A számítógép és a szem

"Nincs semmiféle bizonyíték arra, hogy a számítógép képernyője előtt végzett munka bármilyen károsodást okozna a látórendszerben. - állítja legalábbis a WHO, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete.

Számos tévhit van ezzel kapcsolatban a köztudatban. Ha valaki sokat ül a számítógép előtt, romlani fog a látása, a már meglévő szemüvegét erősebbre kell cserélje, a gyermekek látását pedig végképp károsítja.

A szakrendelésen sokszor hangzik el az a mondat a szülők szájából, hogy "nem kellene annyit játszani a számítógépen, ugye, doktornő, hiszen ezért romlott meg a gyermek látása". A szülőket ki kell ábrándítanom, a valóság nem ez.

Kifáradásig

A világon számos helyen elvégzett kutatások szerint a szemészeti paraméterek változásában az életkornak nagyobb szerepe volt, mint a számítógép előtt végzett munkának. Mindazonáltal léteznek szemkifáradásos panaszok. Ennek a tünetegyüttesnek a pontos megközelítése a következő: bármilyen külső tényező felelőssé tehető a szemkifáradás kialakulásáért, ezért arra kell törekedni, hogy biztosítsuk a jó látási feltételeket, megfelelő megvilágítást, tükröződésmentes képernyőt (soha ne tegyük az ablakkal szembe a monitort), a megfelelő számítógépes asztal- és székmagasságot.

Lehet például, hogy ha valaki szabad téren foglalatoskodik élete folyamán, például kertész vagy erdész lesz, nem lesz szüksége szemüvegre, míg ha ugyanez az ember informatikussá képzi át magát, szüksége lesz szemüvegre. Nem arról van tehát szó, hogy a számítógép hatására hirtelen megváltozott szemének anatómiai felépítése, pusztán arról, hogy másképpen terheli a látórendszerét, és a nagyobb terhelést már nem tudja korrigálni a szeme egyedül, segítségre szorul, szemüveget kell viselnie.

Száraz szemmel

A szem fájdalmát, kifáradását okozhatja a szem kiszáradása is. A képernyőt nézve ritkábban pislogunk, szemrésünk tágabb, így a könnyfilm gyorsabban elpárolog. Tünetként szúró érzés, a szem kivörösödése, nehezebb pislogás, esetenként könnyezés jelentkezhet.

Ilyenkor a legegyszerűbb, ha pihentetjük a szemünket, elfordulunk a képernyőtől.

A számítógépes szűrőszemüvegek érdemi védőhatást nem fejtenek ki, speciális színszűrő hatásuk van, ami a látást kontrasztosabbá, élesebbé teszi.

A ma forgalomban lévő monitorok a környezetre káros elektromágneses sugárzást nem bocsátanak ki.

A modern kor szükséges velejárója, a számítógép tehát nem tekinthető a látórendszer károsodását okozó eszköznek, de mint minden más esetben, túlzott használata panaszokat okozhat, melyek kiküszöbölése közös feladat. VII.évf./2.sz.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: