Rákosak lehetünk, ha sok szexpartnerünk volt?

Egy új tanulmány szerint összefüggés lehet a szexpartnerek magasabb száma és bizonyos ráktípusok kialakulásának nagyobb kockázata között.

Majdnem a duplájára emelkedik egyes ráktípusok kialakulásának kockázata azoknál a nőknél, akik tíz vagy több emberrel létesítettek intim kapcsolatot eddigi életük során. A férfiak esetében pedig 70 százalékkal nő a rizikó azokhoz viszonyítva, akiknek csupán egy szexpartnerük volt.

A nemi betegségek miatt lehet

Tünetek nélkül fertőznek a nemi bajok - olvassa el a részleteket!

A tudósokat nem érte váratlanul a partnerek száma és a daganatos betegségek közötti lehetséges összefüggés, ugyanis korábbi kutatásokból már kiderült, hogy egyes nemi úton terjedő bajok rákbetegségek kialakulásához vezethetnek. Márpedig a több partner nagyobb kockázatot jelent, hiszen könnyebben elkaphatunk valamilyen szexuális úton terjedő nyavalyát. Ezt a tanulmány egyik társszerzője, Lee Smith is kiemelte. "Érdekes, hogy a kockázat a nőknél nagyobb. Ez azért lehet, mert náluk bizonyos nemi úton terjedő betegségek jelentősebb összefüggést mutatnak a rákkal. Gondoljunk csak a HPV és améhnyakrákkapcsolatára a HPV és a péniszrák összefüggésével szemben" - magyarázta a szakember.

szex, szexuális étel, szexuális aktivitás, nők, férfiak, szexpartnerek száma, daganatos betegségek, rák, rák kockázata
Növelheti a rák kockázatát a sok szexpartner. Fotó: Getty Images

Ezen kívül a tudósok azt látták, hogy akinek több partnerrel volt intim kapcsolata, az az életmódját tekintve is bevállalósabb lehet. Ezek az alanyok ugyanis sokkal hajlamosabbak voltak alkoholfogyasztásra és dohányzásra, ami szintén növelheti bizonyos daganattípusok kialakulásának kockázatát - emelte ki Smith.

Hány partner az átlagos?

A friss tanulmányhoz a kutatók egy korábban elkezdett, hosszútávú tudományos munkát használtak fel, amelynek a 2012 és 2013 közötti szakaszában több mint 5700 válaszadótól megkérdezték azt is, hány szexpartnerük volt addigi életük során. Az 50 év feletti, átlagéletkorukat nézve 64 esztendős válaszadók által megadott számadatokat a tudósok összevetették azzal, amit szintén önbevallásos alapon mondtak az alanyok a rákdiagnózisaikról. A válaszadók közül négyből hárman házasságban éltek. A férfiak 28 százaléka és a nők 41 százaléka állította, hogy szűz vagy csak egy szexpartnerrel volt dolga, míg tíz vagy annál több partnert a férfiak 22 százaléka és a nők 8 százaléka vallott be.

Van-e okunk a pánikra?

Egyes szakértők szerint azoknak sem kell azonnal pánikba esniük, akik két kezükön sem tudják megszámolni, hány partnerrel voltak együtt eddigi életük során. Egyrészt azért, mert fenti kutatáshoz az alanyok önbevallásos alapon szolgáltatták az adatokat, és könnyen lehet, hogy nem mondtak igazat vagy nem jól emlékeztek. Másrészt pedig azért, mert még további kutatások szükségesek a témában ahhoz, hogy biztosan kijelenthessük a partnerek száma és a rák kockázata közötti összefüggést.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: