Harmatos szemektől a krokodilkönnyekig

Kiss Éva

A könny testünk egyik csodája: a szem nélkülözhetetlen tisztító, tápláló, kenő folyadéka és jelzőrendszerünk része is.

A természet csodája

Amikor megcsodáljuk a legmodernebb csúcstechnika csodáit, például a Forma 1-es pilóták sisakjának, a kamerák optikájának cserélhető, ultravékony porvédő fóliáit, vagy a forgó alkatrészek tökéletes működését biztosító finom kenőolajokat, nemigen gondolunk arra, hogy ezek az apró részletekig kidolgozott ötletek legfeljebb csak halvány utánzatai lehetnek a természetben megtalálható tökéletes védelmi berendezéseknek. Az emberi szem épségét, látásunk élességét szolgáló könny például egyike ezeknek a biológiai csodáknak. Több funkciót betölt: védi a szemet a kiszáradástól, a túlhevüléstől, a szennyeződésektől, a baktériumok és vírusok egy részétől is, emellett elsimítja a szaruhártya apró sérüléseit, tökéletes optikai felületet biztosít, sőt, táplálja is a szem részeit. Azért, hogy a könny mindezeknek a funkcióknak képes legyen megfelelni, nagyon bonyolult összetétellel rendelkezik.

Csillogó szemek - egy bonyolult berendezés

A szem külső részei, melyek a megtekintéskor láthatók a szemhéjak, a szempillák, a kötőhártya, a szaruhártya, a pupilla és a szivárványhártya. A szemhéjak feladata a szem védelme és az állandó pislogás (5-10 másodpercenként) révén a könnyfilm egyenletes eloszlatása. Idegentest szembe jutása esetén a könnymirigy által termelt bőséges könny segít azt kimosni a szemből. Az alsó és felső szemhéjak belső szélénél helyezkednek el a könnypontok, melyeken keresztül a könny a szemfelszínről elvezetődik. A könnyfilm állandó megújulása során a pislogáskor keletkező szívóhatás a könnypontba, majd a könnycsatornán keresztül az orrba juttatja a könnyet.

Értékes cseppek

A könny egy összetett folyadék, mely a szemfelszínt beborítva védi, táplálja azt. Fő feladatai a következők: a szaruhártya táplálása oxigénnel, cukorral, ionokkal; optikailag sima törőfelszín biztosítása; a szaruhártya és a kötőhártya nedvesen tartása, ezáltal a súrlódás csökkentése; a szembe jutó idegentestek kimosása; antibakteriális hatóanyagai révén a kórokozók elpusztítása. Az egészséges könnyfilm 3 rétegből áll, olajos, vizes és mucinózus, nyákos rétegből.

Tudta-e?

Krokodilkönny-szindrómának nevezik azt a ritka jelenséget, amikor az arcideg sérülése következtében az eredetileg a nyálmirigyeket ellátó idegrostok a könnymirigyekhez haladó rostokkal egyesülnek. Ilyenkor a bőséges nyáltermelődést kiváltó helyzetekben - éhség, étel megkívánása, táplálkozás - az illető könnyezni kezd.

A külső olajos réteget a szemhéjszélben elhelyezkedő Meibom mirigyek termelik. Feladata a súrlódás csökkentése mellett a vizes réteg elpárolgásának a megakadályozása. A vizes réteg alkotja a könny vastagságának a 90 százalékát. Ennek a rétegnek a 98 százaléka víz, melyben fehérjék, enzimek, ionok, különböző tápanyagok vannak oldott állapotban. Fő feladata a szemfelszín nedvesen tartása, valamint oxigénnel, tápanyagokkal való ellátása. A szemfelszín és a vizes réteg között helyezkedik el a rendkívül vékony nyákos réteg, melynek feladata a vizes réteg szemfelszínen való tapadásának, eloszlásának elősegítése.

Percenként 1-2 elő könny termelődik, a szemfelszínen mintegy 7-10 elő könny helyezkedik el. A könnyfilm mintegy 25 százaléka elpárolog a szemfelszínről. Szemfelszíni irritáció esetén a könnytermelés mértéke akár 300 százalékkal is megnő, és a bőséges könny a szemhéjakon túlcsordul. A könnymirigyek működését idegi impulzusok, valamint a kedélyállapotok szabályozzák és több tényező befolyásolja, köztük hormonális változások, életkor, gyógyszerek (pl. első generációs antihisztaminok, artritis elleni gyógyszerek, bizonyos antidepresszánsok).

És a sírás?

Könnyekre tehát a szemünknek folyamatosan szüksége van. De mi a helyzet a rendkívüli helyzetekkel, amikor már nemcsak a szemünk csillogását adó finom könnyréteg van jelen, hanem "patakokban omlik a könnyünk", vagyis visszatarthatatlan sírás tör ránk? Nos, a sírás adott esetben ugyanolyan fontos szerepet tölt be. Fizikai inger is kiválthatja, például a hagyma erős illóolaja általában mindenkinek fokozott működésre készteti a könnymirigyeit. Máskor egy pszichikai állapot velejárója, elviselhetetlen stressz, veszélyérzet jelzése, feszültségoldás, egyfajta sajátos kommunikáció - számtalan funkciója lehet. Nem lehet, nem is kell visszatartani, hiszen mindenki tapasztalhatta már életében, hogy egy kiadós sírás legalább olyan tisztító hatású a léleknek, mint a könny a szemnek.

Krokodilkönnyek

A könny az állatoknál is hasonló szerepet tölt be. Ismeretes például a "krokodilkönnyeket hullat" kifejezés, amelyet akkor szoktak használni emberekre, amikor valaki különösebb érzelmi megrázkódtatás nélkül, lassan legördülő, nagy könnycseppeket produkál, esetleg színlelve a valódi bánatot. Ezek szerint vannak a krokodilnak is könnyei? Igen! A krokodil könnymirigyei akkor kezdenek el működni, amikor kimászik a vízből: a nagy hőségben a szárazon ezek védik a szemét a kiszáradástól, szennyeződéstől. Valóban, ilyenkor bőségesen, nagy cseppekben termelődik ez a folyadék, meg is ül a szeme sarkában. Annak a patetikus elgondolásnak viszont semmi valóságalapja nincs, hogy a hüllő ilyenkor "megsiratná" a leölt zsákmányát ezekkel a könnycseppekkel - egyszerűen csak arról van szó, hogy többnyire akkor hagyja el a vizet, amikor a zsákmányát akarja bekebelezni vagy éppen emészti azt.

Ha nem megfelelő a nedvesítés

Az ún. száraz szem szindróma akkor alakul ki, ha a könnytermelés és könnyeloszlás rendszerében zavar támad. Ez egy gyűjtőfogalom, amelybe a hasonló tünetekkel jelentkező betegségek tartoznak. Ilyenkor vagy a termelt összes könny mennyisége csökken, vagy annak egy összetevője a többi alkotórészhez viszonyítva nem termelődik elegendő mennyiségben.

A modern környezeti tényezők, így például a légkondicionáló és számítógép használata, valamint a levegő pollen- és füstszennyezettsége, alacsony páratartalma még normális könnytermelésű egyénekben is a panaszok, tünetek kialakulását okozhatják. Az életkor előrehaladtával a könny termelése csökken, párolgása fokozódik, és bizonyos betegségek is súlyosbíthatják a tüneteket: Sjögren szindróma, cukorbetegség, izületi gyulladások, valamint bizonyos gyógyszerek szedése is állhat a háttérben. A könnytermelési zavarok az egészen enyhe formáktól, (melyek csak megváltozott környezeti körülmények között, vagy kontaktlencse viselésekor okoznak tüneteket) az egészen súlyos formákig terjedhetnek (bizonyos autoimmun betegségeknél). A szemszárazságban szenvedő betegek panaszai az enyhe kellemetlenségtől a fájdalomig terjedhetnek. Viszkető, szúró, égető vagy idegentest érzés ("mintha homok ment volna a szemembe"), homályos látás, túlzott fényérzékenység, illetve a szem kivörösödése szerepelhetnek a tünetek között. Valódi szárazság érzése azonban ritkán fordul elő, sőt az irritáció következtében reflexszerű könnyezés is felléphet. Jellemző, hogy a panaszok pislogásra vagy a szemhéjak zárva tartására javulnak.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
+2, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a kevés felhő mellett alapvetően napos idő lesz, a ködfoltok is feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag