Otthoni székletvérteszttel a vastagbélrák ellen (x)

Évente több mint 10 ezer új beteget diagnosztizálnak Magyarországon vastagbél- és végbélrákkal, akiknek fele nem éli túl a kórt. Pedig korai stádiumában jó eséllyel lehet gyógyítani. Felismerését segítheti egy kiváló paraméterekkel rendelkező otthoni székletvérteszt.

A vastagbélrák világszerte az egyik leggyakoribb rosszindulatú betegség, a halálozási statisztikákban a harmadik helyen áll a tumoros megbetegedések között. Magyarországon, a tüdőrákot követően, a vastagbél- és végbélrák a második leggyakoribb oka a daganatos halálozásoknak, a nem dohányzó emberek körében pedig az első!

Lassan kifejlődő daganat

A vastagbél és a végbél az emésztőrendszer utolsó, körülbelül másfél méteres szakasza. A nyálkahártyából kiinduló rosszindulatú elváltozás a vastagbélrák, mely évek, évtizedek alatt, lassan fejlődik ki. A kezdetet egy rendszerint jóindulatú polip jelenti, mely a vastagbél nyálkahártyájából a bél ürege felé kitüremkedő szövetnövedék. A vastagbélrák azért is veszélyes betegség, mert úgy alakulhat ki a szervezetben, hogy korai stádiumában a betegnél gyakran még tünetek sem jelentkeznek. A polip és a rosszindulatú daganat csak ritkán, vagy egyáltalán nem okoz fájdalmat. Éppen az növeli meg a szűrések és a megelőzés fontosságát, hogy korai felismerésével a modern, fejlett terápiáknak köszönhetően jól gyógyítható.

Felismerés még a tünetmentes időszakban

A betegség legpontosabban vastagbéltükrözéssel (kolonoszkópia) deríthető fel. A tükrözés bizony kellemetlen beavatkozás, évenkénti, kétévenkénti ismétlésére nem sokan vállalkoznak.

Ám megjelent már az otthoni székletvérteszt , melynek használata olyan egyszerű, mint egy terhességi teszté. A tumor alkalmanként vérzik, és ez a vérzés megjelenhet a székletben; azonban sokszor kis mértékben, nem folyamatosan, ezért alig vagy egyáltalán nem észlelhető. A székletvérteszt házi használatával a vérzés felismerése még tünetmentes időszakban megtörténhet, nem kell hozzá felkeresni az orvost.

Teszt kiváló paraméterekkel, EU-jóváhagyással

Magyarországon a patikákban elérhető – az Európai Unióban öntesztelésre szóló tanúsítvánnyal rendelkező – myCARE székletvér (FOB) teszt kiváló paraméterekkel rendelkezik: szenzitivitása (érzékenysége) 94 százalékos; a specificitás (tényleges negatív esetek) 99 százalékos. Alapja a székletben található humán hemoglobin (hHb) kimutatása, immunológiai vizsgálat alapján.

„Leírását figyelmesen elolvasva, a teszt használata nem okozhat gondot. A teszt pozitív, ha a reakcióhoz szükséges 5 perc után két csík jelenik meg az eredményablakban, vagyis humán vér mutatható ki a székletben. Negatív, ha csak egy csík látható.” – mondta Kosik János, a tesztet forgalmazó A-Lab Pharma marketing vezetője.

Teszt után: ijedtségre még semmi ok, de teljesen meg sem nyugodhatunk

A negatív eredmény még nem zárja ki teljesen a bél elváltozásának lehetőségét. Mivel a tumorok negyede csak időnként vérzik, ezért ismételt vizsgálatokkal célszerű rendszeres kontrollt végezni. A székletben megjelenő vér azonban más betegségek tünete is lehet, például aranyéré vagy vérző gyomorfekélyé, esetleg gyulladásos bélbetegségeké.

Az otthon elvégzett, és pozitív eredményt mutató tesztet követően érdemes felkeresni a háziorvosunkat. Ő segít majd a székletben felfedezett vér okait vizsgálni, kivizsgáltatni, így javasolhatja a vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) elvégzését.

Kombinálhatjuk enzimes béldaganatszűrő gyorsteszttel

Különösen pozitív eredményének ismeretében hasznos, ha elvégezzük az enzimes béldaganatszűrő gyorstesztet is (ScheBo® M2-PK™ Quick), mely a burjánzó sejtek anyagcseréjekor termelődő piruvát kináz enzimet mutatja ki. Így, ha ez a teszt pozitív, nagy biztonsággal kijelenthető: van valamilyen elváltozás a szervezetünkben. A teszttel felismert elváltozás lehet jó-, vagy rosszindulatú. A teszt valamivel drágább, eredményére hosszabb időt kell várni: postai feladása után a vizsgálatot laboratóriumban végzik el, 5 munkanap alatt.

A kétféle tesztet érdemes kombinálni: a pozitív vérteszttel azonnal kiderül, hogy baj lehet (különösen akkor, ha a tesztet végzőnek nincs olyan panasza, amely egyéb eredetű vérzést valószínűsítene), így az együtt alkalmazott két teszttel pontosabban kideríthető, mi is okozza a vérzést. Noha a gyorsteszt és az enzimes laborvizsgálat pontossága is magas, jelenleg a vastagbéltükrözés biztosítja a legbiztonságosabb vizsgálati alternatívát. Ezt azonban az invazív jellege miatt sokan egyáltalán nem veszik igénybe. Számukra mindenképpen hasznos a gyorstesztelés, hiszen olyan pácienseknél derülhet fény betegségekre, akiknél amúgy nem derült volna ki. Akinek viszont családi hajlama is lehet vastagbélrákra, annak csak az esetenkénti erősen ajánlott vastagbéltükrözés mellett javasolt a gyorsteszt az esetlegesen kialakuló betegség mielőbbi azonosítása érdekében.

Kiknek ajánlható?

Az orvostudomány ma még nem ismeri a vastagbélrák kialakulásának pontos okát, de meghatározható lehet a genetikai hajlam: ha a felmenők között előfordult ez a betegség, az utódok között nagyobb valószínűséggel kialakulhat. Az életkor növekedésével arányosan - 50 éves kor fölött pedig hatványozottan - növekedhet az esély a daganat kifejlődésére.

Az otthoni székletvérteszt célja elsősorban nem az, hogy feleslegessé tegye a tükrözést, sokkal inkább a vastagbéldaganat kialakulásának megelőzése, illetve a korai daganat felismeréséhez vezető út egyik lényeges állomása. Mert egy ilyen teszt akár életet is menthet!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +19, +25 °C
Minimum: +4, +11 °C

A reggeli ködfoltok feloszlása után változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Mérsékelt marad szél, 19, 25 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Csütörtökön tovább tart a frontmentes idő. A nagy napi hőingás vérnyomás-ingadozást válthat ki, emellett a migrénhajlam fokozódására is készülni kell. A kopásos ízületi bántalmak a hajnali órákban lehetnek a legintenzívebbek. A fokozottan érzékenyek tartós tünetekre számítsanak. Érdemes megnézni a meteogyógyász alábbi napi tanácsait is! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: