Egy csepp kezelés

Modern szemcseppekkel jól kezelhető a zöld hályog, de a látás csak akkor őrizhető meg, ha még a kezdeti stádiumban felfedezik a betegséget. Ha a beteg csak akkor fordul orvoshoz, amikor már rosszul lát, akkor a látóidegek többsége elhalt.

Középkorú hölgy ül a műszernél, állát a megfelelő helyre megtámasztja és belenéz a kis piros fénybe. Dr. Őri Zsolt, az esztergomi Vaszary Kolos Kórház szemészeti osztályának főorvosa irányítja a gépet. Egy pillanat az egész: apró levegősugár éri a szemet és a műszer mér. Azt méri, hogy a levegősugártól mennyire lapul be a szaruhártya. Ebből számolja ki a szembelnyomást.

Miért szemnyomást mér ez a készülék? Nem hályogot keresünk?

- Nem. A glaucoma nem hályog. A magas szemnyomást illetve az amiatt kialakuló látóideg-pusztulást hívjuk zöld hályognak. Ez egy alattomos betegség, mivel évekig semmilyen tünetet nem okoz az, hogy pusztulnak a látóidegek. A látótér-kiesés sem feltűnő, mert az ember mindig mozgatja a szemét és a fejét, így nem veszi észre hogy néhány helyen hiányzik a kép. A látóidegek akár 60-80 százaléka is elpusztulhat anélkül, hogy ezt az illető észrevenné! Amikor az illető orvoshoz fordul látásromlás miatt, akkor már a látóidegek 90 százaléka elhalt.

Csak időseknek lehet zöld hályogjuk?

- Ha valakinek a családjában van zöld hályogos beteg, akkor fiatalként is járjon rendszeresen szűrésre, mert ebben az esetben sajnos az is előfordulhat, hogy a húszas éveiben megvakul a kezeletlen szembetegség miatt. Több olyan betegünk is van, aki nincs még 35 éves sem, és már megvakult. Egészséges, jó látású embereknek is azt ajánlom, hogy 40 éves kor felett 5 évenként menjenek el szűrésre. Illetve amikor az ember az első szemüvegét felíratja, (mert már nem látja jól az újságot, könyvet) akkor szemorvoshoz menjen el, mert ő egyben ezt a pár perces vizsgálatot is elvégzi, és időben kiderülhet, ha magas a szembelnyomás.

Miért kell visszajárni 5 évente, ha a szemorvos egyszer már megnyugtatott, hogy minden rendben?

- Pontosan nem tudjuk, mikor indul el a betegség. Körülbelül 15 év kell ahhoz, hogy komoly látásromlás, vakság alakuljon ki, tehát ha 5 évente jár valaki szűrésre, akkor még időben, a tünetek megjelenése előtt fel lehet ismerni a bajt és el lehet kezdeni a kezelést.

Ha valakinél korán, a tünetek megjelenése előtt felfedezik a betegséget, akkor milyenek a - szó szerinti - kilátásai?

- Az időben felfedezett beteg gyógyszeres kezelést kap, egészen pontosan szemcseppet. Napi egyszeri cseppentéssel tökéletesen beállítható a szembelnyomás. Ezáltal a további romlás, a látóidegek pusztulása megakadályozható. Tehát ha kezelésbe vesszük az illetőt, akkor továbbra is látni fog.

Ha már romló látással fordul orvoshoz a beteg, akkor helyre tudják állítani a károsodott látóidegeket?

- Nem. Ha már az illető észrevette, hogy romlik a látása, akkor súlyos esetről van szó. Akkor már a centrumot is elérte a látótér szűkülete, ez a beteg a vakság küszöbén áll. Bármilyen károsodást szenvedett a látás, a zöld hályog esetén ezt megjavítani, visszaállítani nem tudjuk. De megpróbáljuk megtartani azt a látást, ami még éppen megmaradt.

Minden szűrési és kezelési lehetőség, gyógyszer adott Magyarországon?

- Igen, nemzetközi színvonalú a diagnosztika és a kezelés is. Azt viszont sajnos nem állíthatom, hogy minden intézményben megvan a szűréshez megfelelő műszer, pedig ez nagyon fontos lenne. A vizsgálat fájdalommentes és gyors, bárkin percek alatt elvégezhető lenne. A mi intézményünkben minden beteget ellenőrzünk 5 évente, akármilyen szemproblémával is jött be. A kezelésről szólva: a szemcseppeket a biztosító is támogatja és rendszeres használatukkal a látás megőrizhető. Túlkezelni sem lehet a beteget és a mellékhatások is minimálisak. A régi gyógyszerekkel ellentétben a legújabb szemcseppek már csak maximum némi helyi kellemetlenséget okozhatnak, de nincsenek rossz hatással sem a vesére, sem a keringésre.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció