Lézeres szemműtét

A huszonegyedik század emberének egyik fő kívánsága, hogy mindent élesen lásson -- ha lehet, szemüveg nélkül. A középkorban még a tudás jelképe volt, viselése a kevesek kiváltságai közé tartozott. Napjainkra viszont csaknem mindenki szabadni akar tőle...

A huszonegyedik század emberének egyik fő kívánsága, hogy mindent élesen lásson -- ha lehet, szemüveg nélkül. Míg a középkorban a szemüveg a tudás jelképe volt és viselése a kevesek kiváltságai közé tartozott, addig napjainkban már csaknem mindenki szabadulni akar a szemüvegtől. Bár a szemüvegek is egyre tökéletesebbek, mégis hihetetlen nagy az igény arra, hogy a tökéletes látás szemüveg nélkül is elérhető legyen. Ennek egyik formája a szemfelszíni szaruhártya lézeres kezelése.

A lézersugár megváltoztatja a szaruhártyát. Ha a páciens rövidlátó, akkor levesz a felszínről 2, 4, esetleg több dioptriányi fénytörésért felelős anyagot; ha pedig távollátó, akkor -- durván leegyszerűsítve -- hozzátesz valamennyit.A világon 1985-, Magyarországon 1992. óta alkalmazzák a módszert. Az új lézeres eljárásoknál azonban már számítógép vezérli a lézersugarat. Egy műszer feltérképezi a szaruhártya domborzatait, egy másik mérőeszköz képes az aktuális fénytörési viszonyok meghatározására a szaruhártyafelszín igen kicsi területén is. A számítógép begyűjti és összegzi a mikromérések eredményeit, és a feldolgozott adatok segítségével eddig elképzelhetetlen precizitással irányítja a lézersugarat; ezzel az adott páciens a fénytörési viszonyainak leginkább megfelelő kezelésben részesül.

A műtét mindössze percekig tart, teljesen fájdalommentes, a látásélesség azonnal megjavul és a szövődmények is elenyészően ritkák.

A beteg akár rögtön a kezelés után eldobhatja a szemüveget, és elhagyhatja a kórházat. Az eredmények az esetek 95 százalékában tartósnak bizonyultak.

A mérőműszerből, számítógépből, speciális programból és lézerberendezésből álló rendszer Magyrországon jelenleg csak a SOTE Szemészeti Klinikájának Refraktív Sebészeti Centrumában működik.

A módszer egyetlen hátránya a kezelés 70 ezer forintos ára. Mivel az Egészségbiztosítási Pénztár -- a balesetes hámsérülések miatti fénytörési hibák kivételével -- nem finanszírozza az eljárást, ezért a műtét költségét a pácienseknek kell kifizetniük.

A klinika Sas programjának keretén belül a SOTE Szemészeti Klinika előadótermében minden páros hét hétfőjén ingyenes tájékoztató előadást tartanak a klinika dolgozói.

Tovább információkhoz a következő elérhetőségeken juthatnak az érdeklődők:

Személyesen, illetve levélben: Díjmentesen hívható zöld szám: 06-80-203-253

E-mail: info@soterefraktiv.hu

Honlap: http://www.soterefraktiv.hu

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő