Könnyebben lebuktatja a rákot az új eljárás

Kétszáz prosztatarákos beteg bevonásával teszteltek egy új MRI képalkotó eljárást, amely hozzájárulhat a rákos szövetek egyértelműbb felfedezéséhez. Ezzel a módszerrel korábban felismerhetővé válhatnak a daganatos betegségek, és így számtalan életet lehet majd megmenteni.

A prosztatarák világszerte a második leggyakoribb ráktípus a férfiak körében, a fejlett országokban ugyanakkor a leggyakrabban diagnosztizált daganatos betegségnek számít az erősebb nem képviselői között. Az általános 5 éves túlélési arány a rák ezen típusánál viszonylag magas, ám csak akkor, ha időben felfedezik a problémát, amikor még nem képez áttéteket. Kulcsfontosságú tehát a rendszeres szűrés és a korai diagnosztizálás. Ez utóbbiban segíthet az az új képalkotó eljárás, amelyről március elején osztották meg tanulmányukat a Waterloo-i Egyetem kutatói.

orvos magyarázza a vizsgálati eredményt a betegnek
Korábban felismerhetővé válhatnak a daganatok az új képalkotó módszerrel.Fotó: Getty Images

Mit kell tudni az eljárásról?

A szintetikus korrelált diffúziós képalkotó eljárás (CDIs) kulcsa abban rejlik, hogy a rákos szövetek sejtjeiben teljesen máshogyan áramlik a víz. Így tehát könnyebben elkülöníthetőek egymástól az egészséges és a kóros szövetrészek. Ez egyébként nem csak a diagnosztizálást könnyíti meg az orvosok számára, hanem a betegek állapotváltozásainak követését is.

Mutatjuk, mit tehetünk a prosztatarák megelőzéséért , és hogyan lehet felismerni, ha baj van.

A kutatók 200 prosztatarákos beteggel tesztelték az új diagnosztikai eljárást, és a kutatás nagyon jó eredményekkel zárult. Azt látták, hogy a már korábban ismert, ám korlátozottan használható korrelált diffúziós képalkotás (CDI) továbbfejlesztett változata sokkal biztosabb diagnózist tesz lehetővé. A rákos szövetek ugyanis így már olyan jól elkülöníthetőek az egészségesektől, mintha csak világítanának a felvételeken.

Az új képalkotási eljárás egyébként az emlőrák diagnosztikája kapcsán is biztató eredményeket produkált.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: