viselnek.

1827-ben merült fel egy fizikusban, hogy bizonyos látási hibák ily módon javíthatók lennének. 1888-ban megszületett az első, a szemgolyó teljes felszínét borító kontaktüveg - mint neve is mutatja - üvegből. Csak egészen ritka esetben és meglehetősen rövid ideig volt használható.

Jelentős áttörést hozott, amikor 1959-ben Győrffy István professzor, a II. Szemklinika akkori igazgatója a világon elsőként egy speciális műanyagból, a szem ínhártyáját szabadon hagyó, csak a szaruhártyára illeszkedő kontaktkagylót készített, amely már csaknem egész napos viselésre is alkalmas volt. A polymetilmetakrilát (PMMA) napjainkban is a kemény lencsék világszerte használt alapanyaga.

A kontaktlencse optikai szempontból másként viselkedik, mint a szemüveg. Látásjavító hatása abban áll, hogy közvetlenül a szemre simulva kiegyenlíti a szem felszínének görbületi egyenetlenségeit, így a szaruhártya hibás fénytöré-sét kikapcsolja, azzal egységes fénytörő közeget hoz létre. Mivel a kontaktlencsének nincs prizmás hatása (mint a szemüvegnek) teljesebb látásszélességet biztosít még nagy dioptriák esetén is, sőt mivel nem befolyásolja a retinán keletkező kép nagyságát, még a két szem közötti jelentős (3,0 dioptriánál nagyobb) különbséget is korrigálni lehet vele.

Kontaktlencse viselése közben - nyilvánvalóan - nem jelentkezik a szemüvegkeret látótér-szűkítő hatása, nem párásodik be, gyakorlatilag láthatatlan.

A kontaktlencsék választéka a lencseviselők igényeinek és a hosszú távon is biztonságos viselés követelményének megfelelően egyre bővül.

A kemény és gázpermeábilis (félkemény) lencsék mellett egyre nagyobb teret hódítanak a kényelmes, jól tolerálható, hosszú napi viselési idejű lágy lencsék. Ebbe a csoportba is többféle lencse tartozik. A következő számban ezekkel foglalkozunk.

A mára már klasszikusnak számító hydrogél lencsék magas víztartalmúak, oxigénáteresztő képességük a víztartalom függvényében változik. Minél magasabb egy kontaktlencse víztartalma, annál jobb az oxigénáteresztő képessége, napi viselési ideje annál hosszabb. Az egyre magasabb víztartalom viszont kitűnő táptalaj gombák, baktériumok számára, amit a lencse gyakori cseréjével és gondos tisztításával lehet kivédeni. A nagyfokú komfortérzés miatt könnyű "túlhordani", vagyis a megadott időn túl is használni, aminek könnyezés, szúró érzés, bepirosodás, szaruhártya-ereződés a következménye. Megfelelő ápolás és rendszeres szemorvosi kontroll mellett viszont évekig-évtizedekig panasz és szövődmény nélkül viselhetők.

A lágy lencsék másik csoportját a szilikonlencsék alkotják. Ezek az ún. egyszer használatos lencsék. Szitaszerű szerkezetük miatt oxigénáteresztő képességük a legjobb, akár napi 24 órás viseletre is alkalmasak. Azonban kevésbé tudják felvenni a cornea alakját, ezért csak teljesen szabályos szemekre illeszthetők. Mivel a szilikon víztaszító hatású, az ilyen lencse nem nedvesedik, alvás, napozás közben "rászárad" a szemre, ami mikrosérüléseket okozhat. Jó szívvel ajánlható viszont mindazoknak, akik csak alkalmanként viselnek lencsét (pl. sportoláskor), hiszen tisztításával nincs gond, csomagolása gazdaságos felhasználást biztosít.

A lágy kontaktlencsék legújabb (kb. 1,5 éve kifejlesztett) generációja a szilikon-hydrogél lencsék csoportja. Ez a típus egyesíti a hydrogél és a szilikonlencsék előnyös tulajdonságait. Jó oxigénáteresztő képessége és magas víztartalma miatt 30 napos folyamatos (éjjel-nappali) viselet mellett sem befolyásolja a szem élettani funkcióit, nem okoz károsodást. Kényelmes, egészséges lencse, ahol azonban - a napi ápolás elmaradása miatt - fokozott figyelemre, ellenőrzésre és a cserék pontos betartására van szükség. Nem ajánlható ez a lencse általános betegség és "szárazszem" tünetek esetén, továbbá azoknak, akiknek személyi higiénéje, együttműködése kifogásolható.

Valamennyi kontaktlencsére érvényes, hogy csak tiszta kézzel szabad hozzányúlni. A lencsék ápolásához, tisztításához csak speciális, erre a célra kifejlesztett szereket lehet használni!
Tilos kontaktlencsét viselni a szem irritációja, gyulladása, egyéb betegsége esetén. A lencseviselő személy bármilyen panasz esetén azonnal forduljon szemorvoshoz!

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció