Így zabálja fel a szívet a magány

Az Európai Kardiológiai Társaság nemrégiben megtartott éves ápolói kongresszusán mutatták be azt az új tanulmány, amely szerint a magány a korai halálozás erős előrejelzője lehet. A magány ugyanis tényleg kikészíti a szívet.

Szívünk néha drasztikusan reagál érzelmi állapotunkra. Jó példa erre a megtört szív szindróma, amikor a lélekben érzett szívfájdalom hirtelen intenzív mellkasi fájdalmat vált ki, ami súlyos szívizom-elégtelenséghez vezethet, habár a szív egészséges.

magány
A magány nem egyenlő az egyedülléttel. Sokkal rosszabb

Anne Vinggaard Christensen, a Koppenhágai Egyetemi Kórház kutatója vizsgálta meg, hogy a magányosság rosszabb egészségi állapotot eredményez-e. Ennek érdekében 13 463, különböző szívproblémával küzdő embert vont be a felmérésbe, melynek során a kutatók kérdőívekkel a betegek fizikai és mentális egészségét, életmódját, dohányzási szokásait és baráti kapcsolatait mérték fel.

Kell a barátság

A barátságról szóló kérdéseket azoknak tették fel elsősorban, akik egyedül éltek. Ez független volt attól, hogy az érintettek magányosnak tűntek-e, annak érezték-e magukat, vagy volt-e valaki, akivel beszélhettek. Fontos volt az információk széles körének összegyűjtése, mert a magányosság és az egyedüllét nem ugyanaz - írja a Business Insider. "A magány ma gyakoribb, mint valaha, és több ember is él egyedül. A magány a korai halálozás, a rosszabb mentális egészség és az alacsonyabb életminőség erős előrejelzője a szív- és érrendszeri betegségekkel élők esetében, méghozzá sokkal erősebb prognosztizálója, mint amikor valaki egyedül él, legyen bár nő vagy férfi" - mondta Christensen.


Az állítás a szívbetegség típusától függetlenül igaz még akkor is, ha az eredményeket úgy állapították meg, hogy figyelembe vegyék a beteg korát, iskolázottságát, más egészségi problémáit és betegségeit, a BMI-t, a dohányzást és az alkoholfogyasztást. Összességében elmondható, hogy a magány a nők esetében megduplázta a halál kockázatát, és a mutató a férfiak esetében is közel kétszeresére ugrott.

A magány nemcsak annyit jelent, hogy sokat vagyunk egyedül, hiszen vannak, akik kifejezetten élvezik, ha egyedül lehetnek. A magány sokkal inkább a szociális élet és a társas kapcsolatok hiányát jelenti, ami káros lehet az egészségünkre is. Részletek!

A magukat magányosnak érző férfiak és nők háromszor nagyobb valószínűséggel jeleztek zaklatottságot vagy depressziót, életminőségük pedig jelentősen alacsonyabb volt az átlagnál. Vinggaard Christensen kifejtette, hogy ez azért lehet, mert a gyenge közösségi támogatásban részesülő emberek kevésbé tudnak gondoskodni magukról (például gyógyszereik beszedéséről és a napi normális életvitelük fenntartásáról). "Olyan korban élünk, amikor a magány jelen van, az egészségügyi szolgáltatóknak pedig figyelembe kell venniük ezt a kockázatot" - mondta a kutató.

A magány mint a cigaretta

Az új tanulmány alátámasztja a korábbi kutatásokat, amelyek megmutatták, hogy a magány súlyosan érintheti egészségünket. Például egy vizsgálat feltárta, hogy a szegényes közösségi támogatás olyan egészségi kockázattal járhat, mintha valaki elszívna 15 cigarettát naponta. Egy másik tanulmány pedig megmutatta, hogyan növelheti a magány a testünkben megjelenő gyulladást, mert testünk még mindig érzékeli, hogy egyedül van - amit az ősembertől ránk maradt evolúciós kód szerint fenyegetésként fog fel.

Bármi legyen is a fiziológiai oka, nyilvánvaló, hogy a magány egyaránt káros a fizikai és a mentális egészségünkre. Közösségi lények vagyunk, és ha társadalmi életünk nem a kívánt szintnek megfelelő, akkor ez képes nehéz helyzetünket még rosszabbra fordítani.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+13, +18 °C
Minimum:
+5, +10 °C

Délelőtt sokfelé felszakadozik a felhőzet, a déli területeken lehetnek felhősebb tájak.

Egészséget befolyásoló hatások:
N/A

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag