Charles Bonnet-szindróma tünetei és kezelése

 Szabó Emese

 

 dr. Barcsay György PhD szemész szakorvos

 

Betegséglexikon mobil alkalmazás

Mi a Charles Bonnet-szindróma?

A Charles Bonnet-szindróma látási hallucináció, más, például hallási hallucináció nem kíséri. A tudat ép, a betegség nem jár értelmi fogyatékossággal, demenciával. Az érintettek túlnyomó többsége magától is rájön, hogy a látni vélt kép nem valós, vagy ha megmondják neki, akkor azt egyből elfogadja.

A Charles Bonnet-szindróma előfordulása és okai

A betegség olyan embereknél jelentkezik, akiknek a látása súlyosan megromlik, így az az agyi terület, amely a képi ingerek feldolgozását végzi, nem kap annyi információt, mint korábban. A mai fejlett társadalmakban tipikusan makuladegeneráció miatt romolhat meg a látás ilyen mértékben. Persze hátterében állhat más ok is, többek közt cukorbetegség, glaukóma, baleset miatti látásvesztés, de arányaiban ez ritkább.

Nem ismert, hogy pontosan milyen úton és okból, de a látási hallucinációk a látásvesztés miatt jöhetnek létre. Van olyan - teljes körűen egyelőre nem bizonyított - elmélet, mely szerint ilyen nem valós képek amúgy is keletkeznek, viszont amikor a megfelelő látásfeldolgozás miatt valódi képek is vannak, azok elnyomják őket. Amikor ez a gátlás megszűnik, előjönnek az amúgy elnyomott képek.

A Charles Bonnet-szindróma életkorhoz csak annyiban kötődik, hogy idősek között sokkal gyakoribb a látásromlás, de fiatalabbaknál is előfordulhat, ha a látás megromlik. A betegség pontos előfordulásáról nincsenek adatok, sok beteg eleve nem is számol be panaszairól, mert fél attól, hogy azt gondolják, nem ép az elméje. A látássérültek között egyesek szerint 10-20 százalékos az előfordulása, de akadnak olyan vélemények is, amelyek szerint a gyakoriság 40-60 százalékos is lehet.

A Charles Bonnet-szindróma tünetei

A betegek jellemzően tárgyakat, arcokat, háziállatot, fényeket, formákat vélnek látni, általában csak átmeneti ideig, a látásromlás kialakulását követően egy-másfél évig. A panaszok kezdetben viszonylag gyakoriak, aztán ritkulnak, rendszerint maguktól teljesen megszűnnek. Egyéni, hogy a hallucinációk naponta egyszer vagy kétszer egy-két percig, vagy hosszabb ideig, akár órákig is jelentkeznek.

A tünetek a betegben elsődlegesen félelmet okozhatnak, és panaszukat gyakran nem is merik elmondani környezetüknek. Pedig mivel a problémát kezelni nem nagyon lehet, szerencsés, ha legalább a család tud a betegségről.

A betegek jellemzően tárgyakat, arcokat, háziállatot, fényeket, formákat vélnek látni.

A betegek jellemzően tárgyakat, arcokat, háziállatot, fényeket, formákat vélnek látni.

A Charles Bonnet-szindróma diagnózisa

Kizárásos diagnózist állítanak fel az orvosok, azaz kizárnak minden olyan mentális betegséget, amely idős korban előfordulhat. Ha a hallucinációk hátterében szervi okokat nem találnak, ki lehet mondani, hogy Charles Bonnet-szindrómáról van szó.

A Charles Bonnet-szindróma kezelése

Nem lehet kezelni a Charles Bonnet-szindrómát, ezért fontos, hogy a pácienseket és családjukat felvilágosítsák a betegséggel kapcsolatban. Ezzel lehet megelőzni, hogy a tünetek miatt stigmatizálják, bolondnak tartsák az érintetteket. Ez különösen akkor fontos, ha az idős betegeknél amúgy már valamilyen szellemi leépülés is elkezdődött. A kettőt nagyon fontos egymástól elválasztani.

A szindrómát megpróbálták már pszichoterápiával és gyógyszeresen is kezelni, de érdemi eredményt nem igazán értek el.

A Charles Bonnet-szindróma megelőzése

Nincs mód a Charles Bonnet-szindróma megelőzésére, viszont a látásukat elvesztő betegek figyelmét érdemes felhívni erre a jelenségre, hogy esetleges megjelenése ne keltsen bennük félelmet. A tapasztalatok azt mutatják, hogy sok beteg csak azután meri említeni érintettségét, hogy orvosa tájékoztatja erről a szindrómáról.

A Charles Bonnet-szindróma szövődményei

A látásromlás alapesetben is nagy arányban okoz depressziót, egészen addig, amíg végbe nem megy az a "gyászreakció", amit a látás elvesztése indít el. Ezt fokozhatják a Charles Bonnet-szindróma tünetei, illetve az azokhoz kapcsolódó félelmek.

Hasznos tudnivalók

A szindrómát Charles Bonnet francia természettudós írta le 1760-ban, amikor tüneteit szürke hályog miatt látását szinte teljesen elveszett nagyapján észlelte.

A cikk elkészítéséhez nyújtott segítséget köszönjük dr. Barcsay Györgynek, a Semmelweis Egyetem Szemészeti Klinika adjunktusának.

Kategória: Szemészeti problémák

Orvost vagy magánrendelőt keresek Charles Bonnet-szindróma kezelésére! További kérdésem van Charles Bonnet-szindróma témában
Aktuális
Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanHüvelyfertőzés

Visszatérő hüvelyi fertőzés a változókorbanFontos, hogy szakszerű segítséget kérjünk

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Vegán

Vegán leszek, mire figyeljek oda?Rendkívül változatos, új világ nyílhat meg előttünk

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAranyér

Szokások, amelyektől kijöhet az aranyerünkAz aranyeresség gyakorlatilag népbetegségnek számít

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAlvás

Elődeink kétszer is aludtak éjszakánkéntAz ipari forradalom előtt még másképp aludtunk

Kövesse a Házipatikát:

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
-2, +3 °C
Minimum:
-6, 0 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt változóan, többször erősen felhős az ég, elszórtan kisebb havazás, hózápor lehet.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!
GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag