Kiderült a rákról, amit eddig nem tudtunk

Sérülés hatására a szervezet idős, érett sejtjei őssejtekre jellemző gyors osztódásnak indulnak, ami könnyen rákot okozhat - derítették ki amerikai tudósok.

A St. Louis-i Washington Orvostudományi Egyetem korábbi kutatása már megállapította, hogy a gyomor érett sejtjei időnként, úgy tűnik, mintha "visszafejlődnének", és úgy viselkednek, mint a gyorsan osztódó őssejtek. A kutatók ezúttal felfedezték, hogy a folyamat, amely bizonyos szövetkárosodások reakciójaként indul el, univerzális lehet függetlenül attól, hogy melyik szervben zajlik le. A gyors osztódás pedig olyan helyzetet teremt, amely rákhoz vezethet.

Milyen tünetek hívhatják fel a figyelmet a hasnyálmirigy betegségeire? Részletek itt.

Emberekben és egerekben tanulmányozták a gyomor és a hasnyálmirigy sejtjeit, illetve a rágcsálók vese- és májsejtjeit, továbbá több mint 800 emberi rákos daganatot és a rákot megelőző károsodásokat. A vizsgálatok során megállapították, hogy amikor a szövetet fertőzés vagy sérülés miatt károsodás éri, az érett sejtek őssejtszerű gyors osztódásba kezdenek.

Az érett sejtek gyors osztódása komoly rákkockázatot jelenthet
Az érett sejtek gyors osztódása komoly rákkockázatot jelenthet

Az idősebb sejtek veszélyesek lehetnek, amikor így visszafejlődnek, mert magukkal hordozzák az összes, életük során lezajlott, esetleg rákot okozó mutációt. Mivel pedig a gyomorban, a hasnyálmirigyben, a májban és a vesében ezek az érett sejtek ugyanazokat a géneket hozzák működésbe és ugyanazon a folyamaton mennek végig, amikor újra osztódni kezdenek, ez arra utal, hogy a rák kialakulása az egyes szervekben sokkal jobban hasonlít egymásra, mint korábban vélték.

"Amikor az 1970-es években felvettük a harcot a rák ellen, a tudósok azt gondolták, hogy minden rák hasonló. Ám kiderült, hogy nagyon is különböznek szervenként, sőt betegenként is. Ám ha úgy van, ahogy a tanulmány sugallja, azaz sok szervben ugyanúgy kezdenek újra szaporodni az idős sejtek, akkor elképzelhető, hogy kifejleszthetőek a rák kialakulására irányuló kezelések függetlenül attól, hogy melyik szervet érinti a daganat" - magyarázta Jason C. Mills, a gasztroenterológiai tanszék professzora.

A folyamat annyiban hasonlít a programozott sejthalálhoz - amely az egészséges sejtek normális életciklusának része -, hogy úgy tűnik, a szervezet valamennyi sejtjében hasonlóan megy végbe.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +13, +20 °C

Időnként megnövekszik a felhőzet, szórványosan zápor is lehet, de a napsütés lesz a jellemző. Élénk lesz az északias szél, 25, 30 fokos maximum hőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán kettősfront jellegű hatás érvényesül, de front nem érkezik. Többeknél jelentkezhet rosszullét, az arra hajlamosaknál keringési panaszok és vérnyomás-ingadozás léphet fel. Az alvásproblémák is felerősödhetnek. Gyakori lehet a fejfájás és a migrén. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)