Fülzúgás: hangok a fejben?

A statisztikák szerint a lakosság 2-5 százaléka küzd nap mint nap a fülzúgás valamely formájával, ami nem egyszer pszichés problémát okoz az érintetteknek. A hangokkal azonban nem kell együtt élni!

A fülzúgás, más néven tinnitus, nem más, mint egy búgó, csengő, csiripelő, esetleg zakatoló hang állandó hallása, annak ellenére is, hogy kintről nem érkezik zaj. A leggyakoribb, hogy teljesen nyugodt, csendes környezetben, leginkább este, elalvás előtt jelentkezik az egy- vagy kétoldali tünet, melyet legtöbbször nem hall a környezet.

Mi áll a háttérben?

A belsőfül érzékelő sejtjeinek, a szőrsejteknek kóros izgalmi állapota okoz hangélményt, valódi hanginger nélkül. A fülzúgás kialakulásáért számtalan tényező lehet felelős, egyszeri nagyobb zajterhelés, mint a fül mellet robbanó petárda, vagy diszkókban a hangszóró közelsége, de legtöbbször tartós zajos környezet, magasvérnyomás, akár egyszeri vérnyomás kiugrás is, vírusfertőzések, nyakat, fejet ért sérülések, nyaki gerincmeszesedés, rheumatológiai -, anyagcsere- illetve neurológiai kórképek, agyi keringészavarok, a túlzásba vitt alkohol-, kávé- és nikotinfogyasztás, illetve fülbetegségek, vagy akár fülzsír dugó. A fülzúgás sokszor halláscsökkenéssel is együtt jár, ezért kivizsgálása szükséges.

Az agyunkra tud menni

A fülzúgást sok esetben a beteg megszokja, nem zavarja. Sok betegnél azonban nagyon zavaró, a koncentrálásban, munkában, pihenésben hátráltatja, lehet tőle szorongás, esetleg pánik, depresszió, és végső esetben akár öngyilkossági gondolatok is. Lényegesen rontja a beteg életminőségét, kivéve, ha a korszerű kezelés kiegészül a lelki segítségnyújtással, pszichológus vagy pszichiáter közreműködésével.

Vizsgálatok, kezelések

A legfontosabb, hogy minél előbb forduljunk fül-orr-gégész szakorvoshoz, mert az idő múlásával nagyobb a valószínűsége a fülzúgás rögzülésének. Nem szabad arra várnia, hogy elmúlik! Minél frissebb a panasz, annál nagyobb az esély a gyógyítására!

Fül-orr-gégészeti, majd műszeres audiológiai vizsgálattal, melyhez a beteg figyelmes közreműködés elengedhetetlen, már első vizsgálatnál sokat meg lehet tudni a tinnitus okáról. Sokszor például a fülzsír eltávolítása megoldhatja a problémát. A középfül, illetve a belsőfül vizsgálatán kívül a nyaki gerinc, nyaki verőerek vizsgálata, szükség esetén ideggyógyászati vizsgálat, esetleg koponya MR vizsgálat is szóba jön.

Legfontosabb a mielőbbi orvosi segítség kérése, hiszen főleg a hirtelen kialakult tinnitus , mely legtöbbször együtt jár hirtelen halláscsökkenéssel, szorul sürgős szakorvosi ellátásra. Általában a sürgősséggel megkezdett terápia mellett folyamatosan történik a kórkép okainak részletes kivizsgálása. Hogy teljes legyen a diagnózis, ezután neurológiai, belgyógyászati, reumatológiai, ortopédiai szakvélemény is szükséges, majd, ha szükséges, a pszichológus feladata, hogy a tünethez társuló lelki megterhelést segítse feldolgozni.

Így kezelhető: a kombinált terápiától az életmódváltásig

A terápia alapja a belsőfül keringésének helyreállítása, agyi keringéstámogató kezelés, melyet sürgős esetben infúziós formában kell kezdeni, majd át lehet térni tablettás adagolásra. Ezzel párhuzamosan a kivizsgálások eredményének megfelelő egyéb kezelések, reumatológiai, belgyógyászati kezelések, vérnyomás beállítás. Mindezekkel együtt a fülzúgások egy része nem szüntethető meg teljesen, ilyenkor egyéb módszerek következnek.

Ha például fél-egy év után is fennáll a fülzúgás, rendelkezésre áll a TRT (Tinnitus Retraining Therapy). Ez egy viszonylag új módszer a hosszabb ideje fennálló fülzúgás kezelésére. A kezelés lényegi eleme egy fülbe helyezhető pici, az agy számára kellemes hangot adó készülék (noiser), amelynek hangja hasonlít a beteg által jelzett fülzúgás hangjához, annak magasságához, de kissé halkabbra állított hangerővel és ezzel párhuzamosan rendszeres, a fülzúgás súlyosságától függő lazító tréningeken, tanácsadásokon vesznek részt a betegek.

Léteznek a fülzúgás hangjának módosítására- modulálására az előzőekhez hasonló elven, külső zaj bevitelével alkalmazott módszerek is, melyek a hanginger agyi feldolgozásának megváltoztatásával célozzák meg a nem valós hangok hallásának megszűnését, csökkentését, ill. elviselhetővé tételét.

Az akupuntúra, a reflexzónamasszázs, a hidroterápia és a jóga hasznos kiegészítői lehetnek az orvosi kezelésnek, akár a rendszeres mozgás, a séta és a könnyű torna (nyak- és gerinctorna) - hiszen ezek is javítják a vérkeringést, az anyagcserét, és stresszoldó hatásúak. A legfontosabb persze az életmódváltás: az unalomig ismételt stresszmérsékelés, a dohánosoknak a dohányzásról való leszokás mindenképp ajánlatos!

Köszönjük a cikk lektorálását dr. Koppány Judit fül-orr-gégész, audiológusnak .

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26 °C
Minimum: +13 °C

Estig általában napos idő várható fátyol-, és gomolyfelhők kíséretében. A legtöbb felhő nyugaton, illetve északon, északkeleten várható, az említett tájakon estig még zápor, zivatar, néhol intenzívebb zivatar várható, majd este lecseng a legtöbb helyen a csapadéktevékenység. Viharos széllökés csak zivatar környezetében lehet. Késő estére 14 és 20 fok közé hűl le a levegő. Fronthatásra ezúttal nem kell számítanunk, ugyanakkor lesz olyan elem, ami ronthat az érzékenyebbek közérzetén.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra