HPV, méhnyakrák: így kerülhetjük el a bajt

Teljes garancia nincsen, de a nemi betegségek, köztük a méhnyakrák veszélyét növelő HPV-fertőzés kockázata nagyrészt csökkenthető néhány alapvető óvintézkedés betartásával.

Kettőn áll a vásár

A nemi szerveknek vannak olyan betegségei, amelyek nem függenek az érintettek nemi aktivitásától, így például egy érintetlen lánynak is lehet hüvelygyulladása. Az általában nemi érintkezéssel terjedő fertőzések sem kizárólag ezen az úton adhatók át, így például egy kisgyermek is elkaphatja az AIDS-t okozó HIV vírusfertőzést. Améhnyakrákmegbetegedések többségének hátterében álló HPV-vírusfertőzés (humán papillóma vírus) kockázata azonban a legtöbb esetben nagyon is függ az illető (és partnere!) szexuális viselkedésétől.

Veszélyben van? Használja rizikókalkulátorunkat, hogy kiderüljön, mennyire fenyegeti a méhnyakrák! Kattintson!

A statisztikák szerint a méhnyakrák előfordulási esélye a szexuális partnerek számával egyenes arányban nő, mivel a betegséget főként nemi úton terjedő fertőzések, elsősorban a HPV-vírusok váltják ki. Kimutatható, hogy a legveszélyeztetettebbek azok a nők, akik már fiatal korban elkezdték a nemi életet, gyakran váltogatják szexuális partnereiket, ezen kívül a rossz higiéniás körülmények is befolyásolják a kockázatot. A férfiak felelősségét kevésbé szokás emlegetni, pedig erről is beszélni kell: a férfiak ugyanis hosszú ideig tünetmentesen hordozhatják a HPV vírust, csak ritkán okoz náluk betegséget, de partnereiknek ők is továbbadhatják a fertőzést.

Korai még...

Burns kis versében a szerelemmel már kacérkodó, de a gyermekkorból csak épphogy kinövő lányka szólal meg: "korai még a konty nekem, bűn lenne hát, ha elcsavarná a fejem". Nem itt van a helye annak, hogy a túl fiatalon elkezdett szexuális élet pszichológiai és egyéb következményeiről beszéljünk, de jó tudni, hogy a fertőzések szempontjából bizony, ez is növeli a kockázatot. A nemileg éretlen lányok hüvelyhámja ugyanis sokkal sérülékenyebb a felnőtt, érett nőkénél, a női hormontermelésük még nem olyan kiegyensúlyozott, így az ösztrogén jótékony védő hatása náluk nem érvényesül annyira.

Fejletlenebb az immunvédelmük is, a normál hüvelyflóra még nem alakult ki, így sokkal nagyobb fertőzésveszélynek vannak kitéve. Mindehhez még hozzájárul az, hogy érzelmileg, tudatilag is felkészületlenebbek, éretlenebbek, hajlamosabbak arra, hogy akár rosszul értelmezett "divatból", a kortársakat követve, meggondolatlanul belemenjenek egy-egy rossz döntésbe, alkalmi kalandba, rossz választásba. Ilyen szempontok miatt nagyon fontos, hogy ne nagyon fiatalon történjen az első nemi aktus, lehetőleg várják ki azt a kapcsolatot, amelyben bizalommal megtehetik ezt a lépést is.

Légy hű!

Igen, ha első olvasásra ide nem illőnek tűnik is, bizony, a hűség, a monogám partnerkapcsolat sem csupán erkölcsi kérdés, hanem egészségügyi vonzatai is vannak! Statisztikák kimutatták, hogy a méhnyakrák kockázatát növelő HPV-fertőzés sokkal inkább fenyegeti azokat, akik gyakran cserélik szexuális partnereiket, például a prostituáltak körében sokszorosa a megbetegedések száma az átlag populációban tapasztaltakénak. Ezzel kapcsolatban sem szabad elfelejteni, hogy ez a férfiakra is igaz: attól a férfitól, akinek korábban vagy párhuzamosan több partnere, alkalmi kalandja volt/van, az amúgy monogám párja is nagyobb eséllyel kaphatja meg a HPV-vírusfertőzést.

Óv-e az óvszer?

Ha nem is nyújt száz százalékos biztonságot, a jelentőségét nem szabad lebecsülni. Sokan tévesen azt hiszik, hogy ha a fogamzásgátlást más módon oldják meg, akkor az óvszerre már nincs is szükségük. Ez nem így van, hiszen manapság, a virágzó szexturizmus idején számos nemi úton terjedő betegség feltűnhet az addig kevésbé fertőzött országokban is, és például a rettegett HIV-vírus ellen csak a gumi használata jelenthet védelmet. Ha kevésbé megbízható, netán frissen megismert, alkalmi partnerrel létesít valaki szexuális kapcsolatot, érdemes ragaszkodni az óvszerhasználathoz, amely a közösülés során hatékonyan véd sokféle nemi betegség kórokozói, köztük a HPV-vírusfertőzés ellen is. Van olyan összefüggés is, hogy számos nemi betegség, tehát például a bakteriális vagy gombás fertőzés, a hepatitisz B, a szifilisz stb. is fokozza a HPV-vírusfertőzés veszélyét, mert az immunrendszert, a hüvely hámrétegét sérülékenyebbé teszi.

Jó tudni azonban, hogy nemcsak a vaginális közösülés alkalmával kell számolni a különböző fertőződések veszélyével, hanem - ha kisebb mértékben is - de már az előjáték során, vagy orális és anális szex esetén is. Az óvszer minden esetben része a személyi higiéniának, mondhatni, az egészséges önvédelemnek, aminek fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: