P5: minden jel tumorra utal

Sokan félnek a nőgyógyászati rákszűréstől. A legtöbben azért halogatják a vizsgálatot, mert attól tartanak, hogy fájdalommal, kellemetlenséggel jár majd, esetleg már előre aggódnak az eredmény miatt.

Ha fodrászról, kozmetikusról vagy manikűrösről van szó, szívesen áldozunk időt arra, hogy nőként jobban érezzük magunkat a bőrünkben. A nőgyógyásszal kapcsolatban azonban más a helyzet: hajlamosak vagyunk akár hónapokig tologatni a rutinvizsgálat időpontját. Pedig a kiegyensúlyozott élethez hozzátartozik az intim egészség megőrzése is. Ne várjuk meg a panaszokat, mert az akár komoly következményekkel is járhat!

Mutatjuk, mi a teendő, ha P4 a rákszűrés eredménye.

Magyarországon évente mintegy 1500 új méhnyakrákos esetet diagnosztizálnak, ám nagy részüket már előrehaladott állapotban veszik csupán észre. A szűrés tehát nemcsak hasznos, hanem életmentő is lehet, a kezdeti stádiumban felfedezett betegség ugyanis jó eséllyel gyógyítható.

nőgyógyász, nőgyógyászati vizsgálat, rákszűrés, nőgyógyászati rák, önvizsgálat
Csupán egy félórás szűrés évente, de akár életet is menthet. Fotó: iStock

Mi is az a rákszűrés?

A rákszűrés célja a megelőzés. A nőgyógyász ilyenkor azt vizsgálja, hogy elindultak-e olyan folyamatok a szervezetben, amelyek beavatkozás nélkül rosszindulatú daganat kialakulásához vezethetnek. A méhnyak jóindulatú sebei, egyes elváltozásai, valamint a kezdeti, még gyógyítható stádiumban lévő rák könnyen felismerhető a rendszeresen elvégzett nőgyógyászati szűrővizsgálattal. Ezért nagyon fontos, hogy akkor is rendszeresen járjuk orvoshoz, ha panaszmentesek vagyunk!

Mi történik a vizsgálat során?

Miután elhelyezkedtünk a székben, a nőgyógyász először megnézi a külső nemi szerveket és a végbélnyílást. Ezután következik a hüvely feltárása az úgynevezett Cusco eszközzel – közismertebb nevén a kacsával –, amikor az orvos egy apró, speciális kefével mintát vesz a méhszáj felszínéről és a külső méhszájból. A mintát egy lemezre keni, majd fixáló oldatba helyezi. A kenet citológushoz kerül, aki értékeli azt, az eredményt pedig általában 10 napon belül visszaküldi az orvoshoz. Ezt a citológiai vizsgálatot vérzésmentes napokon tudják elvégezni, ezért bejelentkezés előtt mindenképpen számoljuk ki a ciklusunkat. A ciklus 10. és 20. napja között a legideálisabb a vizsgálat.

A folyamat következő lépése az úgynevezett kolposzkópia. Ez lényegében egy kis nagyítású mikroszkópos vizsgálatot jelent. Ennek során a nőgyógyász kétszer nézi meg a méhnyak felszínét: először természetes állapotában, majd hígított ecetsavoldattal való ecsetelést követően is. Célja szintén a hüvely, illetve a méhnyak rákmegelőző és rákos állapotainak korai felismerése.

Ezek után következik a bimanuális, vagyis a két kézzel végzett vizsgálat. Az orvos két ujját bevezeti a hüvelybe, a másik kezét pedig ráhelyezi az alhasra. Tapintással ellenőrzi a méh méretét, formáját és mobilitását, így észreveszi, ha az érzékeny vagy gyulladt. A cisztákat is könnyen ki tudja szűrni ezzel a vizsgálattal. Egyre több nőgyógyász végez hüvelyi ultrahangot is, amellyel jól látható a méh nyálkahártyája, és felderíthetők a petefészek elváltozásai vagy az esetleges daganatok.

A szűrés elengedhetetlen része az emlővizsgálat is. Az orvos általában a vizsgálat végén szokta finoman áttapintani a melleket, hogy megnézze, vannak-e benne csomók vagy egyéb fizikai elváltozások. Emellett 40 éves kor fölött műszeres vizsgálat (mammográfia, ultrahang) is javasolt.

Hogyan értelmezzük a citológiai eredményt?

A kenetek értékelésére általában a Papanicolau-féle (Pap) beosztást használják, amely egy ötfokú skálán mutatja meg az eredményt.

  • P0: nem értékelhető
  • P1 és P2: nem merül fel a tumor gyanúja
  • P3: egyszerűen kezelhető állapotot vagy abnormális sejtosztódást jelent, esetenként felmerül a tumor gyanúja
  • P4: már nagymértékben jelen vannak a kóros sejtek, erős a gyanú a tumorra
  • P5: minden jel tumorra utal

P3 vagy afölötti érték esetén mindenképp konzultálnunk kell nőgyógyászunkkal, aki segít a konkrét lelet értelmezésében, és tanácsot ad a megfelelő gyógymóddal kapcsolatban.

Mit tehetünk?

  1. Járjunk el rendszeresen a szűrésre! Minden nemi életet élő, tehát szexuálisan aktív nő részére minimum évente javasolt a rákszűrés. Ha rosszindulatú nőgyógyászati betegség gyakoribb előfordulása várható - például mert a családban már előfordult nőgyógyászati daganat -, akkor gyakoribb szűrés ajánlott.
  2. Ellenőrizzük magunkat! Tapintsuk át melleinket minden menzesz után, hogy időben észrevegyük az esetleges elváltozásokat. Kérdezzük meg nőgyógyászunkat, mire érdemes odafigyelni az önvizsgálat során.
  3. Vegyük komolyan az eredményt! Kövessük orvosunk utasítását, aki a rákszűrés eredményétől függően javasol eljárást. Ha például hámelváltozást azonosít, vagy gyanús eredményt mutatnak a leletek, a következő vizsgálatig a méhnyak immunitását erősítő kezelésre lehet szükség. Ezekben az esetekben a hámszövet helyreállítását elősegítő, de a további elváltozások megelőzésére is szolgáló hüvelygélt írhat fel nőgyógyász.
  4. Figyeljünk a jelekre! Amennyiben gyanús tüneteket vagy bármilyen rendellenességet észlelünk, ne várjuk meg az éves esedékes vizsgálatot, hanem forduljunk azonnal nőgyógyászhoz!

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +4, +9 °C
Minimum: +0, +5 °C

Kezdetben erősen felhős, borult lesz az ég, vegyes halmazállapotú csapadék is előfordul, reggel átmenetileg ónos eső is lehet, majd délután nyugat felől csökken a felhőzet, és egyre többfelé kisüt a nap. Élénk lesz az északnyugatira forduló szél, a legmagasabb hőmérséklet 4, 9 fok között alakul. Kedden hidegfronti hatás érvényesül, a távozó front mögött egész nap felléphetnek tünetek. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, illetve ingadozhat a vérnyomás is. A napsütés hatására viszont javulhat a hangulat és kissé a közérzet is. Gyengül az immunrendszer. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: