Betegségek, amelyektől fényérzékeny lesz a szem

Ha azt tapasztaljuk, hogy a szemünk az utóbbi időben érzékenyebb lett az erős fényre, annak a szakemberek szerint legtöbbször valamilyen egészségügyi probléma vagy betegség áll a hátterében. Lássuk, mi okozhatja ezt a kellemetlen tünetet.

Amikor a szemünket erős fény éri, a pupillák összeszűkülnek, hogy korlátozzák a szembe jutó fény mennyiségét. Bizonyos esetekben azonban a fény túl sok, túl intenzív a szem számára, függetlenül attól, hogy a pupillák mennyire szűkülnek össze. Ezért hunyorgunk például, amikor egy különösen napsütéses délutánon kilépünk a szabadba a lesötétített lakásunkból.

Amennyiben viszont rendszeresen tapasztalunk extrém fényérzékenységet és ehhez kapcsolódóan kellemetlen szemtüneteket, akkor valószínűleg fotofóbiánk van – írja a témával foglalkozó cikkében az Insider. „Ellentétben azzal, amit a név sugall, a fotofóbia nem a fénytől való félelemre utal. Tulajdonképpen egy tünetről van szó, amelyet számos különféle betegség okozhat” – nyilatkozta a lapnak dr. Bradley Katz szemész-ideggyógyász. A szakember magyarázatát dr. Christopher Starr szemész azzal egészítette ki, hogy bár a fotofóbia általában mindkét szemet érinti, egyesek csak az egyik szemükön tapasztalják. De egészen pontosan milyen egészségügyi problémák, betegségek magyarázhatják a fotofóbiát? Az alábbiakban a leggyakoribb mögöttes okokat vesszük sorra.

fényérzékeny szem, fotofóbia
A szemek fényérzékenységét sokféle betegség okozhatja. Fotó: Getty Images

Migrén

A migrén a fotofóbia leggyakoribb neurológiai oka, az érintettek 80-90 százaléka tapasztal fényérzékenységet. A tünetet az magyarázza, hogy idegi összeköttetés van a szem és azon agyterületek között, amelyek a migrénes roham idején aktívak. Az idegpálya sejtjeinek aktiválódása a fényinger hatására súlyosbíthatja a migrénes fájdalmat.

A migrén emellett olyan tünetekkel is járhat, mint a zajokra, szagokra való érzékenység, a szédülés, a homályos látás, a hányinger és hányás, az étvágytalanság, illetve az izzadás vagy hidegrázás. Dr. Katz azt mondja, a fényérzékenység sok migrénesnél első tünetként jelentkezik, és olyan is előfordul, hogy a fény váltja ki a migrént. Más típusú fejfájások (tenziós, cluster) szintén előidézhetnek fényérzékenységet.

Szemszárazság

A fotofóbia egy másik jellemző magyarázata a szemszárazság. Szemszárazság akkor fordul elő, ha a könnyeink túl gyorsan elpárolognak, vagy a könnymirigyek nem termelnek elég könnyet ahhoz, hogy nedvesen tartsák a szemet. Egy 2017-es kutatás szerint a szemszárazsággal küzdő alanyok kb. 75 százaléka számolt be fényérzékenységről (39 százalékuk közepes erősségűnek vagy súlyosnak írta le a tünetet).

A fényérzékenységen kívül a szemszárazsághoz olyan panaszokat lehet kötni, mint a szemfájdalom, a szemek fáradtsága, a szemben tapasztalható szúró, égő érzés vagy a szemek bevörösödése. Gyógyszerek is okozhatnak szemszárazságot, így például az antihisztaminok, szívgyógyszerek, antibiotikumok, vízhajtók, valamint a fogamzásgátló tabletták.

Akut uveitis

Mint arra dr. Starr felhívta a figyelmet, a fotofóbia az akut uveitis, vagyis a szemhéj gyulladásának tüneteként is kialakulhat (az uvea a szem falának középső rétege). Az uveitist általában fertőzések vagy a szemet ért trauma okozza, de autoimmun betegségek is állhatnak a háttérben. A jellegzetes szimptómák közé tartozik még a szemfájdalom, a szem bevörösödése, a homályos látás vagy a szem előtt úszkáló foltok.

Szaruhártya-sérülés

Fotofóbiát eredményezhet az is, ha megsérül a szaruhártya, vagyis a szemgolyó külső védőburkolatának az elülső, áttetsző része, magyarázza dr. Starr. Olyan tünetek utalhatnak még erre, mint a szemfájdalom, a szemben tapasztalható szúró vagy égő érzés, a homályos látás, a szem bevörösödése, a felpuffadt szemhéjak, a fokozott könnyezés, vagy az idegentest-érzés a szemben.

A szaruhártya teljesen hétköznapi helyzetekben, például sminkelés közben is megsérülhet, de az is előidézheti, ha homok kerül a szembe. Bizonyos szakmákban (tájépítészet, faipari munkák) és sportágakban (jégkorong, lacrosse, raketball) fokozott a kockázat, ilyenkor fontos a védőszemüveg viselése. A kontaktlencsék tartós használata vagy a sérült kontaktlencsék viselése ugyancsak növelheti a rizikót.

Szemhéjgörcs

A szemhéjgörcsöt vagy blepharospasmust gyakori pislogás, szemrángás és extrém fényérzékenység jellemzi. Egy 2017-es kutatás szerint a megkérdezett érintettek nagy része leggyakrabban a fényérzékenységet tapasztalta, és akkor is erre a tünetre „szavaztak” a legtöbben, amikor arról kérdezték őket, mi hat a legnegatívabban a mindennapi életükre. Dr. Katz egyébként részt vett egy vizsgálatban korábban, amely során megállapították: nemcsak a szemhéjgörcs járhat fényérzékenységgel, a fotofóbia is kiválthat szemhéjgörcsöket, illetve fokozhatja azok súlyosságát.

Glaukóma

A glaukóma vagy zöld hályog a látóideg megbetegedése. Az elnevezés mind a tüneteket, mind pedig a kiváltó okokat tekintve több igen eltérő betegség gyűjtőneve. A fotofóbia a legtöbb esetben a glaukóma egy olyan típusához társul, amely gyorsan maradandó látáskárosodáshoz vezethet. Figyelmeztető tünet lehet még a fokozott könnyezés, a szemfájdalom, a homályos vagy beszűkült látás, a fejfájás, a hányinger, a szem bevörösödése, illetve a szivárvány színű karika észlelése a fényforrások körül.

Kötőhártya-gyulladás

A kötőhártya-gyulladás a szem kötőhártyáját érintő gyulladásos folyamatok összefoglaló neve (a kötőhártya borítja a szem fehérjét, és a szemhéjak belső felszínét is ez béleli). Gyakran vírusos vagy bakteriális fertőzések, illetve allergiás reakciók okozzák, és érintheti csak az egyik, vagy mindkét szemet is. A kötőhártya-gyulladás egyik tipikus tünete a fényérzékenység, ezen kívül az érintettek szeme éghet, viszkethet, bevörösödhet, váladékozhat (általában fehér, sárga vagy zöld színű váladék ürül), a szemhéjak megduzzadhatnak, a látás homályossá válhat.

Egyéb lehetséges magyarázatok

Zárásképpen dr. Katz elmondta az Insidernek, hogy fokozott fényérzékenység előfordulhat például epilepszia, a szemet érintő gombás fertőzés, szürkehályog, fibromyalgia, a meningococcus okozta agyhártyagyulladás, krónikus fáradtság szindróma, gyulladásos bélbetegség (IBD), szemallergia, egyiptomi szembetegség (trachoma), valamint Sjögren-szindróma és más autoimmun betegségek esetén is. Az albinizmusban szenvedő emberek szintén hajlamosabbak a fotofóbiára, csakúgy, mint azok, akiknek nagyon világos árnyalatú a szemük, hiszen az íriszükben kevesebb, a fényt kiszűrő pigment található. Katz doktor arról is beszélt, hogy nagyobb valószínűséggel alakul ki fotofóbia azoknál, akinek nagyobbak a pupillái, mivel azok több fényt vesznek fel.

Tanulmányok a fotofóbiát bizonyos mentális egészségügyi állapotokkal, köztük az agorafóbiával és a pánikbetegséggel is összefüggésbe hozzák. Ezt az magyarázhatja, hogy – amint azt egy 2015-ös vizsgálat megállapította – a szorongás növelheti a szemszárazság kialakulásának esélyét, ami a fotofóbia egyik jól ismert oka.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +21 °C
Minimum: +12 °C

Nagyrészt közepesen, néhol erősen felhős idő várható. Záporok, zivatarok szórványosan, főként az ország délkeleti, keleti felén alakulhatnak ki. Az északnyugati, nyugati szél - elsősorban a Dunántúlon és északkeleten - több helyen megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 20 és 25 fok között várható, de a felhős nyugati tájakon ennél néhány fokkal hűvösebb maradhat az idő. Késő estére 11 és 18 fok közé hűl le a levegő. Mind a hideg- mind a melegfrontra érzékenyek tapasztalhatnak kellemetlen tüneteket.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra