Cikázó fény, homály

A retina, más néven az ideghártya a szem legbelső burka. A szem lelkének is szokták nevezni, mert itt helyezkednek el azok az érzékelő sejtek, amelyek a látásinformációt az agyi látóközpont felé továbbítják.

A szemfenék vizsgálatakor számos betegség (főként az ereket érintő elváltozások) kóros jeleit is megfigyelhetjük. Ilyenkor lényegében az ideghártya és a benne futó erek állapotát rögzítjük, szükség esetén pupillatágításban.

A gyermekek szembetegségei alapvetően megegyeznek a felnőttekéivel, ám vannak olyan elváltozások, amelyek jellegzetesen fiatal korúaknál fordulnak elő. Ilyen például az úgynevezett retinoblasztóma, amely az ideghártya szintjéből kiinduló rosszindulatú daganat. Jellegzetesen általában 2-4 éves kor táján jelentkezik. Esetenként a pupilla sárgás reflexe hívhatja fel rá a figyelmet, vagy az érintett szemen jelentkező kancsalság. A teendő azonnali szemészeti vizsgálat, a megfelelő terápia elkezdésével.

Későn veszik észre

Az ideghártya - főként nagyfokú rövidlátóknál - leválhat a helyéről. Ilyenkor jellegzetes tünet a függönyszerűen megjelenő homály, melyet a látótérben észlelhető fényvillanás, fénycikázás előzhet meg. A betegség anatómiai lényege a felnőttekével azonos, és mindkét esetben műtéti megoldás jön szóba. Gyerekeknél a betegség fő problémája, hogy későn, gyakran véletlenszerűen, szűrővizsgálat alkalmával veszik észre. Fontos azoknak a gyerekeknek a szűrése, akiknél a családban volt már ideghártya-leválás vagy nagyobb fokú rövidlátás, illetve akik nem időben születtek.

A pigmentsejtes ideghártya-degeneráció öröklődő betegség, melynek lényege, hogy az ideghártya fényérzékeny sejtjei folyamatosan pusztulnak. A beteg kezdetben csak félhomályban lát rosszul, majd a látótere teljesen beszűkül, nehezen közlekedik, végül a látása teljesen megromlik.

Az öröklődő betegségnek tényleges oki terápiája nincs. Az időben történő felfedezése azért fontos, hogy a beteg a megfelelő életvitelét kialakíthassa.

Koraszülötteknél az éretlen ideghártya sokkal érzékenyebb a nem megfelelő oxigénellátásra, emiatt kóros érfejlődés indulhat meg, melynek következménye súlyosabb esetben az ideghártya leválása lehet. Ennek megelőzését szolgálja a koraszülöttek szűrővizsgálata, adott esetben lézerkezelése.

Fontos a megelőzés

A szemet érő tompa vagy áthatoló sérüléseknél sérülhet a retina, ilyenkor az egyéb tünetek mellett a látás csökkenése, elvesztése a jellegzetes tünet. Fontos hangsúlyozni, hogy az ideghártya sejtjei - az agysejtekhez hasonlóan - rendkívül érzékenyek az oxigénhiányra, tehát fontos a sérülés minél gyorsabb ellátása, ami lényegében műtéti beavatkozást jelent. A hangsúly a megelőzésen van: ne hagyjuk a kisgyermeket felügyelet nélkül játszani, a nagyobbak figyelmét hívjuk fel a várható veszélyekre, hogy a sérüléseket elkerülhessük! IX.évf./10.sz.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: