Nem biztos, hogy baj van, ha tehenet látunk a háztetőn

A Charles Bonnet-szindróma lényege, hogy azok a betegek, akiknek látása jelentősen megromlott olyan tárgyakat, személyeket észlelnek, amik vagy akik valójában nincsenek ott.

A Charles Bonnet-szindróma - más néven látási hallucináció - olyan betegeknél jelentkezhet, akiknek látása súlyosan megromlott. Az ebben a szindrómában szenvedők többsége általában magától is észleli, hogy valamit nem megfelelően látnak. A betegség olyan embereknél jelentkezik, akiknek a látása súlyosan megromlik, így az az agyi terület, amely a képi ingerek feldolgozását végzi, nem kap annyi információt, mint korábban.

A Charles Bonnet-szindróma kialakulásának oka nem ismert. Nem tudjuk, hogy pontosan milyen úton és okból, de a látási hallucinációk a látásvesztés miatt jöhetnek létre. Életkorhoz annyiban köthető a szindróma, hogy idős korban sokkal gyakoribb a nagymértékű látásromlás, mint fiatalabb korban.

Egyéni, hogy a hallucinációk naponta egyszer vagy kétszer egy-két percig, vagy hosszabb ideig, akár órákig is jelentkeznek

Egyéni, hogy a hallucinációk naponta egyszer vagy kétszer egy-két percig, vagy hosszabb ideig, akár órákig is jelentkeznek

A betegek jellemzően tárgyakat, arcokat, háziállatot, fényeket, formákat vélnek látni, általában csak átmeneti ideig, a látásromlás kialakulását követően egy-másfél évig. A Charles Bonnet-szindrómában szenvedők fő tünetei tehát, gyakran a meglehetősen bizarr vizuális érzékelési zavarok. Az ebben a szindrómában szenvedők gyakran látnak nem létező - vagy éppen nem abban a pillanatban jelenlévő - tárgyakat, embereket.

A Charles Bonnet-szindróma további tüneteiről és okairól a legújabb Betegségek A-Z szócikkünkben olvashat többet. Keresse a szócikket a Szemészeti problémáknál.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)