A legjellemzőbb időskori betegségek

A hazai felmérések szerint a 60 éven felüliek 51 százaléka szenved egy krónikus betegségben, 10 százaléka két ilyen betegségben, míg a három vagy több krónikus megbetegedés 3 százalékos gyakoriságú. Infografikánk összefoglalja, hogy melyek a legfontosabb időseket érintő egészségi problémák.

Egy, a Semmelweis Egyetemen készült tanulmány szerint az öregedés során a szervezet víztartalma csökken, zsírtartalma növekszik. A kötőszövet felszaporodását a szövetek rugalmasságának csökkenése kíséri. A folyamat hátterében az áll, hogy az elasztikus állomány csökken, a kollagén mennyisége pedig nő. Közismert az érzékszervek öregkori elváltozása is, a lencsehomályosság, a szem alkalmazkodási képességének csökkenése, a halláscsökkenés. De romlik az erek rugalmassága is, ami a szisztolés vérnyomás emelkedését okozza. A fizikai teljesítőképesség is gyengébb lesz, ami az izomtömeg csökkenésével van összefüggésben.

Visszaesik a veseműködés hatékonysága, s ezért egyes gyógyszerek nehezebben ürülnek ki a szervezetből. Az endokrin rendszer gyengébb funkcionálása gyakran a vércukorszint emelkedését okozza. A csökkenő hormonszintek olyan betegségek megjelenését segítik elő, mint például a csontritkulás. Az öregedéssel együtt járó elváltozások az idegrendszert is érintik, s az életkor előrehaladtával együtt egyre nagyobb a memóriaromlás valószínűsége. A memóriazavar lesgúlyosabb formája, ademenciaolyan mértékű károsodást jelenthet a kognitív funkciókban, ami már a mindennapi életvitelt is befolyásolja. Az öregedés befolyással van a sejtek megújulására is, így olyan mutációk jöhetnek létre, amelyek kiindulópontot jelentenek a rákos betegségeknek.

idősek betegségei infografika
idősek betegségei infografika

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső