Bajt jelez, ha sokat viszket a fül?

Banális kiváltó okai is lehetnek, de komolyabb problémákra is figyelmeztethet a gyakori fülviszketés.

Túlzásba vitt fültisztítás

A szájszárazság gyakran elhanyagolt tünet, dacára annak, hogy a többi között súlyos betegségekre is figyelmeztethet.

A bőrszárazság a fül bőrét is érintheti, ezért aki egyébként is szenved ettől a problémától, annak a fülviszketés is megnehezítheti a mindennapjait. A helyzetet ráadásul csak súlyosbítja, ha túlzásba visszük a fültisztítást. A fül bőre ugyanis a túl gyakori tisztítástól is kiszáradhat, egy bizonyos mennyiségű fülzsírra mindenképpen szükség van ahhoz, hogy ezt megelőzzük - mutatott rá dr. Augusztinovicz Monika fül-orr-gégész, allergológus, a Fül-orr-gégeközpont orvosa.

fültisztítás, fülpiszkáló
A gyakori fülviszketés akár a túlzásba vitt fültisztítás következményei is lehet. Fotó: Getty Images

Meglévő bőrbetegségek

Az olyan krónikus bőrbetegségek, mint azekcémaés a pikkelysömör, a fül területén is panaszokat is okozhatnak. A fokozott bőrszárazság és bőrviszketés megfelelő kezelés nélkül további problémákhoz vezethet. A fül gyakori piszkálásával ugyanis könnyen felsérthetjük az érzékeny bőrt, így pedig a kórokozók könnyen bejuthatnak, fertőzéseket okozva. Ilyen esetben fontos a fül bőrének megfelelő ápolása - ebben kérjük ki bőrgyógyász tanácsát.

Fülbetegséget is jelezhet

A hallójárat-gyulladás főként a nyári szezonban gyakori: az uszodában, vízben felázott bőr miatt alakulhat ki fertőzés. Ilyenkor a tünetek elsősorban a fülcimpán, a külső fül területén jelentkeznek, de a viszketés lehet egyéb fülbetegségek tünete is.

Túl sok fülzsír

A nem megfelelően végzett fültisztítás során előfordulhat, hogy a fülzsírt csak egyre beljebb toljuk, ez pedig könnyen fülzsírdugó kialakulásához vezethet. Alkati kérdés is lehet, egyesek hajlamosabbak a fülzsírdugó kialakulására, emellett nyáron, a fokozott verejtékezés miatt, illetve idősebb korban is gyakrabban fordul elő a probléma. A fülviszketés mellett a fülzsírdugó átmeneti halláscsökkenést is okozhat. Eltávolításával ne kísérletezzünk otthon, kérjük fül-orr-gégész segítségét - javasolta a szakember.

Allergiás reakció

A fülviszketés lehet allergia, bőrirritáció tünete is. Hallókészülék, fülhallgató vagy füldugó használata kapcsán előfordulhat, hogy a műanyag bevonat irritálja az érzékenyebb bőrűek fülét, illetve akár allergiás reakció is jelentkezhet. Az allergia egy másik megjelenési formája a szénanátha. Ilyen esetben az orr, a szem vagy a garat viszketését gyakran kíséri a hallójárat viszketése is.

Ha pedig a bőrtünetek a fülcimpán jelentkeznek, ahol a fülbevalóval érintkezik a bőr, a háttérben rendszerint fémallergia áll. A leggyakoribb kiváltó ok az ékszerek készítésénél felhasznált fémek közül a nikkel. A fülviszketés mellett égő érzés, bőrpír is jelentkezhet. Allergiavizsgálattal meg lehet határozni, hogy pontosan melyik fém okozza a tüneteket, és azt a továbbiakban kerülni kell.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)