A legjellemzőbb időskori betegségek

A hazai felmérések szerint a 60 éven felüliek 51 százaléka szenved egy krónikus betegségben, 10 százaléka két ilyen betegségben, míg a három vagy több krónikus megbetegedés 3 százalékos gyakoriságú. Infografikánk összefoglalja, hogy melyek a legfontosabb időseket érintő egészségi problémák.

Egy, a Semmelweis Egyetemen készült tanulmány szerint az öregedés során a szervezet víztartalma csökken, zsírtartalma növekszik. A kötőszövet felszaporodását a szövetek rugalmasságának csökkenése kíséri. A folyamat hátterében az áll, hogy az elasztikus állomány csökken, a kollagén mennyisége pedig nő. Közismert az érzékszervek öregkori elváltozása is, a lencsehomályosság, a szem alkalmazkodási képességének csökkenése, a halláscsökkenés. De romlik az erek rugalmassága is, ami a szisztolés vérnyomás emelkedését okozza. A fizikai teljesítőképesség is gyengébb lesz, ami az izomtömeg csökkenésével van összefüggésben.

Visszaesik a veseműködés hatékonysága, s ezért egyes gyógyszerek nehezebben ürülnek ki a szervezetből. Az endokrin rendszer gyengébb funkcionálása gyakran a vércukorszint emelkedését okozza. A csökkenő hormonszintek olyan betegségek megjelenését segítik elő, mint például a csontritkulás. Az öregedéssel együtt járó elváltozások az idegrendszert is érintik, s az életkor előrehaladtával együtt egyre nagyobb a memóriaromlás valószínűsége. A memóriazavar lesgúlyosabb formája, ademenciaolyan mértékű károsodást jelenthet a kognitív funkciókban, ami már a mindennapi életvitelt is befolyásolja. Az öregedés befolyással van a sejtek megújulására is, így olyan mutációk jöhetnek létre, amelyek kiindulópontot jelentenek a rákos betegségeknek.

idősek betegségei infografika
)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +13, +18 °C
Minimum: +6, +11 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt borult időre van kilátás, elszórtan várható eső. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, szórványosan további eső, zápor alakul ki. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 6, 11 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 13, 18 fok között alakul. Késő este 7, 12 fok lesz. Vasárnap kettősfront hat a szervezetre, ezen belül a hidegfrontra jellemző tünetek lehetnek erősebbek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén, sokan tapasztalhatnak keringési panaszokat és rosszullétet. Lehangoltság, rosszkev léphet fel, csökken a teljesítőképesség. Fennáll a megfázás veszélye, a szabadtéri programok során réteges öltözet javasolt. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső