Nemcsak a genetika felelős a daganatokért

A daganatos betegségekről eddig úgy tartották, hogy elsősorban a hibás gének felelősek a rákos sejtburjánzások megjelenéséért. A legújabb kutatási eredmények szerint ennél jóval egyszerűbb okok, például bizonyos fehérjék egyensúlyának felborulása is állhat a háttérben.

A daganatos betegségek attól is kialakulhatnak, hogy nem megfelelően működnek a sejteken belül található fehérjék, függetlenül attól, hogy van-e valakinek genetikai hajlama a rákra vagy sem - derítette ki egy új kutatás, melyben petefészekrákos eseteket vizsgáltak.
Ez hatalmas tudományos előrelépés, egyrészt mert megcáfolja a korábban elterjedt nézetet (mely szerint a daganatos betegségek szinte kizárólag a genetikai anomáliákra visszavezethetőek, vagyis ahhoz, hogy valakinél rák alakuljon ki, elengedhetetlenül szükséges az, hogy genetikai hajlama legyen erre). Másrészt pedig ezek a fehérjék képesek lehetnek előrejelezni, hogy kinél alakulnak ki áttétek, vagy hogy miként fog reagálni a beteg a kemoterápiára. Az eredmények emellett új terápiás lehetőségek kifejlesztését is magunkban hordozzák.John Ladbury professzor, a University of Leeds kutatója, a most megjelent tanulmány vezető szerzője szerint korábban nagyon sok időt, energiát és erőforrást használtak fel arra, hogy az emberi genomot feltérképezzék, de ez önmagában mégsem elegendő. "Úgy gondoltuk, hogy ha minden genetikai információt sikerül összegyűjtenünk, akkor képesek leszünk megjósolni a rák viselkedését, esetleg precíz gyógyszereket kifejleszteni ahhoz, hogy ezeket a sejteket megtámadjuk. Azonban a kutatásunk bizonyította, hogy ez önmagában nem elegendő" - mondta.

Nem minden esetben genetikai anomália okozza a rákos sejtburjánzást

Nem minden esetben genetikai anomália okozza a rákos sejtburjánzástA sejteken belül található egy olyan "útvonal", mely felelős a daganatok kialakulásáért, illetve azért, hogy a szervezetben több helyen is megjelenjenek az áttétek. Normál körülmények között a sejtek kívülről kapnak olyan jeleket, melyek "bekapcsolnak" egy receptort a sejten belül, melynek hatására további proteinek gyűlnek össze és aktiválják ezt a bizonyos útvonalat.

Ennek eredménye például a sejtburjánzás beindulása. Néhány daganatos sejtnél ez a receptor folyamatosan aktív. A hagyományos megközelítés szerint azt kellene vizsgálni, hogy milyen genetikai változók találhatóak meg a sejtek receptoraiban, illetve ezek milyen szerepet játszanak abban, hogy a sejtburjánzásért felelős receptorok aktiválódnak-e.

Az új kutatásban ezzel szemben olyan daganatsejteket vizsgálatak, melyeket nem ért külső inger, és úgy találták, hogy a fehérjék, illetve a daganatokért felelős "útvonalak" genetikai változók nélkül is képesek aktiválódni. Ennek hátterében két fehérje, a Plcy1 és a Grb2 áll. Az előbbi aktiválja az "útvonalat", ezért ha a két fehérje koncentrációjában változás következik be, tehát az egyensúlyuk felborul, nagyobb eséllyel indul be a sejtburjánzás. A Grb2 csökkenése emellett azt is előidézte, hogy több áttét alakuljon ki.

A kísérlet utolsó szakaszában azt is megvizsgálták, hogy részt vevő daganatos betegeknél lehetett-e ezeket a fehérjéket előrejelzésre használni. Megmérték a fehérjék szintjét a betegek szövetmintáiban, majd a kapott adatokat elemezték, és úgy találták, hogy akinek magasabb volt a Grb2-szintje, mint a Plcy1-é, annak kedvezőbbek voltak a kilátásai, mint akiknél a két fehérje koncentrációja fordítva alakult.

"Ezek a fehérjék olyan biomarkereknek számítanak, melyek vizsgálatával fontos információkat szerezhetnek az orvosok. Megállapítható például, hogy ki reagál majd jól a terápiára, és ki az, aki kevésbé" - mondta Ladbury professzor.

A kutatás eredményeiről az Oncogene című szaklapban számoltak be. A vizsgálat következő szakaszában arra keresik a választ, hogy más daganattípusoknál is megfigyelhető-e ilyen jelenség, illetve, hogy a fehérjéken kívül más vegyületek is szerepet játszhatnak-e a daganatos sejtburjánzás "beindításában".

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
0, +5 °C
Minimum:
-8, -2 °C

Hazánkban szerdán délelőtt a ködfoltok egyes helyeken csak lassan szűnnek, máshol legfeljebb fátyolfelhők szűrik a napsütést.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag