Méhnyakrák elleni védőoltás

Minden nő ismeri azt szorongó érzést, amikor naptárjába pillantva észreveszi, hogy eljött az ideje az éves nőgyógyászati rákszűrésnek. Az immáron hazánkban is elérhetővé vált méhnyakrák elleni vakcina, most eggyel több ok, a nőgyógyász felkeresésére.

Magyarországon több mint 1000 új méhnyakrákos esetet fedeznek fel évente. A méhnyakrákos esetek legalább 82%-ában megtalálható a humán (emberi) papillomavírussal (HPV) való fertőzöttség. A szexuális úton terjedő HPV valójában egy kiterjedt, több mint 100 féle változatot magába foglaló víruscsalád, s közülük 15-ről (magas kockázati faktorú típusok) tudható, hogy köze van a méhnyakrák kialakulásához. A vírus 16-os és 18-as típusa okozza az esetek körülbelül 70 százalékát. A vírusfertőzés kóros sejtek növekedését idézheti elő a méhnyakon. A hámelváltozások egy részéből évek alatt méhnyakrák alakulhat ki, illetve a nemi szerveken és egyéb helyeken - például szájüreg, mandula, végbél - szemölcsök keletkezhetnek.

Nem minden HPV hordozó méhnyakrákos

A 15 és 24 éves korú férfiak és nők negyede hordozza magában a humán papillóma vírust. A fertőzöttség tünetekkel nem jár, gyakran ki sem derül, megbetegedést sem okoz, mivel a hordozó szervezete általában legyőzi a vírust, amely így magától gyógyul. A fertőzöttség kimutatható citológiai vizsgálattal és HPV teszttel, -amely megállapítja, vagy kizárja a vírus jelenlétét, illetve meghatározza annak pontos típusát.

Kinek javasolt?

A Magyarországon 2006 decemberében bevezetésre került méhnyakrák elleni vakcina elsősorban a szexuális életet még nem élő serdülőknek javasolt, mivel legjobb hatásfokkal akkor alkalmazható, ha valaki még nem volt HPV-fertőzött. A természetes fertőzésen átesett nőknek kisebb az ellenállása a következő fertőzéssel szemben, ezért nekik is célszerű oltatni magukat, főként akkor, ha aktív szexuális életet élnek. Tekintve, hogy a vírus hordozói férfiak is lehetnek, célszerű a 9-15 éves fiúkat is beoltani, mivel nemi úton közvetíthetik a vírust a lányok felé, másrészt a HPV náluk pénisz- és végbélrákot okozhat. A védőoltás az eddigi tapasztalatok szerint az adott vírustörzsekre (HPV 16-os és 18-as) nézve közel 100%-os biztonságot nyújt, annak is, aki már fertőzött volt korábban.

Az oltóanyag

A vakcina (Gardasil), a HPV-vírus egyes fehérje részeit tartalmazza, de hiányzik belőle a vírus örökítőanyaga. Ezért csak a számunkra megfelelő immunválasszal akadályozza meg a fertőzést. Csak a HPV 6-os 11-es 16-os 18-as típusai által okozott betegségek ellen nyújt védelmet, ezért a nemi úton terjedő betegségek ellen továbbra is folytatni kell a megfelelő védekezést. Három részletben adják be, az első és második beadás között két hónapnak, az első és harmadik között fél évnek kell eltelnie. (Jelenleg a három oltás, támogatás nélkül 90 ezer forintba kerül). Receptköteles, de a háziorvos is beadhatja annak, aki kéri. Az oltás 5 éves védettséget biztosít.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció