HPV, méhnyakrák: így kerülhetjük el a bajt

Teljes garancia nincsen, de a nemi betegségek, köztük a méhnyakrák veszélyét növelő HPV-fertőzés kockázata nagyrészt csökkenthető néhány alapvető óvintézkedés betartásával.

Kettőn áll a vásár

A nemi szerveknek vannak olyan betegségei, amelyek nem függenek az érintettek nemi aktivitásától, így például egy érintetlen lánynak is lehet hüvelygyulladása . Az általában nemi érintkezéssel terjedő fertőzések sem kizárólag ezen az úton adhatók át, így például egy kisgyermek is elkaphatja az AIDS-t okozó HIV vírusfertőzést. A méhnyakrák megbetegedések többségének hátterében álló HPV-vírusfertőzés (humán papillóma vírus) kockázata azonban a legtöbb esetben nagyon is függ az illető (és partnere!) szexuális viselkedésétől.

Veszélyben van? Használja rizikókalkulátorunkat, hogy kiderüljön, mennyire fenyegeti a méhnyakrák! Kattintson!

A statisztikák szerint a méhnyakrák előfordulási esélye a szexuális partnerek számával egyenes arányban nő, mivel a betegséget főként nemi úton terjedő fertőzések, elsősorban a HPV-vírusok váltják ki. Kimutatható, hogy a legveszélyeztetettebbek azok a nők, akik már fiatal korban elkezdték a nemi életet, gyakran váltogatják szexuális partnereiket, ezen kívül a rossz higiéniás körülmények is befolyásolják a kockázatot. A férfiak felelősségét kevésbé szokás emlegetni, pedig erről is beszélni kell: a férfiak ugyanis hosszú ideig tünetmentesen hordozhatják a HPV vírust, csak ritkán okoz náluk betegséget, de partnereiknek ők is továbbadhatják a fertőzést.

Biuztonságos szexszel megelőzhető a HPV-fertőzés

Biuztonságos szexszel megelőzhető a HPV-fertőzés

Korai még...

Burns kis versében a szerelemmel már kacérkodó, de a gyermekkorból csak épphogy kinövő lányka szólal meg: "korai még a konty nekem, bűn lenne hát, ha elcsavarná a fejem". Nem itt van a helye annak, hogy a túl fiatalon elkezdett szexuális élet pszichológiai és egyéb következményeiről beszéljünk, de jó tudni, hogy a fertőzések szempontjából bizony, ez is növeli a kockázatot. A nemileg éretlen lányok hüvelyhámja ugyanis sokkal sérülékenyebb a felnőtt, érett nőkénél, a női hormontermelésük még nem olyan kiegyensúlyozott, így az ösztrogén jótékony védő hatása náluk nem érvényesül annyira.

Fejletlenebb az immunvédelmük is, a normál hüvelyflóra még nem alakult ki, így sokkal nagyobb fertőzésveszélynek vannak kitéve. Mindehhez még hozzájárul az, hogy érzelmileg, tudatilag is felkészületlenebbek, éretlenebbek, hajlamosabbak arra, hogy akár rosszul értelmezett "divatból", a kortársakat követve, meggondolatlanul belemenjenek egy-egy rossz döntésbe, alkalmi kalandba, rossz választásba. Ilyen szempontok miatt nagyon fontos, hogy ne nagyon fiatalon történjen az első nemi aktus, lehetőleg várják ki azt a kapcsolatot, amelyben bizalommal megtehetik ezt a lépést is.

Légy hű!

Igen, ha első olvasásra ide nem illőnek tűnik is, bizony, a hűség, a monogám partnerkapcsolat sem csupán erkölcsi kérdés, hanem egészségügyi vonzatai is vannak! Statisztikák kimutatták, hogy a méhnyakrák kockázatát növelő HPV-fertőzés sokkal inkább fenyegeti azokat, akik gyakran cserélik szexuális partnereiket, például a prostituáltak körében sokszorosa a megbetegedések száma az átlag populációban tapasztaltakénak. Ezzel kapcsolatban sem szabad elfelejteni, hogy ez a férfiakra is igaz: attól a férfitól, akinek korábban vagy párhuzamosan több partnere, alkalmi kalandja volt/van, az amúgy monogám párja is nagyobb eséllyel kaphatja meg a HPV-vírusfertőzést.

Óv-e az óvszer?

Ha nem is nyújt száz százalékos biztonságot, a jelentőségét nem szabad lebecsülni. Sokan tévesen azt hiszik, hogy ha a fogamzásgátlást más módon oldják meg, akkor az óvszerre már nincs is szükségük. Ez nem így van, hiszen manapság, a virágzó szexturizmus idején számos nemi úton terjedő betegség feltűnhet az addig kevésbé fertőzött országokban is, és például a rettegett HIV-vírus ellen csak a gumi használata jelenthet védelmet. Ha kevésbé megbízható, netán frissen megismert, alkalmi partnerrel létesít valaki szexuális kapcsolatot, érdemes ragaszkodni az óvszerhasználathoz, amely a közösülés során hatékonyan véd sokféle nemi betegség kórokozói, köztük a HPV-vírusfertőzés ellen is. Van olyan összefüggés is, hogy számos nemi betegség, tehát például a bakteriális vagy gombás fertőzés, a hepatitisz B, a szifilisz stb. is fokozza a HPV-vírusfertőzés veszélyét, mert az immunrendszert, a hüvely hámrétegét sérülékenyebbé teszi.

Jó tudni azonban, hogy nemcsak a vaginális közösülés alkalmával kell számolni a különböző fertőződések veszélyével, hanem - ha kisebb mértékben is - de már az előjáték során, vagy orális és anális szex esetén is. Az óvszer minden esetben része a személyi higiéniának, mondhatni, az egészséges önvédelemnek, aminek fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +15 °C
Minimum: +6 °C

Többnyire borult lesz az ég, de a déli, délkeleti tájakon még kisüt a nap az erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett. Ott főleg záporok, másutt eső valószínű, többfelé és nagyobb mennyiségű csapadék a Nyugat-Dunántúlon lesz. Az északnyugatira forduló szelet a front mentén erős, viharos széllökések kísérik. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 8 és 14 fok között alakul, de a délkeleti tájakon a déli órákra 20 fok fölé is emelkedhet a hőmérséklet. Ezt követően ott is folyamatosan hűlni fog a levegő. Fronthatásra napközben nem kell számítani az előrejelzések szerint.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra