Ijesztő jóslat: ennyi ember lesz halláskárosult

Becslések szerint 30 éven belül a Föld negyede halláskárosult lesz, ezért a WHO azonnali cselekvésre ösztönöz minden érintettet.

A WHO nemzetközi To Hear For Life, Listen With Care kampányuk üzenete, hogy a kormányok, iparági szereplők és civil szervezetek segítsék a zajártalom csökkentésére irányuló törekvéseket, mert az élethosszig tartó jó hallás csak így őrizhető meg. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) idén minden eddiginél hangsúlyosabban hívja fel a figyelmet arra, hogy globálisan egyre több fiatal felnőtt él halláskárosodással vagy annak árnyékában. A huzamos hangos zenehallgatás miatt már napjainkban is 1,1 milliárd fiatal van veszélyben, és ha nem teszünk meg mindent a prevenció érdekében, akkor 2050-re 2,5 milliárd ember, vagyis a teljes populáció egynegyede lesz kénytelen valamilyen szintű halláskárosodással élni. Ez jelentős növekedés lenne ahhoz képest, hogy a jelenlegi 400 milliós mutató még "csak" 5,1 százaléka a világ népességének.

dsaa
A huzamos hangos zenehallgatás miatt sok fiatal van veszélyben. Fotó: Getty Images

A WHO becslése szerint minden, a hallásmegőrzésbe most befektetett dollár egy évtized alatt 16-ot spórol meg globálisan, amit más szociális és egészségügyi projektekre lehet fordítani. Ehhez szükség van arra is, hogy minél több ember járjon szűrésre, és a halláskárosodást minél korábban fedezzék fel a szakemberek, hogy a probléma kezelésével elkerülhető legyen a további romlás, ami a páciens társadalmi elszigetelődéséhez, életminőségének romlásához, végül akár demenciához is vezethet.

Bár komoly egészségkárosító hatása lehet, mégsem foglalkozunk időben és eleget a problémával. Ennek egyik oka, hogy a halláscsökkenés nem fáj. És úgy tűnik, mi, magyarok különösen szerintünk nem tudomást venni arról, ami nem fáj. Míg az első hallókészülék megvásárlása a világátlag szerint 70 évesen történik, addig ez nálunk kitolódik 72 éves korig.

A magyar minden tekintetben rosszabb, mint a világátlag

Nem állunk jól abból a szempontból sem, hogy mennyi idő telik el az első hallásprobléma észlelése és az első hallókészülék megvásárlása között: hazánkban 7 év! Ha figyelembe vesszük, hogy a magyarok általában 72 évesen tesznek ténylegesen azért, hogy a hallásuk ne romoljon tovább és az átlagéletkor nálunk 76 év, akkor azt látjuk, hogy nem sok időt adunk magunknak arra, hogy ebből a szempontból is teljes életet élhessünk.

"Az eredmények tükrében nem lehet más célunk, minthogy az első hallásvizsgálat időpontját megpróbáljuk minél előbbre hozni, hogy a magyarok e tekintetben is közelebb zárkózhassanak Európához és az idősebb kori életszínvonal tovább emelkedhessen. Ezért ingyenes hallásvizsgálatra várjuk a lakosságot a márciusi Hallás hónapja alatt" - mondja dr. Tibold Eszter audiológus szakorvos.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)