Milyenek ma a tüdőrák túlélési esélyei?

Az új terápiák eredményeként javult a tüdődaganatos betegek túlélési aránya - mondta Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára.

A tüdődaganatosak száma a férfiak között egyértelműen csökken, míg a nőknél enyhe emelkedés figyelhető meg. Ez összességében lassú csökkenést jelent. A változásért el kellene érni, hogy a nők körében a hetvenes évektől elterjedt dohányzási tendencia megforduljon - hangsúlyozta az államtitkár.

tüdőrák, tüdődaganat, rákos beteg, daganatos betegségek, rákkezelés
tüdőrák, tüdődaganat, rákos beteg, daganatos betegségek, rákkezelés

A legnehezebben kezelhető daganattípus

Ahogy már korábban megírtuk, a tüdőrák a legnehezebben kezelhető daganattípusok közé tartozik, ráadásul nagyon drága is: tavaly például 24 milliárd forintot költött a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) a tüdődaganattal összefüggő ellátásokra. Ebből tízmilliárd forint volt a fekvőbeteg-ellátás költsége, egymilliárd forint a speciális eszközpark támogatására ment, valamint 11 milliárd jutott az úgynevezett tételes gyógyszerekre, amelyekből egy beteg éves kezelése akár egymillió forintba is kerülhet.

Fontos a megelőzés

A tüdőrák az egyik legelterjedtebb és legveszélyesebb daganattípus, azonban nem egyszerű felismerni. Milyen tünetek utalhatnak a jelenlétére, és hogyan vehetjük észre, hogy betegek vagyunk? A választ korábbi cikkünkben találja!

A daganatok kialakulásánál egyébként 70-80 százalékban a helytelen táplálkozás játssza a főszerepet, azalkoholizmusés a dohányzás kombinációja pedig a negyvenszeresére növeli a fej-nyaki rákok kialakulásának kockázatát. Magyarországon viszont az utóbbi időben jelentős lépések történtek a prevenció érdekében. Többek között megszületett a nemdohányzók védelmét szolgáló törvény, bevezették a mindennapos testnevelést, és több szűrőprogram is indult. Jelenleg azonban csak az emlő-, a méhnyak-, a vastagbél- és a végbélrákot lehet szűrni.

A daganatok mintegy 80 százalékát kitevő nem kissejtes tüdődaganatok kezelésére új, innovatív terápiák jelentek meg az utóbbi években, de az eredményesség szempontjából a műtét a leglényegesebb terápiás forma. A tüdőrák ötéves túlélése azonban Magyarországon rendkívül alacsony, mindössze 17 százalék, ezért mindent meg kell tenni azért, hogy ebben előre tudjon lépni az ország. Ennek érdekében például érdemes lenne rendszeresen szűrni a magas kockázatú betegeket, vagyis azokat, akik legalább 30 évig napi egy doboz cigarettát elszívtak és/vagy 55 évnél idősebbek.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +11, +16 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhk is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett időnként megnövekszik a felhőzet, elvétve egy-egy zápor kialakulása sem zárható ki. A szél napközben mérsékelt nyugati lesz. Hajnalban 11, 16 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció