A kolonoszkópiát felválthatja az otthoni szűrővizsgálat?

A magyarok nem szívesen járnak rákszűrésre, aminek az a következménye, hogy a betegséget sok esetben csak későn fedezik fel, amikor már nehezebben kezelhető, vagy a beteg nem menthető meg. Ha a kényelmetlenség csökkenthető lenne, valószínűleg nagyobb szűrési hajlandóság alakulna ki. Erre a vastagbélrák szűrése adhat példát.

A kolorektális rák (CRC) a harmadik leggyakoribb daganatos betegség, évente több mint 1,8 millió új esetet regisztrálnak és 0,9 millió halálesetet okoz világszerte. Lakosságszámra vetítve a magyarok állnak a legrosszabbul, az európai átlagnál kétszer nagyobb eséllyel jelenik meg nálunk ilyen daganat. A szűrésekre való felhívásokra csak kevesen reagálnak, holott a vizsgálatok nagy része nem jár fájdalommal, csak székletelemzésre szorítkozik. Kolonoszkópiára (végbéltükrözésre) csak az esetek kisebb hányadában kerül sor. A szégyenérzet és a fájdalomtól, kellemetlenségtől valófélelemmégis visszatartja az embereket, akik abban bíznak, hogy őket elkerüli a baj.

WC
WC

Ezt a "közönyt" úgy lehetne áttörni, ha a szűréseket kevésbé félelmetes és sokkal kényelmesebb eljárásokkal ejtenék meg. A legelfogadottabb nem invazív megközelítés a FIT (fekális immunokémiai teszt), amelynek célja a rejtett vörösvérsejtek megtalálása a székletben. De ez csak a vérző rákos elváltozásokat képes felismerni, amelyek az esetek 35-48 százalékában jelennek meg. A CRC előrehaladott stádiumainak felderítésére ez a módszer nem elég érzékeny. Az utóbbi időben a számítógépes tomográfia is megjelent alternatívaként, de az káros sugárzásnak teszi ki a betegeket - írja a Massive Science tudományos magazin.

Így segít egy opportunista mikroba

A Nature Scientific Reports folyóiratban megjelent új tanulmányban a svéd Umeå Egyetem kutatói a vastagbélrák olyan kényelmes diagnosztikai tesztjét javasolták, amely szintén székletmintákat használ. A CRC mikrobiális biomarkerként a Parvimonas micra nevű baktériumok mennyiségének mérését használták.

A vastagbélben rengeteg a mikroba: a bél mikrobiótában több mint ezerféle baktérium él. A legújabb tanulmányok kimutatták, hogy a mikrobiota faji variációi összefüggenek a CRC-vel. Az elmúlt években a mikrobiom szerepét a béldaganat kialakulásában és előrehaladásában DNS károsodás, gyulladás és immunitás moduláció révén vizsgálták. Például a kutatók kimutatták, hogy a CRC-s betegektől kapott székletbaktériumok beültetése egészséges egerekben tumornövekedést okoz.

A P. micra egy általában ártalmatlan baktérium, amely a szánkban és a belekben él, bár bizonyos körülmények között súlyos ínyfertőzést és tüdőtályogokat okozhat. Korábbi tanulmányok kimutatták azt is, hogy szerepe van a CRC-ben. Amennyiben a kórokozó baktériumok és a kommenzális (a békés egymás mellett élést gyakorló) baktériumok közötti egyensúly valami miatt - például étrendünk vagy életmódunk megváltozása miatt - felborul, előbbiek elszaporodhatnak, és ez különféle bélrendellenességeket, köztük CRC-t okozhat.

A svéd kísérletben emberek három csoportja vett részt. Az elsőbe tartozók olyan diszbiózis - a bélben élő baktériumok egyensúlyának zavara - jeleit mutatták, amelyben a belekben jelentkező kellemetlen érzés és hasmenés jelentkezett. A második csoportban a betegség különböző szakaszaiban lévő vastagbélrákos betegek voltak. A harmadik csoport tagjainak nem voltak diszbiózisos panaszaik, sem CRC-jük. A kutatók szokatlanul nagy P. micra jelenlétet figyeltek meg a CRC-s betegeknél a nem CRC-s személyekhez képest. Érdekes, hogy sem a diszbiózisban szenvedő betegek, sem a nem CRC-sek nem mutatták a P. micra ilyen növekedését. Ez azt jelzi, hogy egészséges emberekben és nem CRC-s diszbiózisosoknál a P. micra a szokásos ütemben nő, de tumor jelenlétében gyorsan növekszik.

A diszbiózis lehet rákot megelőző szakasz (de nem feltétlenül az). A szokatlan P. micra növekedés hiánya a diszbiózisban azt mutatja, hogy a baktériumok nem felelősek a tumor kialakulásáért. Magas számuk csak CRC-s betegeknél jelzi, hogy ez egy opportunista lény, amely agresszív növekedésnek indul, ha megfelelő táptalajt talál a tumor mikrokörnyezetében.

Az utasok és a sofőrök

A rákkutatásban az "utas" megnevezés a 2012-ben bemutatott bakteriális utas-sofőr modellnek nevezett elméletből származik, amely leírja a bél mikrobióta szerepét a CRC kialakulásában és előrehaladásában. Azt állítja, hogy a bélsejtek rákját a baktériumok indítják el, amelyek "sofőr" szerepet játszanak. Ilyen baktériumok például az Enterobacteriaceae család és a Bacteroides nemzetség tagjai. Ezek DNS-károsodást okoznak, és elősegítik a belet bélelő epithel sejtjek rendellenes szaporodását. A folyamat egy megváltozott "rést" hoz létre, amely utat nyit az utasként emlegetett opportunista baktériumok, mint például a Fusobacterium, a Roseburia és a Faecalibacterium nemzetség tagjai számára.

Az Umeå tesztje 87 százalékos specificitást és 60 százalékos érzékenységet mutatott. Az orvosi teszt szempontjából az érzékenység és a specifitás két fontos tulajdonság, ezek jelentik a tesztnek azt a képességét, hogy helyesen sorolják be az embereket a betegségben szenvedők, vagy a betegségtől mentesek közé. A kutatók azt találták, hogy a P. micra gyakran együtt növekszik egy másik utóbaktérium-fajjal, a Fusobacterium nucleatummal a CRC mikrobiotában. Azt is megállapították, hogy egy kombinált teszt, amely mind a P. micrát, mind az F. nucleatumot kimutatták, valamint a FIT, jobb teljesítményt nyújt együtt, mint bármelyik önmagában.

A rosszindulatú daganatok az esetek négyötödében a 150-180 centiméter hosszú vastagbél utolsó 60 centiméterén alakulnak ki. Ezek évente 5-6 ezer ember életét követelik idehaza. A ráktípus kialakulásának pontos okai egyelőre nem ismertek, de a kockázatot több tényező növelheti. Ilyenek például a vastagbél krónikus gyulladásos betegségei, így acolitis ulcerosaés a Crohn-betegség. Részletek!

A tanulmány azt is megállapította, hogy a P. micra száma a rák minden stádiumában egyenletes: a baktériumok a tumor jelenlétében virágoznak, és számuk a betegség egész ideje alatt magas marad. Ez azért jelentős felfedezés, mert azt jelenti, hogy ez a székletalapú teszt kimutathatja a késői stádiumú rákos elváltozásokat is, amelyben a FIT néha kudarcot vall. Ezenkívül a FIT mikrobiális biomarkerekkel való kiegészítése segíthet a nem vérző daganatok kimutatásában, mivel nem támaszkodik a vörösvérsejtek székletben való megtalálására. Ezenkívül szükség van egy olyan szűrőpanel létrehozására, amely több mikrobiális markert tartalmaz a bél mikrobiotájából. Ez javíthatja a panel általános teljesítményét, és minimalizálhatja a kolonoszkópia alkalmazásának szükségességét.

Végső soron egy effektív székletalapú teszt csökkentheti a CRC diagnosztikai terheit a betegek számára. A székletminták kényelmes gyűjtése, amelyet később a kijelölt laboratóriumokba lehet szállítani, minden bizonnyal növeli a betegek részvételi hajlandóságát, különösen azokban az országokban, ahol korlátozottak az egészségügyi források.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció