Milyenek ma a tüdőrák túlélési esélyei?

Az új terápiák eredményeként javult a tüdődaganatos betegek túlélési aránya - mondta Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egészségügyért felelős államtitkára.

A tüdődaganatosak száma a férfiak között egyértelműen csökken, míg a nőknél enyhe emelkedés figyelhető meg. Ez összességében lassú csökkenést jelent. A változásért el kellene érni, hogy a nők körében a hetvenes évektől elterjedt dohányzási tendencia megforduljon - hangsúlyozta az államtitkár.

tüdőrák, tüdődaganat, rákos beteg, daganatos betegségek, rákkezelés
Reményt adnak az új terápiás módszerek. Fotó: iStock

A legnehezebben kezelhető daganattípus

Ahogy már korábban megírtuk , a tüdőrák a legnehezebben kezelhető daganattípusok közé tartozik, ráadásul nagyon drága is: tavaly például 24 milliárd forintot költött a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) a tüdődaganattal összefüggő ellátásokra. Ebből tízmilliárd forint volt a fekvőbeteg-ellátás költsége, egymilliárd forint a speciális eszközpark támogatására ment, valamint 11 milliárd jutott az úgynevezett tételes gyógyszerekre, amelyekből egy beteg éves kezelése akár egymillió forintba is kerülhet.

Fontos a megelőzés

A tüdőrák az egyik legelterjedtebb és legveszélyesebb daganattípus, azonban nem egyszerű felismerni. Milyen tünetek utalhatnak a jelenlétére, és hogyan vehetjük észre, hogy betegek vagyunk? A választ korábbi cikkünkben találja!

A daganatok kialakulásánál egyébként 70-80 százalékban a helytelen táplálkozás játssza a főszerepet, az alkoholizmus és a dohányzás kombinációja pedig a negyvenszeresére növeli a fej-nyaki rákok kialakulásának kockázatát. Magyarországon viszont az utóbbi időben jelentős lépések történtek a prevenció érdekében. Többek között megszületett a nemdohányzók védelmét szolgáló törvény, bevezették a mindennapos testnevelést, és több szűrőprogram is indult. Jelenleg azonban csak az emlő-, a méhnyak-, a vastagbél- és a végbélrákot lehet szűrni.

A daganatok mintegy 80 százalékát kitevő nem kissejtes tüdődaganatok kezelésére új, innovatív terápiák jelentek meg az utóbbi években, de az eredményesség szempontjából a műtét a leglényegesebb terápiás forma. A tüdőrák ötéves túlélése azonban Magyarországon rendkívül alacsony, mindössze 17 százalék, ezért mindent meg kell tenni azért, hogy ebben előre tudjon lépni az ország. Ennek érdekében például érdemes lenne rendszeresen szűrni a magas kockázatú betegeket, vagyis azokat, akik legalább 30 évig napi egy doboz cigarettát elszívtak és/vagy 55 évnél idősebbek.

)
Olajág Otthonok (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +16, +25 °C
Minimum: +7, +14 °C

Gyakran lesz erősen felhős az ég, de napközben átmenetileg hosszabb napos időszakok is előfordulnak. Eső, zápor nagyobb eséllyel a nap első felében fordulhat elő, de máskor sem zárható ki. Élénk, erős lesz a délnyugati, nyugati szél, 16, 25 fok közé melegszik a levegő. Szombaton kissé gyengébb mértékben ugyan, de továbbra is kettősfronti hatás érvényesül. Ingadozhat a vérnyomás, emellett egyéb keringési panaszok is felléphetnek. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás is. A tünetek tartósnak ígérkeznek. Érdemes megnézni a meteogyógyász® alábbi napi tanácsait! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: