Legyőzhetők a rejtőzködő rákos sejtek

A kutatók egy új módszerrel láthatóvá tették a rákos sejteket az immunrendszer számára, így a szervezet meg tudott semmisíteni olyan daganatokat is, amelyeket az immunterápia más formái nem képesek észlelni.

A rákos sejtek a rejtőzködés mesterei, de a Yale Egyetem tudósai által kifejlesztett új módszer lehetővé teszi, hogy láthatóvá váljanak. Ez pedig segíti az immunrendszert abban, hogy észlelje és megsemmisítse a daganatokat.

rák, daganatos betegség, immunterápia, rákos sejtek, melanoma, mellrák, hasnyálmirigyrák
Nagy áttörést hozhat az új módszer. Fotó: iStock

Nagy áttörés jöhet

Az új módszer csökkentette vagy megsemmisítette az egerekben a melanoma, a tripla negatívemlőrákés a hasnyálmirigyrák daganatait, de még az olyan daganatokat is felfedte, amelyek igen távol vannak az elsődleges daganatforrástól - írták a kutatók. "Ez az immunterápia egy teljesen új formája" - mondta Sidi Chen, a tanulmány egyik szerzője.

Daganatok és áttétek: milyenek lehetnek az esélyeink? A választ itt olvashatja el!

Az immunterápia forradalmasította a rákkezelést, de a ma ismert terápiák nem működnek minden beteg esetében, valamint egyes ráktípusok ellen is hatástalanok. A létező terápiák olykor nem képesek felismerni a rákos sejtek molekuláris "álcáját", ezért kevésbé hatékonyak. Ezen hiányosságokra keresett megoldást Chen laboratóriuma. A kutatók kifejlesztettek egy új rendszert, amely egyesíti a vírusos génterápiát és a CRISPR génszerkesztési technológiát. Az új módszer azonban ahelyett, hogy megtalálná és szerkesztené a DNS szakaszait és új géneket illesztene be, inkább egy úgynevezett hajtóvadászatot indít több tízezer daganattal kapcsolatos gén után, majd egyfajta GPS-ként működve megjelöli helyüket és felerősíti jelzéseiket.

"Ez a tumorsejtek narancssárga overállba öltöztetésének molekuláris megfelelője, amely lehetővé teszi, hogy azimmunrendszergyorsan megtalálja és elpusztítsa a halálos sejteket" - magyarázta Chen. A sejtek azonosítása miatt az immunrendszer azonnal felismeri majd őket, ha a jövőben megjelennek - tette hozzá. Az új módszer elméletben hatékony lehet sok ráktípus ellen, köztük olyanok ellen is, amelyek jelenleg ellenállnak az immunterápiának. A következő kutatások javítani fogják a módszert és előkészítik a klinikai próbákat.

)
mRNS vakcinák (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: