Koronavírus: az egyik szövődmény rákot is okozhat

A COVID-19 szövődményeként tüdőfibrózisban szenvedő betegek körében megnövekedett a tüdőrák kockázata.

Milyen tünetekkel járhat a tüdőfibrózis?

Évente több mint 10 ezer magyarnál diagnosztizálnak rosszindulatú tüdődaganatot, amelynek a legfontosabb kockázati tényezője a dohányzás. Ugyanakkor a beltéri radon, az azbeszt, és az egyébként előforduló tüdőbetegségek, így a COPD, a fibrózis, atüdőgyulladásszintén elősegíthetik rosszindulatú daganat kialakulását - írja a napi.hu.

A koronavírus egyik szövődménye akár rákot is okozhat.
A koronavírus egyik szövődménye akár rákot is okozhat. A fotó illusztráció, forrás: Getty Images

A lap szerint az utóbbi időben egyre több szakértő kutatja azt a jelenséget, hogy a COVID-19 szövődményeként tüdőfibrózisban szenvedő betegek körében megnövekedett a tüdőrák kockázata. Ez a világjárvány nyomán milliókat érinthet, és ahhoz vezet, hogy a tüdőrákban szenvedők között egyre nagyobb lesz a nem dohányzók aránya. Emellett nagy valószínűséggel a betegség előfordulása is egyre gyakoribbá válik, és a tüdőrák következtében elhunytak száma is növekedni fog.

Egy nagyon fontos vizsgálat

A tüdőrákszűrő CT-vizsgálatok ajánlottak mindazok számára, akik több évtizede dohányoznak, valamilyen súlyosabb tüdőbetegséggel élnek együtt, esetleg a családjukban előfordult már tüdőrák.

A rosszindulatú daganatos betegségek korai, áttét kialakulása előtti felismerése és az időben megkezdett kezelés életmentő lehet. A kis kiterjedésű daganatok sebészeti kezelésével a tüdőrákos betegek öt évet meghaladó túlélési esélyei például jelentősen megnövekednek. Ebben óriási a szerepe az alacsony sugárterhelésű tüdő CT-vizsgálatoknak, amelyekről Kardos Lilla, az Affidea Magyarország vezető orvosigazgatója azt mondta: igen részletes képet nyújtanak a tüdő állapotáról. "A modern szoftverek segítségével a tapasztalt radiológusok akár pár milliméter nagyságú elváltozást is képesek felfedezni a tüdőben, ezek sebészeti kezelése pedig hatékonyan megoldható. Ennek tükrében a tüdőrákszűrő vizsgálatok szerepe felértékelődik" - így a szakember.

Kardos Lilla arról is beszélt, hogy egy alacsony sugárterhelésű tüdő CT-vizsgálat sugárterhelése nem több, mint amennyi háttérsugárzás éri a szervezetet egy tengerentúli repülőút alatt, tehát egy tüdőrákszűrő CT-vizsgálat haszna jóval meghaladja annak kockázatát.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +33, +38 °C
Minimum: +15, +23 °C

Sok napsütés várható, a kevés gomolyfelhőből csapadék nem alakul ki. Már az éjszakák sem hoznak kellő felfrissülést, napközben pedig 35 fok körüli hőség várható, néhol 38 fok is lehet. Szerdán hőségre kell készülni, front nem érkezik. Egyre gyakoribbak az alvászavarok, napközben pedig sokan nyűgösek, idegesek a kialvatlanság miatt. Az időseket és a szívbetegeket nagy terhelés éri, de az egészséges szervezettel rendelkezők is nagy igénybevételre készüljenek. Fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata, a déli órákban lehetőség szerint javasolt árnyékos, hűvös helyre húzódni! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)