Új remény a mellrákos betegnek

A szervezet cinkfelvételét szabályozó mechanizmus kulcsszerepet tölthet be az agresszív emlőrákosok kezelésének javításában - állítják a Cardiffi Egyetem, és a London College munkatársai.

A cink alapvető az egyedfejlődésben, az immunrendszer működésében, és sok más biológiai folyamatban. Számos betegséget kötnek a cinkanyagcsere zavarához, például a cukorbetegséget, idegdegenerációs betegségeket, gyulladásokat és a rákot. A sejtek cinkszintjét speciális transzportmolekulák szabályozzák.

Mostanáig a tudósok nem értették, a transzporterek hogyan eresztik át a cinket, azonban Dr. Kathryn Taylor és munkatársai felfedték a titkot.

A munkacsoport leírt egy CK2-nek elnevezett fehérjét, mely a ZIP7-es cinkszállító molekulát "kapcsolja be". Ismert, hogy ha azok az emlőrákos sejtek, melyekben túl sok cink van (részben a ZIP7 túlzott aktivitásának köszönhetően) ellenállóak tamoxifen-kezeléssel szemben. Emellett azok a sejtek, melyekben megtalálható a CK2, nagyobb hajlamot mutatnak a szaporodásra. Ez felveti annak a lehetőségét, hogy a CK2 gátlásával a daganatot is blokkolni lehet. A kezdeti klinikai vizsgálatok is alátámasztják az elméletet.

Amennyiben a további eredmények is kedvezőek lesznek, a felfedezés újfajta daganatellenes kezelési stratégiákhoz vezethet.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés