Forradalmi felfedezés gyógyíthatja a hasnyálmirigyrákot

Speciális széklettesztek nyújthatnak segítséget a szakorvosoknak a korai hasnyálmirigyrák diagnosztizálásában, így a hatékonyabb gyógyításában is.

Ezek a hasnyálmirigyrák tünetei.

A bélbaktériumok viselkedésének megváltozása kimutatja a hasnyálmirigyrák korai jelenlétét a szervezetben. Ez azért fontos, mert a hasnyálmirigyrák a kezdeti stádiumban gyakran nem okoz egyértelmű tüneteket. Illetve a betegség előrehaladottabb állapotban - amikor a daganat már kimutatható - már egyáltalán nem vagy sokkal nehezebben gyógyítható - írta a BBC.

dsadsa
A hasnyálmirigyrák korai felismerésében hozhat fordulatot a bélflóra állapotának vizsgálata. Fotó: Getty Images

A hasnyálmirigyrák az egyik leghalálosabb és legalattomosabb betegség. Leggyakoribb formájában 20 betegből 19 meghal a felismerésétől számított öt éven belül. A betegség kezdeti stádiumban tünetszegény, ezért rendszerint sajnos csak későn sikerül fölfedezni, ami a gyógyítás esélyeit nagyban rontja. Korai tünetek általában ritkán jelentkeznek, s ha vannak is, általánosak, tehát akár egy "banális gyomorrontás" tüneteihez is hasonlíthatnak.

A panaszok lehetnek étvágytalanság, viszonylag hirtelen bekövetkező, nem szándékos fogyás, hasi "diszkomfort-érzés" - azaz amolyan "nem fáj, de érzem, hogy valami nincs rendben" jellegű panasz - és a hányinger. A leggyakoribb tünet a felső gyomortájékon jelentkező fájdalom, ezt majdnem minden beteg érzi. A hátba sugárzó hasifájdalomritka, de igen korai figyelmeztető jel is lehet. Ha a tumor, illetve áttétei átlépték a hasnyálmirigy szöveti határát, sajnos kicsi a sikeres műtét és a gyógyulás esélye.

Máshogy viselkednek daganat esetén

Spanyol kutatók kontrollcsoportos vizsgálattal - 136 önkéntes bevonásával - köpet- és székletmintákat elemeztek, hogy kiderítsék, van-e észrevehető különbség a csoportok bélflórája között. A betegek közül csak néhány betegnek volt hasnyálmirigyrákja, míg a többieket a kontrollcsoportba választották. Noha a nyálminták értékelhetetlenek voltak, a székletminták olyan különbséget mutattak, amely hasznos lehet a hasnyálmirigyrák diagnosztizálásában.

A döntő változás a bélbaktériumok, gombák és egyéb mikrobák eltérő mintázata vagy genomikai profilja volt. Független németországi kutatók kisszámú betegeken már igazolták az eddigi eredményeket, és a vonatkozó diagnosztikát Japánban is kipróbálják betegeken.

A kutatók arra jutottak, hogy az új székletminta-protokoll megbízhatóan azonosította a hasnyálmirigyrákban szenvedő betegeket, függetlenül attól, hogy a betegség mennyire előrehaladott állapotban volt. Eredményeik szerint a jellegzetes mikrobiom-jelek már korán kialakulnak hasnyálmirigyrák esetén, és a széklettesztből képesek felismerni a korai stádiumban lévő daganatot.

Mindez a betegség gyógyítását is hatékonyabbá teheti, hiszen elméletileg minél korábban felismerik ezt a speciális ráktípust, annál könnyebben lehetne gyógyítani. A kutatók szerint ugyanakkor további vizsgálatok szükségesek a mikrobiom-jelek és a daganatok összefüggésének jobb megértéséhez.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +38 °C
Minimum: +15, +24 °C

Folytatódik a hőhullám. Sok napsütésre készülhetünk, néhol hőzivatarok kialakulása sem zárható ki. Délután 32, 38 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön is tovább tart a hőség, front nem érkezik. Gyakoriak lehetnek az alvásproblémák, valamint a fáradékonyság és a dekoncentráltság is. A szívbetegeket nagy terhelés éri, gyakoriak lehetnek a keringési problémák. Kerülje a tűző napsütést, és fontos gondoskodni a rendszeres folyadékpótlásról. Egyre többeknél jelentkezhet fejfájás, migrén is, a tartós hőhullám extrém terhelést jelent. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)