Ismerje fel időben! - Májrák

A májráknak ugyan nincsenek jellegzetes, félreismerhetetlen előjelei, ezért nehéz szűrni, de nagyon sokat lehet tenni a megelőzéséért.

Miután a májrák tünetei - bizonytalan felső hasüregi fájdalom, hasfalon át is kitapintható duzzadt szerv, láz, étvágytalanság, hányinger, hirtelen fogyás, fáradékonyság, sárgaság - nem jellegzetesek, és a betegség viszonylag késői szakaszában mutatkoznak meg, szinte lehetetlen olyan jeleket felsorolni, amiből bárki időben gyaníthatná betegségét, hogy orvoshoz forduljon vele.

Vannak azonban olyan megelőző állapotok, amelyek elhanyagolva és kezelés nélkül idővel a máj rákos elfajulását okozhatják, így a megelőzésről érdemes szót ejteni.

Minden olyan állapot - sejtelhalás, krónikus gyulladás -, amely fokozott regenerálódásra készteti a májsejteket, hosszú távon hajlamosíthat a rákra. Az androgén és ösztrogén hormonok tartós szedése is emeli a kockázatot. A legkoraibb diagnózisra, az 1-2 cm-es rákos gócok kimutatására az ultrahangos vizsgálat a legalkalmasabb. Ezért Japánban és Taiwanban, ahol a hepatitis B vírus fertőzöttség gyakorinak számít, ultrahanggal szűrik a lakosságot.

Aflatoxinok

Megfigyelhető, hogy a Föld trópusi, szubtrópusi éghajlatú területen, így Afrika és Ázsia egyes területein, valamint Észak- és Dél Amerikában, Dél-Európában gyakoribb a hepatocelluláris karcionóma, mint máshol. Ennek oka az elfogyasztott ételek aflatoxin-tartalmában keresendő. Az aflatoxinok gombák, penészgombák, különösen az Aspergillus-fajok által termelt anyagok, amelyek különböző élelmiszerekben, elsősorban diófélékben, fűszerekben, gabonából készült ételekben fordulhatnak elő. A kis mennyiségben is karcinogén aflatoxinok elkerülésének legegyszerűbb módja, hogy semmiféle romlott és penészes ételt nem szabad elfogyasztani.

Alkoholos májkárosodás

Az alkohol, pontosabban az etilalkohol sejtméreg, amit a szervezetben a májnak kell lebontania, éppen ezért nagy mennyiségben fogyasztva a máj elsőszámú ellensége. Az alkoholos májkárosodás leggyakoribb kezdő tünete a zsírmáj, a májsejtekben túl sok halmozódik fel. A zsírmáj a szerv enyhe megnagyobbodásától eltekintve tünetmentes, csupán a májfunkció-vizsgálat jelezheti a kezdődő bajt. A zsírmáj szigorúan alkoholmentes étrenddel egy ideig még képes regenerálódni, ellenkező esetben előbb-utóbb visszafordíthatatlan májzsugor alakul ki. Elkülönítése a zsírmájtól nem könnyű feladat, pontos diagnózis csak májbiopsziával állítható fel.

A közvetlen rákmegelőző állapot a májzsugorból (cirrosis) alakul ki.

A hepatitis - májgyulladás

A hepatitist, a májgyulladást okozó vírusokat az ABC betűivel jelölik. Az A vírus okozta fertőzés tünetek visszamaradása nélkül, véglegesen gyógyul, nem válik krónikussá.

A hepatitis B kórokozója testnedvekkel terjed. Általában magától gyógyul, ellenkező esetben azonban tünetmentes vírushordozás marad fenn, vagy krónikussá válik, ami májzsugorrá, később májrákká alakulhat. Engerix-B néven ma már van rá oltás, ami a megelőzés legfontosabb eszköze.

A hepatitis C kórokozóját, az onkogén vírust 1989-ben fedezték fel, egyelőre nincs még ellene oltás. Vér útján terjed. Az általa okozott sejtpusztulással járó, krónikus májgyulladás nem minden esetben gyógyítható.

A szexuális úton való fertőződés igen ritka, de nem kizárt. A nemzetközi adatok szerint helytelen tűhasználat miatt az intravénás kábítószer-élvezők több mint felénél mutatható ki HCV fertőzöttség. A nem az előírásoknak megfelelően alkalmazott akupunktúra és tetoválás, testékszerek felhelyezése is rejt ilyen veszélyeket.

A véradásból származó vért Magyarországon 1992-óta ellenőrzik hepatitis C vírusra.

Onkogén vírusként, ha kezelés híján, vagy ha a kezelés nem bizonyul hatékonynak a cirrózisos betegek 1-4%-ában 10-20 év alatt májrák (hepatocelluláris karcinóma) alakul ki.

A témáról bővebben a "Daganos betegségek" című rovatunkban olvashat.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső