Magyar találmány segíthet legyőzni a rákot

Szabadalom lehet a Pécsi Tudományegyetem (PTE) kutatócsoportjának vakcinációs újítása. Az új módszer nemcsak a koronavírus elleni védekezést teheti hatékonyabbá, de idővel akár a rákgyógyításban is komoly előrelépést hozhat.

A PTE kutatói által kifejlesztett technológia rendkívül rövid fehérjeszakaszok ellen is képes hatékony immunválaszt előhívni a szervezet részéről. Ezzel egyfelől precízebbé tehetők a világjárványt kiváltó SARS-CoV-2 és egyéb kórokozók elleni védőoltások, másfelől a rák kezelésében is új lehetőségeket teremthet.

A rosszindulatú elváltozások hátterében ugyanis különböző fehérjemutációk állnak. Egy-egy mutáció elég nagy lehet ahhoz, hogy kóros sejtszaporodást indítson be, ahhoz viszont nem elég nagy, hogy az immunrendszer megfelelően fel tudjon lépni az érintett fehérjestruktúra ellen. A pécsi fejlesztéssel akár arra is meg lehetne tehát tanítani az immunrendszert, hogy az ilyen apró szakaszok ellen is sikerrel vegye fel a harcot.

A találmány részleteiről és jövőbeli felhasználásáról bővebben beszél az PTE Universitas TV videóriportjában dr. Tapodi Antal, a Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézet egyetemi adjunktusa, illetve Czibók Balázs innovációmenedzser.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +30, +36 °C
Minimum: +14, +20 °C

A többórás napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, legfelejebb délen lehet elvétve egy-egy zivatar. Mérsékelt szél mellett 31, 36 fokos maximumhőmérsékletekere számíthatunk. Vasárnap sem érkezik front, fokozódik a kánikula. A migrén mellett a keringési panaszok is gyakoriak lehetnek, egyre többen tapasztalhatnak alvászavarokat is. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. A déli órákat javasolt árnyékos, hűvös heéyen tölteni. Az érzett hőmérséklet még a mért értkeknél is magasabb lesz. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)