Erősebb lehet az immunitás a súlyos COVID-19 után

A SARS-CoV-2 vírussal való találkozás, illetve a betegségből való felépülés után immunrendszerünk emlékezni fog a kórokozóra, és elpusztítja, ha megint ráakad. De ennek az immunválasznak a tartóssága nem világos. Új kutatások szerint azonban a súlyos COVID-19 után erősebb immunvédelem alakulhat ki.

A kaliforniai La Jolla Immunológiai Intézet két tanulmánya is azt mutatja, hogy a COVID-19 tartós immunválaszt vált ki, de ennek mechanizmusa még nem minden részletében egyértelmű. Például nem tudják, hogy az eltérő állapotú betegeknél azimmunrendszermelyik komponense végzi a legnagyobb munkát. Az viszont lehetséges, hogy a betegség súlyossága befolyásolja, hogy milyen erős immunitás alakul ki.

COVID-19 immunitás
A COVID-19 elleni immunitás nagyon széles skálán mozog a betegségen átesetteknél. Fotó: Getty Images

Az első tanulmányban 39 koronavírusos beteg és 10 olyan ember vérmintáit vizsgálták meg, akik nem voltak kitéve a vírusnak (vérmintájuk a pandémia előtti időből származott). Összességében több mint 80 ezer CD8+ T-sejt egyedi génjeinek expresszióját elemezték. A CD8+ T-sejtek immunsejteknek az a dolguk a szervezetben, hogy elpusztítsák a vírussal fertőzött gazdasejteket, illetve a 'memória' CD8+ T-sejtek megvédik testünket a vírusok által okozott újrafertőzéstől.

A kevés T-sejt kimerül

A COVID-19-ben szenvedők közül 17-nél enyhébb lefolyású volt a betegség és nem utalták őket kórházba, 13-an viszont kórházba kerültek. Kilenc betegnek pedig intenzív terápiára volt szüksége. A kutatók meglepődve tapasztalták, hogy az enyhébb lefolyású betegséggel küzdőknél gyengébb volt a CD8+ T-sejtes válasz. A legerősebb CD8+ T-sejtes választ pedig a súlyos betegeknél mutatták ki, akik kórházi kezelést vagy intenzív ellátást igényeltek.

"Fordított összefüggés van a T-sejtek rossz működése és afertőzéssúlyossága között" - mondta Dr. Christian Ottensmeier, a tanulmány társszerzője a kaliforniai intézet közleményében. A kutatók azt találták, hogy az enyhe tünetekkel küzdők CD8+ T-sejtjei a 'kimerülés' jeleit mutatták, mert a betegség során a sejtek annyi immunrendszeri stimulációt kapnak a vírusok leküzdésére, hogy végül már kevésbé hatékonyak. A szerzők szerint T-sejtjeik kimerülése ronthatja a hosszú távú immunitás esélyeit.

"A súlyos betegségben szenvedő emberek viszont valószínűleg sokkal nagyobb számmal jutnak memóriasejtekhez. Az enyhébb betegségben szenvedőknek is vannak memóriasejtjeik, de ezek kimerültnek és akkor működésképtelennek tűnnek, ezért nem biztos, hogy elég sokáig hatékonyak maradnak. A megállapítások arra utalnak, hogy a súlyos állapotú betegeknek erősebb hosszútávú immunitásuk lehet" - magyarázta Pandurangan Vijayanand, a tanulmány társszerzője, a La Jolla professzora.

Ottensmeier szerint a Science Immunology folyóiratban bemutatott eredmények rávilágítanak, hogy az emberek hogyan reagálnak egy vírusos kihívásra. Amellett azonban, hogy fontos új ismereteket nyújt a COVID-19-en átesett betegek immunválaszáról, a tanulmány csak a vérmintákban található CD8+ T-sejtekre támaszkodott, ami korlátokat szab a következtetéseknek.

Ezért a kutatók a további információk érdekében azt tervezik, hogy felmérik a SARS-CoV-2 által leginkább sújtott szövetekben lévő T-sejteket, például a tüdőt, hogy lássák, ezek hogyan reagálnak a vírusra. Ez döntő fontosságú, mert a hosszú távú immunitást szavatoló memória T-sejteknek a szövetekben kell élniük - írta a WebMD orvosi portál.

Az intézet másik friss tanulmányában a kutatók, Alessandro Sette és Shane Crotty a COVID-19-re adott immunválasz egyes elemeit vették górcső alá. Megállapították, hogy a legtöbb vírusfertőzés kezelésében fontos az adaptív immunrendszer, amelynek három alapvető eleme van: a B-sejtek (az antitestek forrása), a CD4+ T-sejtek és a CD8+ T-sejtek. E sejtek fegyverzetének különböző szerepe van a különböző vírusfertőzéseknél és a vakcinákban, ezért különösen fontos a SARS-CoV-2-vel szembeni adaptív immunitás közvetlen tanulmányozása a COVID-19 megértése érdekében.

Lokális immunitás

Már vannak ismeretek az antigénspecifikus immunválasz és a SARS-CoV-2 fertőzés kapcsolatáról is. Egy olyan kép kezd kialakulni, amelyből kiderül, hogy a CD4+ T-sejtek, a CD8+ T-sejtek és a semlegesítő antitestek mind hozzájárulnak a SARS-CoV-2 kontrolljához akár a kórházi, akár a kórházon kívüli COVID-19-es eseteknél. Ezek a szerepek és az adaptív immunitás egyes komponenseinek fontossága az adott vírusfertőzés függvényében változnak.

Megállapításaik összecsengenek az előző kutatáséval. Egyrészt a fertőzés feltartóztatásához az immunrendszernek a fertőzés helyén kell cselekednie. Az adaptív immunitás erejét azonban legtöbbször vérmintákból mérik, mert ez a legkényelmesebb eszköz. Csakhogy az immunsejtek és a vérben lévő antitestek nem feltétlenül tükrözik azt, ami a fertőzött szövetben zajlik. Ezért fontos megérteni a vérben lévő immunválasz és a szövetekben lévő immunválasz kapcsolatát, és lehetőség szerint közvetlenül meg kell mérni az immunválaszokat az érintett szövetekben. A COVID-19-es betegekre vonatkozó ilyen jellegű adatok korlátozottak, de ezek azt mutatják, hogy a vérvizsgálatok nagyrészt a helyi immunválaszt tükrözik.

Ahogy egyre több a COVID-19-ből felgyógyult ember, úgy válik egyre fontosabbá annak megválaszolása, hogy vajon meddig tart az immunitás a SARS-CoV-2-vel szemben. Egy új tanulmány meglepő eredményeket hozott a felépült emberek immunrendszerének változásairól. A kutatók ugyanis azt találták, hogy a felgyógyulók legalább hat hónapig, sőt, valószínűleg sokkal tovább is védetteké váltak a vírussal szemben - számolt be róla a Knowridge tudományos portál. Részletek!

A vírusok számos módszert fejlesztettek ki az immunrendszer elkerülésére, ideértve az immunválaszok megzavarását vagy elterelését. Így lehetséges, hogy a SARS-CoV-2-nek további fontos immunmegkerülési vagy megzavarási mechanizmusai vannak, amelyeket még meg kell határozni. A jelenleg rendelkezésre álló adatok jók az oltások szempontjából, mivel a SARS-CoV-2-re adott adaptív immunválaszok együtt járnak a fertőzés kontrollálhatóságával, ugyanakkor nincs a szakirodalomban világos ok-okozati összefüggés az adaptív immunitás ereje és a COVID-19 súlyossága között. Ez a megállapítás mintha ellentmondana az előző tanulmány legfontosabb tételének, azaz valóban további vizsgálatokra van szükség a COVID-19 megértéséhez.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)