Brutálisan drága szívbetegségek

Hogy a szívbetegségek veszélyesek, közhely. De arról már kevesebben hallottak, hogy micsoda hatalmas költségeik vannak. Nemcsak a betegek vagy a környezetükben érintettek, hanem az egész társadalom, minden adófizető számára.

Kezdjük néhány mellbevágó szív- és érrendszeri megbetegedésekről szóló statisztikai adattal, mielőtt bemutatnánk a költségeket! A betegségcsoportba tartozó kórok évente összesen 3,9 millió halálesetet okoznak egész Európában, és több mint 1,8 millió ember hal meg miattuk az Európai Unióban. E kórok felelősek az összes haláleset 45 százalékáért Európában és 37 százalékáért az EU-ban. Ez a fő halálok 12 európai országban a férfiak és 2-ben a nők között - a European Heart Network (Európai Szív Hálózat) 2017-es jelentése szerint.

Az iszkémiás szívbetegség és a stroke halálozási rátája általában magasabb Közép- és Kelet-Európában, mint Észak-, Dél- és Nyugat-Európában. E halálozási arány szerencsére a legtöbb európai országban csökkenőben van, így térségünkben is. Kontinensünkön 2015-ben csaknem 11,3 millió, az EU-ban 6,1 millió új kardiovaszkuláris eset fordult elő, de abban az évben összesen több mint 85 millió ember élt ezzel a betegséggel Európában, 49 millió az EU-ban.

szívbetegség
A szívbetegségek irdatlanul nagy összeget emésztenek fel 

Nem csoda, ha mindenkinek van olyan ismerőse, aki szívbetegséggel küzd, fenyegeti ilyen betegség, vagy már át is esett valamilyen súlyosabb traumán, hiszen az elmúlt 25 évben a szív- és érrendszeri megbetegedések abszolút száma nőtt Európában és az EU-ban, és a legtöbb országban külön-külön is tapasztalható volt ez a tendencia.

Szerencsére az utóbbi időben a kardiovaszkuláris megbetegedések jelenléte a lakosság legtöbb korcsoportjában csökkent. A legnagyobb javulást az északi, a nyugati és a dél-európai országok érték el, és bár kiesebb mértékben, de térségünk is jobb helyzetbe került. De sehol sem lehet azt mondani, hogy jó volna a helyzet. A szükségesnél korábbi halálozások miatt elvesző életévek száma (angol statisztikai rövidítéssel DALY) ugyan csökkent, de Európában így is több mint 64 millió (az összes szükségtelenül korán elveszett életév 23 százaléka), az EU-ban 26 millió DALY (az összes 19 százaléka) írható a szív- és érrendszeri betegségek számlájára. Ebben is Közép- és Kelet-Európa áll a legrosszabbul a kontinens régiói között.

Kockázati tényezők előfordulása

Legnagyobb mértékben a helytelen táplálkozás a járult hozzá a kardiovaszkuláris veszélyek emelkedéséhez és a DALY-k mennyiségének növekedéséhez Európában. Orvosi szempontból a magas szisztolés vérnyomás vezet a legnagyobb egészségügyi kockázatok kialakulásához.

Az elmúlt három évtizedben azonban a gyümölcsfogyasztás egész Európában és általában az EU-ban nőtt, míg a zöldségfogyasztás egészében enyhén nőtt Európában, és viszonylag stabil maradt az EU-ban. A zsírfogyasztás és az energiafelhasználás ugyanakkor az utóbbi két évtizedben megnövekedett Európában, amit főként a kelet-európai tendenciák erősítettek. Az EU-ban a zsír- és az energiafogyasztás viszonylag stabil maradt ebben az időszakban.

Mindeközben a dohányzás továbbra is kulcsfontosságú közegészségügyi probléma Európában. A dohányzók aránya a kontinens nagy részén csökkent, bár a visszaesés üteme lelassult, és egyes országokban az arányok stabilizálódtak vagy - különösen a nők körében - emelkednek. A posztszovjet országokban a legmagasabb a dohányzó férfiak aránya, míg a nők e térségben kevésbé füstölnek, szemben az észak- és nyugat-európai országokkal.

Hozzájárul a szóban forgó betegségek kialakulásához, hogy az európai országokban kevés felnőtt végez testedzést, és az inaktivitás gyakoribb a nők körében, mint a férfiaknál. Az elmúlt 30 évben az alkoholfogyasztás átlagos szintje nagyon fokozatosan, de csökkent Európában és az EU-ban.

Az életkori sajátosságokat is figyelembe vevő mérések szerint az átlagos koleszterinszint az elmúlt 30 évben szinte minden európai országban csökkent. Az elhízottság szintje egész Európában és az EU-ban mind a felnőttek, mind a gyermekek esetében magas, bár az országok közötti arány jelentősen eltér egymástól. A cukorbetegség előfordulása szintén magas és az elmúlt tíz évben sajnálatosan gyorsan nőtt, sok országban több mint 50 százalékkal.

Hatalmas kiadások

A kardiovaszkuláris betegségek miatt jelentkező kiadások - szakmai becslések szerint - az EU gazdaságát évente 210 milliárd euróval terhelik meg, amely nagyjából annyi, mint Írország éves GDP-je, és több, mint amennyit az egész Európai Unió katonai kiadásokra fordít egy esztendőben.

A teljes összegből a közvetlen egészségügyi költségek 53 százalékkal (111 milliárd euró) részesednek, a termelékenységi veszteségek (például a munkahelyi hiányzások) 26 százalékot (54 milliárd eurót) tesznek ki, és 21 százalék (45 milliárd euró) jut a betegek informális, rendszeren kívüli kezelési, ellátási költségeire.

Az iszkémiás szívbetegség az EU gazdaságának mintegy 59 milliárd eurójába kerül, ami a betegségcsoport összes kiadásának 28 százaléka. Ezen belül a közvetlen kiadások 19, a termelékenység vesztesége 20 és az informális kiadások mintegy 21 milliárd eurót tesznek ki.

A stroke miatti kiadások pedig hozzávetőleg évi 45 milliárd euróval terhelik meg az EU gazdaságát, ami a betegségcsoporton belül mintegy 20 százalékot képvisel. Ebből 20 milliárd eurót a közvetlen egészségügyi költségek, 9-et a termelékenységi veszteségek és 16 milliárdot az informális gondozás visz el.

Elektronikusan elérhető és kereshető, úgynevezett multimorbiditási, vagyis különböző betegségek együttjárását mutató térkép készült a Semmelweis Egyetem kutatóinak részvételével, amely a 250 legfontosabb betegség közötti kapcsolatokat mutatja. Az innovatív biostatisztikai módszerekkel készített, szabadon elérhető adatbázisból összességében százezres nagyságrendű adat hívható le. Két kattintással megtekinthető például, hogy a cukorbetegségnek milyen kardiovaszkuláris betegségekkel van szoros kapcsolata. Részletek!

Az EU polgárainak zsebéből a szív- és érrendszeri betegségek csak 2015-ben fejenként 218 eurót (hozzávetőleg 68 ezer forintot) húztak ki. Az említett 111 milliárd euró az EU egészségügyi kiadásainak 8 százalékának felel meg. Az összes kórházi kezelési költség több mint felét, 57 milliárd eurót kardiovaszkuláris betegségek miatt adták ki. Ehhez jön még az összes gyógyszerköltség 25 százaléka, 28 milliárd euró.

A szív- és érrendszeri betegségek ellátására fordított összeg jelentős különbségeket mutat az EU egyes országaiban. Az egy főre eső költségek 2015-ben a Bulgáriában feljegyzett 48 eurótól a Finnországban rájuk fordított 365 euróig tartanak. Az összes egészségügyi kiadásból a legkisebb százalékarányról Svédország (3%), a legmagasabbról pedig Magyarország (19%) számolt be.

Az EU-ban a szív- és érrendszeri betegségekre fordított egészségügyi kiadások közel ötöde (17%) az iszkémiás rendellenségekhez kapcsolódik, amely 2015-en 19 milliárd eurót tett ki. A kórházi ellátás 10 milliárd euróba, a gyógyszerek pedig 4 milliárd euróba kerültek.

A stroke költségei a betegségcsoporton belül 18 százalékot jelentettek, ami 20 milliárd eurós terhet rakott az EU egészségügyi ellátórendszerére 2015-ben. A fekvőbetegek ellátásának költségei körülbelül 14 milliárd euróba, a gyógyszerek 1 milliárd euróba kerültek.

Nem egészségügyi költségek

A kardiovaszkuláris betegségek egészségügyi költségei még messze nem adják ki a miattuk megjelenő teljes kiadást. A munkaképes korú emberek halálából és betegségéből származó termelési veszteségek és a betegek informális gondozásának ráfordításai jelentős mértékben hozzájárulnak a pénzügyi terhekhez. Az informális ellátás költségein a szakemberek azokat a veszteségeket értik, amelyek úgy keletkeznek, hogy a gondozók lemondanak más tevékenységről, csak hogy ápolhassák beteg családtagjukat, barátjukat, embertársukat, de nem kapnak érte fizetséget. A közgazdászok ezt alternatív költségnek (opportunity cost) nevezik.

Az uniós adatok legutóbbi összesítésének évében, 2015-ben a kardiovaszkuláris betegségek miatt megjelenő termelési veszteségek 54 milliárd eurót tettek ki, amelyből a halálozás valamivel több mint 31, a betegség pedig közel 23 milliárdot vitt el. Ebből az iszkémiás betegségek miatti halálozás 14, a betegség 6 milliárd eurót követelt. A stroke hasonló adatai a halálozásnál 5, a megbetegedéseknél 4 milliárd eurót mutattak. A kardiovaszkuláris betegségekben szenvedők informális ellátásának költsége az EU-ban 2015-ben elérte a 45 milliárd eurót, amelyből 21 milliárd az iszkémiás kóresetek, 16 pedig a stroke következménye volt.

Magyar adatok

Alábbi táblázatok euróban mutatják a magyar költségeket. Ha 2015-ös árfolyamon számolunk, akkor egy évben a kardiovaszkuláris megbetegedések több mint 640 milliárd forint kiadást okoztak, azaz fejenként mintegy 65 ezer forintot. Ez körülbelül annyi, amennyi pluszforrást a Magyar Orvosi Kamara szükségesnek tartana, hogy a magyar egészségügy GDP-arányos finanszírozása utolérje a visegrádi országok átlagát. Azaz ha jobban vigyáznánk a szívünkre, mi magunk is sokat tehetnénk a jobb egészségügyi ellátásért még változatlan feltételek mellett is.

szívbetegségek
Forrás:  European Heart Network

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+10, +16 °C
Minimum:
+7, +12 °C

Hazánkban szerdán délelőtt tovább növekszik, vastagszik a felhőzet, elszórtan eső, zápor is kialakul.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge, közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag