Reptéri szkennerek: rákot okoz az átvilágítás?

A repülőtéri biztonsági szkennereket veszélytelennek tartják, pedig még mindig lehet rákkeltő hatásuk - hívja fel a figyelmet a a Radiológia blog.

Már két éve, hogy visszaverődéses - "meztelen" - szkennereket telepítettek számos repülőtéren, de az érdeklődés a gépek működése iránt még mindig elég magas, írja a Radiológia Blog a 2013-as ECR (European Congress of Radiology) kapcsán. Milyen veszélyek leselkednek ránk, ha gyakran utazunk, és így sokszor világítanak át bennünket biztonsági okokból?

Egy kis technikai háttér

Mint azt a blog írja, kétféle biztonsági szkenner létezik: a visszaverődéses szkennerek, amelyek röntgensugarat (ionizáló sugárzás) használnak, és a mikrohullámot használó szkennerek.

Előbbiek alapja, hogy detektálják a testfelületről visszaverődő röntgenfotonokat, és két oldalról vizsgálják az utast. A mikrohullámú szkennerek rádióhullámokat alkalmaznak milliméteres hullámhosszokon, melyek áthatolnak a ruházaton és elég rövid hullámhosszok segítségével felfedik a kis, rejtett tárgyakat.

Mekkora terhelés ér minket?

Egy visszaverődéssel működő röntgen szkennerből származó effektív sugárdózis az utazókra nézve körülbelül 0,05 μSv és 0,1 μSv terhelést jelent, amely kevesebb, mint két perc repülőútnak felel meg utazómagasságon - állítja Dr. Peter Vock, a radiológia emeritusz professzora és a svájci Bern városi Diagnosztikai, Intervenciós, és Gyermek Radiológiai Intézet korábbi elnöke - idézi a bejegyzés.

Egy óra légi utazás körülbelül 40-80 visszaverődéses vizsgálattal egyenlő, egy mellkas-röntgenfelvétel 1.000-2000 szkennel, a CT-vizsgálat pedig 50.000-100.000 szkennel, tette hozzá. Figyelembe véve azonban az éves biztonsági vizsgálatok számát - kb. 1 milliárd csak az Egyesült Államokban - fennáll annak a lehetősége, hogy a szűrt utasok közül 15 emberben daganat alakuljon ki - mondta egy másik előadó, PhD. John Damilakis, a görög Krétai Egyetem orvosi fizika tanszékéről.

Továbbá felvetődik a kérdés, hogy a visszaverődő röntgensugarak hogyan hatnak a gyermekekre és csecsemőkre, akik sokkal érzékenyebbek az ionizáló sugárzásra, valamint, hogy hogyan érintettek a különböző szervek, tette hozzá Damilakis.

Miért lenne érdemes mérlegelni a visszaverődéses szkennerek kockázatát és előnyeit a szakembereknek? Miért tiltották be a visszaverődéses szkennereket az Unió országaiban? Olvasson tovább a Radiológia Blogon!

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)