Sok tüdőrákos ezért hal meg

Magyarországon minden negyedik halálesetet valamilyen rosszindulatú daganat okoz, de világszerte is a rák a második leggyakoribb halálozási ok. A legnagyobb problémát az jelenti, hogy sokan nem is tudják, hogy betegek, vagy túl későn fedezik fel a betegséget.

42 ezer, a 2011 és 2016 között diagnosztizált tüdőrákos beteg adatait elemezték az MSD Pharma friss kutatásában. Mint kiderült az 5 éves túlélési arány csaknem 70 százalékkal nőtt a korábbi adatokhoz képest - számolt be az eredményekről a VG .

orvos hallgatja a páciens tüdejét
Sokan nem is tudják, hogy betegek, vagy túl későn fedezik fel a betegséget.A kép illusztráció, forrása: Getty Images

Ekkor a legjobbak a túlélési esélyek

Az 5 éves túlélés esélye akkor a legmagasabb (nagyjából 64 százalék), ha a daganatot időben felfedezik és műtét útján el is távolítják. Ám ha későn fedezik fel a tumort, és az már nem műthető, akkor az 5 éves túlélési arány drasztikusan - 8 százalék alá - csökken. Ez tehát röviden annyit jelent, hogy ha a daganatot a második vagy a harmadik stádiumban megtalálják és eltávolítják, akkor 100 tüdőrákos betegből 64 öt év múlva is élni fog. A negyedik stádiumban diagnosztizált 100 beteg közül viszont csak maximum nyolc marad életben legalább öt évig.

Minél korábbi stádiumban diagnosztizálják a tüdőrákot, annál nagyobb az esély arra, hogy a személyre szabott, célzott terápiával legyőzzük a betegséget, illetve hosszabb ideig fenntarthatjuk a megfelelő életminőséget. Azonban a kezelés után sem dőlhetünk hátra.

A megoldás: kétévente CT

A fentiek rámutatnak, mennyire fontosak a szűrővizsgálatok a korai diagnosztizálás érdekében. Erre hívta fel a figyelmet Polányi Zoltán, az MSD Pharma Hungary Kft. kommunikációs és kormányzati kapcsolatok vezetője is egy webináriumon. Véleménye szerint kétévente minden 55 év feletti embernél el kellene végezni egy alacsony dózisú CT-t vizsgálatot. Ez a dohányzók körében különösen lényeges. "A tüdőröntgen nem megoldás, mert amikor már a röntgen kimutatja a tüdőrákot , az már nagyon késő" - tette hozzá.

A friss adatok szerint 2019-ben 8447-en haltak meg tüdőrákban. A boncolás során 1400 betegnél kiderült, hogy tüdőrákja kezeletlen volt, valószínűleg orvoshoz sem fordult vele. A férfiaknál amúgy gyakrabban fordul elő a rák ezen fajtája, mint a nőknél. "Statisztikai adatok szerint Magyarországon a férfiak esetében 100 ezer beteg közül 101-nél diagnosztizálnak tüdőrákot, nők estében pedig 71-nél" - írta a lap.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: