Az atópiás ekcéma kezelése

Tavasszal és nyár elején a pollenek miatt fokozódhatnak az ekcémás tünetek, ám megfelelő kezeléssel a betegség jól kezelhető, tünetmentesé tehető. Lássuk, hogy legyen megszabadulni a bőrszárazságtól és a viszketéstől.

Az ekcémás bőr szerkezete eltér a normál bőrétől. Bizonyos szerkezeti fehérjék vagy lipidek nem megfelelő termelése vagy lebomlása miatt a bőr védekezőképessége megváltozik, a bőr kiszárad. Ez a megváltozott bőrszerkezet krónikus gyulladást eredményez, emellett a bőrfertőzésekre is fokozódhat a hajlam. Az atópiás dermatitisz, avagy más néven az atópiásekcémavilágszerte a gyermekek egyötödét és a felnőttek 1-3 százalékát érintő bőrbetegség.

Ekcéma és allergia

Milyen tünetekről ismerhetők fel az ekcéma egyes típusai? Részletek itt.

Az ekcémás betegek viszonylag nagy részénél specifikus allergia mutatható ki inhalatív allergénekkel: háziporatkával, penészgombával, állati hámszövetekkel vagy különböző pollenekkel szemben. Ilyen esetekben tavasszal és nyáron a pollenexpozíció súlyosbíthatja az atópiás ekcémát, főleg a ruházattal nem fedett bőrterületek esetében. Igazolt pollenallergia esetén nagyon fontos az adott allergén lehetőség szerinti kerülése, illetve az adott hónapokban a pollenallergiák megfelelő kezelése. Ennek hiányában a télen megjelenő bőrszárazság nyáron sem szűnik meg, sőt az ekcémás tünetek a pollenszezonban csak még tovább erősödnek - foglalta össze dr. Garaczi Edina bőrgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.

Az ekcémás bőr szerkezete eltér az egészséges bőrétől
Az ekcémás bőr szerkezete eltér az egészséges bőrétől

Mit várhatunk a diétától?

Atópiás ekcéma kapcsán csak olyan esetben javasolt specifikus diéta tartása, ha az ételallergia fennállása megfelelő allergiavizsgálatokkal és ételprovokációval igazolt. Klinikai vizsgálatok alapján nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a tej- vagy tojásmentes diéta alkalmazása általánosságban előnyös lehet minden ekcémás beteg számára, emiatt ilyen étrend bevezetése kivizsgálás nélkül nem javasolt.

Amennyiben a betegnek az atópiás bőrszárazságon kívül ételintoleranciája is van, esetleg autoimmun cöliákia, azaz lisztérzékenység is fennáll, akkor ezeknek a diagnózisoknak megfelelő étrend tartása szükséges. Szénanáthás betegek esetén az allergén pollenhez kapcsolható élelmiszer-keresztallergia fokozhatja az ekcémát: például nyírfapollen allergiás betegnél alma fogyasztása, vagy parlagfűre allergiás betegnél dinnye vagy paradicsom fogyasztása ronthatja a bőrtüneteket. Ezekben az esetekben az adott zöldségek, gyümölcsök kerülése javasolt.

Alternatív gyógymódok, kiegészítő diéták

Egyre nagyobb az érdeklődés az ekcémák kezelésében az úgynevezett alternatív gyógyászat és speciális étrendek iránt. Ilyen például a többszörösen telítetlen zsírsavakkal történő kiegészítő kezelés, ahol a leggyakrabban halolajat, olívaolajat vagy magolajokat alkalmaznak. Összehasonlító klinikai vizsgálatokban a bőrtünetek javulását írták le ugyan, de egyetlen vizsgálat sem mutatott szignifikáns különbséget az így kezelt betegek és a kontrollcsoport között.

A homeopátia vagy a fitoterápia esetén sem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték, amely alátámasztaná ezen terápiák hatékonyságát atópiás ekcémában. A szakmai ajánlások arra is felhívják a figyelmet, hogy az alternatív gyógymódok nem mentesek a mellékhatásoktól: a szükségtelen diétás megszorítások alultápláltsághoz vezethetnek, a növényi vagy állati eredetű szerves anyagokat tartalmazó kezelések pedig toxikus vagy allergiás reakciókkal társulhatnak.

A legfontosabb a hidratálás

Az atópiás ekcéma egyik vezető tünete a száraz bőr, ezért a bőr megfelelő hidratálása a kezelés elengedhetetlen lépése. Ebben nagy szerepe van a tisztálkodásnak: lehetőleg rövid (5 perces) tusolást válasszunk, amihez alkalmazzunk nem irritáló mosakodókrémeket vagy syndet oldatokat. Javasolt továbbá a bőr rendszeres hidratálása legalább napi kétszer zsírozó testápolókkal, kenőcsökkel.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)