Hanggal láthatnak a vakok

A Current Biology március 6-i számában megjelent kutatás szerint a született vakok megtanulhatják, hogyan lássák meg az emberalakokat hangképek segítségével, amelyek a képeket hanggá alakítják át.

Egy kis tanulással az emberi testek körvonalát mutató hangképek hatására az agy vizuális kérge, ami az egészséges emberekben a testalakok feldolgozására szolgál, aktivitása a vakokban fokozódik. A kísérlet résztvevői átlagosan mindössze 70 órás képzéssel fel tudták ismerni egy emberalak jelenlétét, sőt akár az ember pontos testtartását is azonosítani és utánozni tudták.

"A lényeg az, hogy egy hiányzó érzék információit egy másik érzékből származó információkkal pótoljuk" - magyarázta Amir Amedi, a mint a denevérek és a delfinek , amelyek hangok és visszhangok segítségével "látnak" a fülükkel".

Hanghullámokkal tájékozódhatnak a vakok? (Fotó: Europress)

A kutatók először egyszerű pontokat és vonalakat tanítottak meg a résztvevőknek, majd azt is megtanulták, hogyan kössék össze a vonalakat görbékkel, míg végül fokozatosan képesek lettek egyre összetettebb képek észlelésére. A szenzoros pótlás módszer sikere arra utal, hogy nagy lehetőségek rejlenek szélesebb körű terápiás alkalmazásában.

"Most kezdjük megérteni, hogy az agy több, mint egyszerű érzékelő gép" - mondja Amedi. "Valójában egy rendkívül rugalmas feladatmegoldó berendezés. Eljött az ideje annak, hogy gyakorlati vizuális rehabilitáció hangsúlyozását a szenzoros helyettesítés elvén működő eszközökkel váltsuk fel".

)
Emlékeztető oltások (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -4, +2 °C

Párás, borongós időre kell számítani. Az északkeleti tájakat kivéve többfelé lehet eső, nyugaton havas eső, hó is. Mérsékelt szél mellett 1, 5 fokig melegszik a levegő. Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, erősebb panaszok délen, délnyugaton és nyugaton lehetnek. Ismét gyakorivá válhat a fejfájás, emellett a keringési és vérnyomáspanaszok is megszaporodhatnak. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet, sok tünet jelentkezhet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: