Spórolni a karácsonyi fényekkel? Mutatjuk, hogyan!

A karácsonyi fényekhez, a díszkivilágításhoz szükséges energia drágulásával adódik a kérdés: létezik-e energiatakarékos karácsonyfa, karácsonyi világítás?

A karácsonyfa égősorok általában nem vesznek fel túl sok áramot, 1-6 watt közötti az áramszükségletük óránként, vagyis ha 0–24 órában égetik őket, akkor is csak néhány száz forinttal dobják meg az energiaszámlát az aktuális hónapban – írja a Világgazdaság.

A LED-világítás természetesen még takarékosabb, ám az energiatakarékossági ötletek nem csak arról szólnak, hogy a fa világítását cseréljék modernebbre. A LED-es füzérekkel ugyanis az adventi időszakban hat–tíz forint megtakarítás érhető el, magyarán az áruk csak jó néhány év után térül meg.

karácsonyi fények, díszkivilágítás, égősor, izzósor, takarékosság, LED
Fontos jól megválasztani a megfelelő karácsonyi világítóeszközöket. Képünk illusztráció. Fotó: Getty Images

A karácsonyfaizzó kérdése mellett fontosabb a házak homlokzatára, erkélyre kirakott, vagy a fél kertet körbefutó dekoráció. Ezek nagy része nem energiatakarékos világítás. A fényfüzérek energiafelvétele elérheti a 200 wattot is óránként, vagyis itt már több ezer forint áramártöbbletről lehet beszélni az adventi időszakban, pláne, ha ezek a dekorációk egész nap be vannak kapcsolva. Ilyen esetekben sokkal olcsóbb a ledes karácsonyi égősor, leginkább azért, mert hosszabb az élettartama és nagyon kevés áramot vesz fel. 

A legjobb a napelemes fényfüzér

Ezekkel a világításokkal, illetve az éjszakai lekapcsolással egész hónapban (advent alatt) sokat lehet spórolni. Így a modern égősorok négy-öt év alatt behozhatják az árukat. A karácsonyi világításban ebben az időszakban a pár ezer forintos termékektől a több tízezer forintosig minden megtalálható az üzletekben. Az árak meglehetősen nagy intervallumban szóródnak, attól függően, mennyire modern a technológia. A LED-technológia azért is érdekes, mert az alacsony áramigénye miatt egyre több termék működtethető elemről, akkumulátorról, sőt ma már vannak napelemes fényfüzérek is. Ezen termékek áramfogyasztása egyáltalán nem jelenik meg az áramszámlában.

Az égősorok teljesítményét mindenképpen szakembertől érdemes megkérdezni, ugyanis az olcsóbb termékeken nem mindig tüntetik fel egyértelműen a világítótestek valós áramigényét.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: -2, +3 °C
Minimum: -10, -5 °C

Sok napsütés lesz, de csapadék nem valószínű. Többfelé élénk, északkeleten erős lökések kísérik az északias szelet, -2, 3 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden nem jön front, de a markáns hideg miatt nagyon gyakoriak lehetnek a keringési- és vérnyomáspanaszok, a fokozottan érzékenyek pedig görcsös fejfájást tapasztalhatnak. Az ízületi bántalmak tartósnak bizonyulnak, nagy a megfázásveszély is. A napsütés azonban javítja a hangulatot és a közérzetet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: