Az atópiás ekcéma kezelése

Tavasszal és nyár elején a pollenek miatt fokozódhatnak az ekcémás tünetek, ám megfelelő kezeléssel a betegség jól kezelhető, tünetmentesé tehető. Lássuk, hogy legyen megszabadulni a bőrszárazságtól és a viszketéstől.

Az ekcémás bőr szerkezete eltér a normál bőrétől. Bizonyos szerkezeti fehérjék vagy lipidek nem megfelelő termelése vagy lebomlása miatt a bőr védekezőképessége megváltozik, a bőr kiszárad. Ez a megváltozott bőrszerkezet krónikus gyulladást eredményez, emellett a bőrfertőzésekre is fokozódhat a hajlam. Az atópiás dermatitisz, avagy más néven az atópiás ekcéma világszerte a gyermekek egyötödét és a felnőttek 1-3 százalékát érintő bőrbetegség.

Ekcéma és allergia

Milyen tünetekről ismerhetők fel az ekcéma egyes típusai? Részletek itt.

Az ekcémás betegek viszonylag nagy részénél specifikus allergia mutatható ki inhalatív allergénekkel: háziporatkával, penészgombával, állati hámszövetekkel vagy különböző pollenekkel szemben. Ilyen esetekben tavasszal és nyáron a pollenexpozíció súlyosbíthatja az atópiás ekcémát, főleg a ruházattal nem fedett bőrterületek esetében. Igazolt pollenallergia esetén nagyon fontos az adott allergén lehetőség szerinti kerülése, illetve az adott hónapokban a pollenallergiák megfelelő kezelése. Ennek hiányában a télen megjelenő bőrszárazság nyáron sem szűnik meg, sőt az ekcémás tünetek a pollenszezonban csak még tovább erősödnek - foglalta össze dr. Garaczi Edina bőrgyógyász, allergológus, a Budai Allergiaközpont orvosa.

Az ekcémás bőr szerkezete eltér az egészséges bőrétől
Az ekcémás bőr szerkezete eltér az egészséges bőrétől

Mit várhatunk a diétától?

Atópiás ekcéma kapcsán csak olyan esetben javasolt specifikus diéta tartása, ha az ételallergia fennállása megfelelő allergiavizsgálatokkal és ételprovokációval igazolt. Klinikai vizsgálatok alapján nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a tej- vagy tojásmentes diéta alkalmazása általánosságban előnyös lehet minden ekcémás beteg számára, emiatt ilyen étrend bevezetése kivizsgálás nélkül nem javasolt.

Amennyiben a betegnek az atópiás bőrszárazságon kívül ételintoleranciája is van, esetleg autoimmun cöliákia, azaz lisztérzékenység is fennáll, akkor ezeknek a diagnózisoknak megfelelő étrend tartása szükséges. Szénanáthás betegek esetén az allergén pollenhez kapcsolható élelmiszer-keresztallergia fokozhatja az ekcémát: például nyírfapollen allergiás betegnél alma fogyasztása, vagy parlagfűre allergiás betegnél dinnye vagy paradicsom fogyasztása ronthatja a bőrtüneteket. Ezekben az esetekben az adott zöldségek, gyümölcsök kerülése javasolt.

Alternatív gyógymódok, kiegészítő diéták

Egyre nagyobb az érdeklődés az ekcémák kezelésében az úgynevezett alternatív gyógyászat és speciális étrendek iránt. Ilyen például a többszörösen telítetlen zsírsavakkal történő kiegészítő kezelés, ahol a leggyakrabban halolajat, olívaolajat vagy magolajokat alkalmaznak. Összehasonlító klinikai vizsgálatokban a bőrtünetek javulását írták le ugyan, de egyetlen vizsgálat sem mutatott szignifikáns különbséget az így kezelt betegek és a kontrollcsoport között.

A homeopátia vagy a fitoterápia esetén sem áll rendelkezésre elegendő bizonyíték, amely alátámasztaná ezen terápiák hatékonyságát atópiás ekcémában. A szakmai ajánlások arra is felhívják a figyelmet, hogy az alternatív gyógymódok nem mentesek a mellékhatásoktól: a szükségtelen diétás megszorítások alultápláltsághoz vezethetnek, a növényi vagy állati eredetű szerves anyagokat tartalmazó kezelések pedig toxikus vagy allergiás reakciókkal társulhatnak.

A legfontosabb a hidratálás

Az atópiás ekcéma egyik vezető tünete a száraz bőr, ezért a bőr megfelelő hidratálása a kezelés elengedhetetlen lépése. Ebben nagy szerepe van a tisztálkodásnak: lehetőleg rövid (5 perces) tusolást válasszunk, amihez alkalmazzunk nem irritáló mosakodókrémeket vagy syndet oldatokat. Javasolt továbbá a bőr rendszeres hidratálása legalább napi kétszer zsírozó testápolókkal, kenőcsökkel.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +11, +20 °C

Közepesen felhős időre van kilátás, helyi zápor, zivatar kialakulhat. Élénk lesz az északi szél, 26, 31 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Vasárnap kettősfront szerű panaszokat lehet tapasztalni, de markáns front továbbra sem érkezik. A keringési és vérnyomáspanaszok mellett a fejfájás lehet a leggyakoribb, de az ingerlékenység is a nyugtalanság is jellemző tünet lehet. A hőérzet és a komfortérzet is ingadozik! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)