Így csökkenthetjük a rák kockázatát

Nyolc év után először frissítette a daganatok elkerülésére vonatkozó ajánlásait az American Cancer Society, az amerikai rákbetegségekkel foglalkozó társaság. Jelentős változás, hogy megemelték a sportolás javasolt heti időtartamát.

Hiába fejlődik az orvostudomány, a rákos megbetegedések még mindig ijesztően nagy számban fordulnak elő. A legutóbbi, 2018-as adatok szerint világszerte 18 millió ember küzd valamilyen daganattal, közülük 9,5 millió férfi volt, 8,5 millió pedig nő. A három leggyakoribb fajta pedig a tüdő-, a mell- és végbélrák. A rosszindulatú daganatok gyógyulási statisztikái szerencsére javultak az elmúlt években, ám ettől függetlenül továbbra is fontos, hogy kellő hangsúlyt fektessünk a megelőzésre. Ezért tette most közzé új egészségmegőrzési ajánlásait az American Cancer Society, amelyeket a 2012 óta publikált orvosi és tudományos adatokra, kutatásokra alapoztak.

Ilyen gyorsan terjed szét a rák A legtöbb rákban elhunyt embert a testükben szétterjedő kóros sejtek ölik meg, de viszonylag keveset tudunk arról, ahogyan ezek elterjednek. Annyi már bizonyos, hogy a folyamat meglehetősen gyors. Részleteket itt olvashat.

Ennyit kéne sportolnunk

A hivatalos ajánlások a fizikai aktivitás tekintetében változtak a legnagyobb mértékben. Az új publikáció szerint legalább heti 150-300 perc közepes intenzitású vagy heti 75-150 perc magas intenzitású mozgás javasolt. Előbbinek megfelel a gyorsabb séta, vízi aerobik, elliptikus tréner és kocogás, utóbbinak pedig a tempósabb futás, úszás, aerobikedzés, biciklizés.

Az ajánlásban hangsúlyozzák, hogy minden életkorban - így az idősebbeknek is - fontos a mozgás. Külön kitértek a gyerekekre: nekik legalább egy óra sport javasolt naponta, mellette pedig a képernyőidő korlátozása.

Fontos, hogy idősen is aktívak maradjunk, például rendszeresen biciklizzünk. Fotó: Getty Images
Fontos, hogy idősen is aktívak maradjunk, például rendszeresen biciklizzünk. Fotó: Getty Images

Nem mindegy, milyen húst eszünk

A feldolgozott húsáruk fogyasztása növeli a rák kockázatát, de valószínűleg a vörös hús is rákkeltő - állt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemzetközi rákkutató központjának 2015-ös jelentésében. Bár ezt azóta többen vitatták, az ACS nem, vagy legalábbis a lehető legkisebb mennyiségben ajánlja ezeket.

Szintén tiltólistára kerültek a hozzáadott és/vagy finomított cukrot tartalmazó ételek, ezeket mindenképp kerülni kéne egészségünk érdekében. Gyümölcsből és zöldségből viszont bátran fogyasszunk, a hivatalos napi ajánlás 400-800 gramm, és lehetőleg ebből minél több nyers legyen. Az ACS hangsúlyozta: a burgonya (még az édesburgonya sem) nem tartozik ide! Ezenkívül napi 30 gramm teljes kiőrlésű gabona fogyasztásával szintén sokat tehetünk egészségünkért.

Szintén felhívják rá a figyelmet, hogy étrendünket ne kampányszerűen, rövid távra alakítsuk át, mert például fogyni szeretnénk, hanem hosszú távban, életmódváltásban gondolkozzunk.

Alkoholból is kevés a megengedett

A dohányzás és túlsúly után az alkoholfogyasztás a harmadik legnagyobb rizikófaktor a rákos megbetegedések terén. A tudományos kutatások már 7 rákfajtánál bizonyították, hogy az alkohol szerepet játszik a daganat kialakulásában. Éppen ezért az ACS nem tanácsolja az alkohol fogyasztását, azoknak pedig, akik nem szeretnének teljesen lemondani róla, maximum 1 (nők esetében) vagy 2 (férfiaknál) pohár italt javasol naponta.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Sok napsütésre készülhetünk, néhol kialakulhat zápor, zivatar. Élénk északias szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Hétfőn erős kánikula várható, front nem érkezik. Többeknél felléphetnek alvásproblémák, napközben pedig gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság. A tűző nap kerülendő, fennáll a napszúrás és a hőguta kockázata. Egyre többeknél emésztési problémák jelentkezhetnek, a puffadás lehet a leggyakoribb. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)