Epés megjegyzések zsíros vacsora mellé

A nehéz, zsíros ételek, kávé, alkohol, nem tesznek jót az epének. Nemtetszésének főként evés után homályos eredetű erős hasi fájdalmakkal, émelygéssel, puffadással, öklendezéssel, felböfögéssel "ad hangot". De mi a baj valójában, és mi a teendő?

Mi köze az epének a zsíros vacsorához?

Az ünnepi étkezések, a túlzásba vitt zsíros vacsorák egyik leggyakoribb negatív következménye a puffadás és a bordák alatti, sokszor görccsé fokozódó fájdalom. Mások ártatlan mennyiségeket és étkeket fogyasztva is érzik, hogy baj van - feltehetően - az epéjükkel. Előbb-utóbb kitapasztalható, mitől "rendetlenkedik az epe", mit nem bír, de igen talányosnak tűnik az összefüggés. Epekő , epehólyag-gyulladás vagy epepangás? Többnyire egyazon alapprobléma következményei.

Az epe háromnegyedét erre szakosodott májsejtek, negyedét az epecsatorna sejtjei folyamatosan termelik, naponta valamivel több mint fél litert. A folyadék becsurog az epehólyagba, és ott mintegy tizedére besűrűsödve tárolódik. Emésztéskor az epehólyag összehúzódik, és a hasnyálmiriggyel közös vezetéken keresztül epeváladékot juttat a vékonybélbe, az emésztés szüneteiben pedig az epehólyagban kell várnia a bevetésre.

Az epeváladék feladatai a tápcsatorna közegének lúgosítása, a táplálékban található zsírok és olajok apró cseppekre bontása (emulgeálása), hogy hozzáférhetővé váljanak az emésztőenzimek számára, illetve jobban felszívódjanak a bélből. Az epével választódnak ki továbbá különböző vízben rosszul oldódó anyagok: gyógyszerek, hormon-végtermékek, mérgek vagy salakanyagok, a vérfesték lebomlásából származó és az epe jellegzetes színét meghatározó bilirubin , melyek először a patkóbélbe, majd a széklettel a külvilágba ürülnek.

Koleszterin kell a zsíremésztéshez?!

Az epeváladék 80% vizet tartalmazó, különböző halmazállapotú anyagok elegye apró zsírcseppekkel és szárazanyag-szemcsékkel. Ha az epeváladék összetétele az optimálistól eltér, a benne lévő oldott vagy oldhatatlan anyagok, festékek, sók bekoncentrálódás során még nagyobb mennyiségben válnak ki, ami kőképződéshez vezet. A kövek nem homogének, a meszes epekövek alapanyaga nagyrészt kalcium-karbonát, a festékesekben sok a bilirubin-kristály, de más összetevőik is vannak. Az epeváladékban sok különböző zsír található, köztük jelentős mennyiségű koleszterin, ami nem vízoldékony, ezért speciális zsírcsepp-szemcsék formájában van jelen. Hogy hogy kerül ide? Úgy, hogy egyrészt a fölöslegtől az epetermelés segítségével szabadulunk meg, másrészt, mert első hallásra talán furcsán, nélkülözhetetlen a zsírok megemésztéséhez. A májban a vér útján érkező koleszterin nagy részéből készülnek azok az epesavas sók, amelyek a bélbe jutva az epeváladék alkatrészeiként emészthetővé teszik a táplálékkal elfogyasztott zsírokat. A többi koleszterin pedig a májból az epével ürül ki. Miután az epesavak a bélben betöltötték szerepüket, mintegy 90%-ban visszaszívódnak onnan, hogy a májba kerülve újrahasznosuljanak.

A koleszterin a nevét is az epéről kapta. A "chole" ugyanis epét jelent, a "sterios" pedig annyit tesz: "szilárd, kemény". Ebből már gondolni lehet, hogy bizony a legtöbb epekőnek köze van a koleszterinhez. Ha az epeváladékban a szükséges epesav mennyiségéhez képest viszonylag sok koleszterin marad, kristályok formájában kiválik, melyek kisebb-nagyobb szilárd, koleszterines epekővé állhatnak össze. Az egészen kicsiket homoknak nevezik, de akár galambtojás nagyságúra is megnőhetnek. A tapasztalatok szerint a legtöbb epekő napjainkban jellemzően koleszterines, anyaguk 90 %-ban koleszterin.

Ha kő kövön nem marad

A legtöbb epekőről egyszerűen nem tud a "tulajdonos". Néma köveknek is nevezik őket. Az európai fejlett országokban a népesség 10-15 százalékának vannak epekövei, de csak alig negyed vagy felerészben okoznak valóban panaszt. A jónéhány milliméter átmérőjű kövek már nagyobb eséllyel okoznak galibát. A panaszok azért étkezés után keserítik meg az ember életét, mert az epehólyag az emésztéshez hozzá akarja tenni a maga váladékát, amellyel együtt a kövek is elmozdulnak. Minél több zsírt ettünk, megemésztéséhez annál inkább szükséges az epe. Ha az epeváladékban lévő kő megmozdul, irritálni kezdi az epeutak falát, másrészt elzárhatja az epehólyag mintegy ceruzányi vastagságú kivezetőcsövében (ductus choledochus) a váladék útját. Az epevezetékbe szorult kő folyamatosan ingerli annak izomzatát, ami görcsös fájdalmak közepette összehúzódik, megpróbálja eltávolítani az akadályt. Közben az epehólyagban és az epevezetékben feltorlódik az epe, feszül, begyullad, fala át is szakadhat. Attól függően, hogy hol képződik akadály, a visszatorlódott epe sárga bilirubinja kóros módon a vérbe visszajutva sárgaságot (ikterus) okozhat. A fájdalmak akár napokig is eltartathatnak.

Epebajok

Az epés panaszok (teltségérzet, puffadás, zsíremésztési problémákra utaló világos, agyagszerű, olajosan fényes, hasmenéses széklet, hasmenés vagy éppen székrekedés, a gyomorszájtól jobbra jelentkező görcsös, vállig kisugárzó fájdalom, böfögés, öklendezés, ritkán hányás, láz, sárgaság, levertség) hátterében többnyire két betegségcsoporthoz tartózó baj húzódik meg.

Az epés panaszok puffadással, a gyomorszájtól jobbra jelentkező görcsös, vállig kisugárzó fájdalommal járnak

Az első csoport az epehólyag megbetegedései. Ide tartozik maga az epekövesség (cholelithiasis) és az epehólyag-gyulladás (cholecistitis), amit kő is előidézhet. A másik csoportban vannak az epeutak betegségei; például az epevezeték-gyulladás (cholangitis), mely ugyancsak létrejöhet kőtől is. A begyulladt epevezetéken keresztül gyakran bélbaktériumok kerülnek az epehólyagba, és a gyulladás rosszabbodhat, sárgaság, májnagyobbodás lehet a következmény. Az epevezeték-gyulladás fejlődési rendellenesség vagy egyéb kóros elváltozás, mondjuk, daganat következtében is létre jöhet.

Érdemes még szót ejteni az epepangásról is, amikor kevés váladék képződik - ilyenkor a váladéktermelést serkentő keserű ételek, italok fogyasztását szokták ajánlani -, vagy nem megfelelően ürül, mert, mondjuk, épp epekő állja útját. A leggyakoribb és leghevesebb tünetek tehát általában (koleszterines) kő és szövődményeként kialakuló epehólyag-gyulladás nyomán alakulnak ki. Az állapot megfelelő segítséggel többnyire három nap alatt rendeződik, de a panaszok újabb és újabb kövek érkezésével kiújulhatnak, krónikussá válhatnak. Ilyenkor felmerül valamilyen fertőzés, például szalmonella jelenléte is.

Teendő epés fájdalom, éktelen görcsök esetén

Először is a legjobb nem enni többet, és minél hamarabb orvoshoz fordulni. Az epés panaszok csak az esetek harmadában jellegzetesek és egyértelműek, hasonló panaszokat okozhat hasnyálmirigy-gyulladás, gyomorfekély és nyombélfekély, netán vakbélgyulladás és egyéb betegségek is. Az epehólyag és kivezetőcsövének elzáródása epegörcsben nyilvánul meg. Viszonylag egyértelmű jelei; a bal bordaív fölötti akár egészen a vállakig kisugárzó görcsös fájdalom, hányás, verejtékezés, a hólyaggyulladás általában magas lázzal is jár. Az epeutak elzáródása esetén a vizelet sötét, a széklet agyagszürke színűvé válik.

A fájdalmak gyulladásos jellegűek, ezért a meleg nem tesz jót. Görcsoldó fájdalomcsillapítót kell bevenni, émelygés, hányinger esetén kúp formában beadni. Az epegörcs vagy annak gyanúja nem játék! Akkor is orvoshoz kell fordulni, ha görcsoldó hatására alábbhagy a fájdalom! Minden epebetegség azonnali kezelést igényel, a késlekedésnek súlyos, életveszélyes hasnyálmirigy- és a májbetegségek lehetnek a következményei. Az orvos először görcsoldót ad, aztán tüzetesen megvizsgálja a beteget. Az epebajok pontos okára, kő létezésére csak ultrahang, röntgen, egyéb képalkotó eljárások segítségével lehet választ kapni. A kivizsgáláshoz laborvizsgálatok is tartoznak. Ha a rosszullét kialakulásában fertőzés is szerepet játszott, antibiotikumot kell adagolni. A kezdődő gyulladás legtöbbször epekímélő étrenddel visszafordítható, az epekő pedig néhány nap után magától eltávozhat. Egyéb esetben az orvos megfelelő stratégiát és a panaszt okozó epekő eltávolítását célzó kezelést javasol. Bármi is az eredmény, a legjobb elkerülni a további epés rosszulléteket.

Jobban árt a fogyás, mint a túlsúly?

Az örökletes hajlam sajnos nem változtatható, de a testmozgás és a súlycsökkentés mindenképpen ajánlott. A többszöri kisebb étkezés segíthet, hiszen akkor nem kell lökésszerűen epeváladékot pumpálni a bélbe, az alkoholt pedig kerülni kell. A kőképződést fertőzések is elősegíthetik. Az ösztrogén tartalmú fogamzásgátló tabletták is gyanúba keveredtek. Ezek nem a kőképződést, hanem a köves epehólyag és epevezeték görcskészségét növelik. Egyébként azt, hogy a nőknél csaknem duplája az epekövesség előfordulása a férfiakhoz képest, a belgyógyászok a hormonrendszer eltéréseivel magyarázzák, s a terhesség alatt nagyobb számban jelentkező epés panaszokat tekintik bizonyítéknak. A pszichológusok az elfojtott indulatok és feszültségek következményeiként tekintenek rájuk.

Természetes, hogy a táplálkozás befolyással van az epepanaszok kialakulására. A kövek keletkezésében, az epe koleszterintúlsúlyában is van szerepe, hiszen a fölös koleszterintől az epével szabadulunk meg, a zsíros, rostszegény étrend ezért kedvez koleszterines kövek létrejöttének. A zsírdús táplálkozás jelentősége azonban valószínűleg főként abban áll, hogy a már meglévő kövek a zsíros falatok után nagyobb mennyiségű epeváladék ürítése miatt hamarabb mozdulnak meg, és okoznak fájdalmat. Ugyanakkor egyre több adat szól amellett, hogy a túlsúly a kilók leküzdésére bevezetett koplalás és drasztikus fogyókúra kedvez az epekőképződésnek. Koplaláskor, teljes evésmegvonáskor az epének nem kell ürülnie, miközben a zsírszövet leépülésével az epe folyamatosan dúsul koleszterinben. Ideális helyzet a kőképződéshez. Talán ez is oka, miért több az epéjével szenvedő nő. Az urak kevésbé hajlandóak drasztikus koplalásba fogni. A zsírszegény táplálkozás fontos, de többnyire kevés a sikerhez, az epebarát diétáról érdemesebb részletesen is szólni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25 °C
Minimum: +10 °C

Többnyire napos idő várható kevés fátyolfelhővel, emellett északkeleten gomolyfelhők is képződhetnek. Csapadék nem várható. Napközben több helyen megélénkül az északnyugati szél. A hőmérséklet délután 23 és 27, késő este 12, 19 fok között valószínű. Ami az orvosmeteorológiai helyzetet illeti, fronthatással ezekben a napokban nem kell számolni.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra